Αβραμόπουλος: ΕΕ και Τουρκία να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα

Αβραμόπουλος: ΕΕ και Τουρκία να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα
©EU

Να μην επηρεάσει η κόντρα ΕΕ-Τουρκίας τη συμφωνία για το προσφυγικό ζήτησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Λέσβο

Έκκληση στα κράτη -μέλη της ΕΕ, από την ακριτική γωνιά της Ευρώπης, να επιδείξουν αλληλεγγύη και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην συνολική αντιμετώπιση του προσφυγικού απηύθυνε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Μυτιλήνη, υπογράμμισε ότι «Ευρώπη και Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα» και πως η κόντρα των τελευταίων ημερών δεν πρέπει να επηρεάσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. “Δεν πρέπει να επηρεαστεί από το κλίμα των ημερών” είπε με νόημα, τονίζοντας ότι “πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται σε όλες της τις πτυχές. Απόδειξη της επιτυχούς εφαρμογής της Δήλωσης είναι η σύγκριση με τη κατάσταση που κυριαρχούσε πέρυσι, όταν περίπου 10.000 μετανάστες την ημέρα διέσχιζαν το Αιγαίο, αντί για 40-50 κατά μέσο όρο, σήμερα. Από την άλλη μεριά, και είναι πολύ σημαντικό αυτό, οι απώλειες ζωών έχουν μειωθεί κατακόρυφα, και εδώ είναι σημαντικός ο νέος ρόλος που διαδραματίζει η η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Πραγματικά σώζει ζωές, και αυτή ήταν πάντοτε η προτεραιότητά μας”.

©EU

 

Μάλιστα πρόσθεσε: “Μη ξεχνάμε ότι 3 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στην Τουρκία. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα 3 δις της χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ, για τα οποία έχει γίνει πολύ συζήτηση, δεν δίνονται στη Τουρκία, αλλά διατίθενται για να μπορεί το ειδικό ταμείο για τους πρόσφυγες στη Συρία να ανταποκρίνεται στην αποστολή του, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη, τρόφιμα, πολιτισμένες και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, και εκπαίδευση στα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στη Τουρκία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημαντική συμβολή της Τουρκίας σε αυτό.

Συνεπώς, στο πεδίο της διαχείρισης του μεταναστευτικού δεν κρίνονται οι εσωτερικές πολιτικές, αλλά, κυρίως, οι αρχές πάνω στις οποίες τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ έχουν βασίσει τις δημοκρατίες τους. Στο μέλλον, αυτός θα είναι ένας χώρος στον οποίο θα μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να συναντιόμαστε, αφήνοντας  πίσω όλες αυτές τις πικρίες που, ενδεχομένως, τον τελευταίο καιρό προκλήθηκαν για μία σειρά από λόγους που είναι έξω από το πλαίσιο της διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος”.

©EU

 

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην ενεργή συμβολή του κ. Μουζάλα, όλων των συντελεστών, καθώς και των δημάρχων των νησιών. “Εύχομαι να συνεχιστεί και στο μέλλον η συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές  για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Διαπίστωσα ότι έχει αυξηθεί  ο αριθμός εμπειρογνωμόνων της EASO στα νησιά. Ο Υπουργός Αμπέλα και εγώ απευθύνουμε έκκληση προς όλα τα Κράτη-Μέλη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους” είπε και συμπλήρωσε για τις Ένοπλες Δυνάμεις: “Έχω υπάρξει δύο φορές προϊστάμενός των ενόπλων δυνάμεων και γνωρίζω από κοντά το αίσθημα καθήκοντος αλλά και τη βαθιά ανθρωπιά που πάντοτε -ιστορικά και διαχρονικά- τις διέκρινε. Αυτόν τον καιρό, αυτό φαίνεται ακόμα περισσότερο σε αυτούς τους χώρους. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέλω να τις ευχαριστήσω και να τονίσω ότι είμαστε κοντά τους σε όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των κέντρων, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά και το Υπουργείο Αμύνης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα