BeatBullying Greece: Παιδιά σε ρόλο μέντορα αναλαμβάνουν δράση και δίνουν γροθιά στο cyberbullying

BeatBullying Greece: Παιδιά σε ρόλο μέντορα αναλαμβάνουν δράση και δίνουν γροθιά στο cyberbullying

Δραματικές διαστάσεις παίρνει το cyberbullying λόγω έκρηξης χρήσης των social media. Απροστάτευτα τα παιδιά. Τι είναι το BeatBullying, ποια η καινοτομία του (Pics)

Κοιτάζουμε στα μάτια κάποιον και νομίζουμε ότι τον ξέρουμε. Ιδίως όταν πρόκειται για “δημόσια πρόσωπα”, τα οποία εκτίθενται λόγω της δράσης τους και εκ του ασφαλούς, πολύ συχνά, σχολιάζουμε αρνητικά. Στην πραγματικότητα όμως, καθένας, μόνο ο ίδιος για τον εαυτό του μπορεί να γνωρίζει, τι έχει ζήσει από τότε που ήταν παιδί και πώς το χειρίστηκε, προσαρμόζοντάς το, αλλά πάντα κουβαλώντας το και στην ενήλικη ζωή του.

Και είναι αλήθεια… τα παιδιά μπορούν και είναι πολλές φορές σκληρά. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις ένα παιδί, που μπαίνει στο δωμάτιο ενός άλλου σε σχολική εκδρομή, για να του γεμίσει το κρεβάτι με αγκάθια, ώστε όταν ξαπλώσει να τραυματιστεί; Για να γελάσουν οι υπόλοιποι… Ή μία ομάδα παιδιών, που εκφοβίζοντας συμμαθητή τους, λόγω των περιττών κιλών του, τον αναγκάζουν να φορά ένα ολόκληρο καλοκαίρι φόρμες;

“Και ούτε θέλω να σκεφτώ, τι θα συνέβαινε, αν μπορούσαν τότε, να βάλουν μία φωτογραφία μου στο διαδίκτυο, στολίζοντάς την με χαρακτηρισμούς”…

Αυτά μοιράστηκε, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, με τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον Ιανό, για την παρουσίαση του BeatBullying Greece, του νέου προγράμματος, με στόχο την καταπολέμηση του θλιβερού φαινομένου του cyberbullying, στην εποχή της έκρηξης” χρήσης των social media.

Την κοινή δράση κατά του εκφοβισμού και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού ανέλαβαν το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση BeatBullying, εκ των πλέον διακεκριμένων οργανώσεων στην καταπολέμηση του φαινομένου. Και είναι πράγματι ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, αφού τα παιδιά αναλαμβάνουν σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο διαδικτυακό περιβάλλον, να βοηθήσουν… παιδιά θύματα εκφοβισμού.

Ιωάννα Κιοσσέ: “Να τεθούν νέα θεμέλια για μία καλύτερη κοινωνία”

Εκ μέρους του ΔΣ του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” η κυρία Κιοσσέ αναφέρθηκε στη δωρεά του Ιδρύματος στο BeatBullying για τον σχολικό εκφοβισμό. Τον Ιανουάριο του 2012, το Ίδρυμα ενέκρινε τη χορήγηση 100.000.000 ευρώ, εντός 3 ετών, για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ήδη, 77.000.000 ευρώ έχουν δοθεί για την ενίσχυση ΜΚΟ σε όλη τη χώρα. Όπως σημείωσε η κα Κιοσσέ, “τρέχει” επίσης ένα πρόγραμμα για τη στήριξη και την επανεκκίνηση των νέων, για το οποίο το Ίδρυμα θα προσφέρει επιπλέον 100.000.000 ευρώ. Η κα Κιοσσέ ευχήθηκε το πρόγραμμα BeatBullying Greece να θέσει τα θεμέλια, για μία καλύτερη κοινωνία για τα παιδιά.

Αντωνία Τορρένς: “Δύσκολη η διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση”

Η πρόεδρος του ΚΜΟΠ, Αντωνία Τορρένς, σημείωσε τη δυσκολία παρατήρησης και διάγνωσης του προβλήματος καθώς και της έγκαιρης παρέμβασης, η οποία σε συνδυασμό με την περιορισμένη γνώση των γονέων γύρω από το ίντερνετ, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το φαινόμενο εκφοβισμού παιδιών στο διαδίκτυο.

“Η αύξηση της βίας μεταξύ των παιδιών και το cyberbullying αντανακλούν τη γενικότερη κοινωνική αναταραχή. Στην Ελλάδα, πρώτη φορά εφαρμόζεται το BeatBullying, η καινοτομία του οποίου έγκειται, στο ότι παιδιά χρίζονται “μέντορες” και βοηθούν συνομηλίκους τους. Γιατί τα παιδιά μιλούν στους συνομηλίκους τους με μεγαλύτερη ευκολία, από ό,τι στους γονείς ή τους δασκάλους τους”, είπε.

Όπως εξήγησε η κα Τορρένς, το πρώτο μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με τη συμμετοχή 200 παιδιών, των Α’, Β’, Γ’ Τάξεων Γυμνασίων του Δήμου Πειραιά, τα οποία μέσω διαδραστικής διδασκαλίας, θα μπορέσουν να ανακουφίσουν συνομηλίκους τους, προλαμβάνοντας ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και μία αυτοκτονία.

Anthony Smythe: “Οι νέοι είναι πιο κατάλληλοι για να καταπολεμήσουν το cyberbullying”

Ο Managing Director του BeatBullying στη Βρετανία, Antony Smythe, ανέλυσε τα οφέλη του προγράμματος μέσα από νούμερα και στατιστικά στοιχεία, που προέκυψαν από την εφαρμογή του στη Βρετανία.

“Παρέχει δωρεάν βοήθεια σε παιδιά 5 – 17 ετών, εντός και εκτός σχολείου. Στόχος είναι να είναι προστατευμένα όλα τα παιδιά που μπαίνουν και γράφονται στο BeatBullying κι αυτή είναι η καινοτομία. Γιατί οι νέοι είναι πιο κατάλληλοι για να καταπολεμήσουν το cyberbullying. Στόχος είναι να καταστήσουμε το cyberbullying απαράδεκτο”, είπε, κάνοντας αναφορά σε πρόσφατες τραγωδίες, που τράβηξαν την προσοχή των ΜΜΕ παγκοσμίως.

Στη συνέχεια, παρουσίασε την πυραμίδα – μοντέλο δράσης, στη βάση του οποίου είναι τα μέλη. Η υποστήριξη από συνομηλίκους παίζει τη μεγαλύτερη σημασία. Γι’ αυτό και στη βάση της πυραμίδας, που έχει τη μεγαλύτερη επιφάνεια, είναι τα μέλη. Όσο προχωράμε προς τα πάνω, είναι όλο και πιο λίγοι, για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως όταν κάποιο παιδί έχει τάσεις αυτοκτονίας.

Σημειώνεται δε, πως αν ένας ενήλικας μπει να γράψει ως ανήλικος, οι ελεγκτές – χειριστές της σελίδας, αναγνωρίζουν το στυλ γραφής, ότι δεν ανήκει σε ανήλικο και αναλαμβάνουν δράση, ενώ στο site παρέχονται πληροφορίες και συμβουλές και για τους γονείς και κηδεμόνες.

“Στη Βρετανία, έχουν ήδη γίνει 40.000 εγγραφές, με τους χρήστες που συνδέονται κάθε μήνα να ανέρχονται στις 27.000. Δεν είναι ο μόνος τρόπος για να λύσουμε το πρόγραμμα, είναι όμως ένας τρόπος. Από εκεί και πέρα, είναι μεγάλη η πρόκληση, να βρούμε τη χρηματοδότηση, που θα εξασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος μακροπρόθεσμα”, σημείωσε.

 

Βασιλική Σωτηρίου: “Νέος αόρατος εχθρός, με ορατές επιπτώσεις”

Η κα Βασιλική Σωτηρίου, Διευθύντρια Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά, χαρακτήρισε τη διαδικτυακή βία “νέο, αόρατο εχθρό, με ορατές επιπτώσεις”, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο, τα παιδιά να γίνουν θύματα ή άθελά τους και θύτες, μοιραζόμενα πληροφορίες στην τεράστια “αρένα” των social media.

“Ένα παιδί να καταφέρουμε να σώσουμε με το πρόγραμμα, θα είναι ιδανικό”, τόνισε, αναφερόμενη στον ενθουσιασμό με τον οποίον, τα πρώτα παιδιά ανταποκρίθηκαν στο πρόγραμμα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Γιώργος Κορμάς: “Ένα απλό like είναι αφορμή για εκφοβισμό”

Ο Υπεύθυνος Γραμμής Βοηθείας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ, Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Γιώργος Κορμάς, τόνισε τον στόχο προαγωγής της ασφάλειας του διαδικτύου και του ασφαλούς περιεχομένου, που διακινείται στο διαδίκτυο.

“Το ποσοστό των παιδιών που πέφτουν θύματα, έχουν αυξηθεί κατά 6 φορές τα τελευταία χρόνια. Βία υπάρχει παντού, με αποτέλεσμα τα παιδιά να υιοθετούν αυτές τις συμπεριφορές. Το cyberbullying αφορά όλα τα παιδιά. Ένα απλό like μπορεί να γίνει αφορμή για εκφοβισμό. Το διαδίκτυο προσφέρεται για τέτοιες συμπεριφορές και τα παιδιά είναι συνεχώς εκτεθειμένα στον κίνδυνο”, σημείωσε.

Ο κ. Κορμάς τόνισε, πως πολλές φορές ένα παιδί αυτοχειρεί στο διαδίκτυο, γιατί δεν μπορεί να αντιδράσει για παράδειγμα σε μία παρατήρηση που του έχει γίνει από τον γονιό ή τον καθηγητή του στο σχολείο. “Ακόμη και παιδιά που δεν έχουν μάθει να αντιδρούν με βία, μπορούν να γίνουν βίαια. Τα κοινωνικά δίκτυα δεν προστατεύουν τα παιδιά. Δεν υπάρχει μηχανισμός προστασίας και δεν μπορεί η ίδια η εταιρεία, να λάβει μέτρα για την προστασία τους. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, παρά μόνο εάν το παιδί καταγγείλει κάποια συμπεριφορά”.

“Το πρόβλημα είναι, ότι τα προγράμματα  που υιοθετούμε από άλλες χώρες, δεν έχουν διάρκεια, γιατί δεν ανταποκρίνονται στα ελληνικά δεδομένα. Το BeatBullying δίνει άλλες δυνατότητες στα παιδιά, από το να μιλήσουν απλά με κάποιον στο τηλέφωνο”, συμπλήρωσε.

Αύγουστος Κορτώ: “Ήμουν ο τυπικός στόχος bullying”

Την εμπειρία του ως παλιό θύμα εκφοβισμού κατέθεσε ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ.  “Ως παιδί με παχυσαρκία, ήμουν ο πόλος έλξης μιας τεράστιας ομάδας, που θα φερθεί με τρομακτική επιθετικότητα σε ένα παιδί. Ήμουν ο τυπικός στόχος bullying. Από το Γυμνάσιο, είχαν ήδη αρχίσει τα πειράγματα στην τάξη, όπου ο δάσκαλος έκανε μία παρατήρηση και το θέμα σταματούσε εκεί. Πολλά τα περιστατικά. Η πρώτη μου αντίδραση, ήταν να φοράω όλο το καλοκαίρι φόρμα, για να μην φαίνεται καθόλου το σώμα μου. Υπήρχαν και κάποιες παράμετροι, που βοηθούσαν στο να γίνω στόχος. Ήμουν και καλός μαθητής, συμμετείχα στο μάθημα… Έδινα όμως τόπο στην οργή”, είπε.

“Στο Λύκειο, όταν είχα αρχίσει να αντιλαμβάνομαι την ομοφυλοφιλία μου και χωρίς να το έχω εκφράσει σε κανέναν, είχα μόνο έναν φίλο στην τάξη, που δήλωνε ανοιχτά ότι είναι gay. Αυτό έφερε τα σχετικά πειράγματα… σχέδια στον πίνακα… Δεν ανέφερα κάτι για τα πειράγματα, γιατί τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, αν είσαι και ‘καρφί'”.

Σε διήμερη εκδρομή που πήγαν με το σχολείο, εκεί οι συμμαθητές τους εξάντλησαν τη σκληρότητά τους. Αρχικά άφησαν το μοναδικό δίκλινο για να μείνουν μόνο ο Αύγουστος Κορτώ με τον φίλο του, επιλέγοντας πρώτοι να πιάσουν τα τρίκλινα.

Το πρώτο βράδυ, μπήκαν στο δωμάτιό τους και γέμισαν το ένα από τα κρεβάτια, μεταξύ των δύο σεντονιών με αγκάθια, με αποτέλεσμα, όταν ξάπλωσε ο φίλος του κ. Κορτώ να γδαρθεί και να ματώσει σε διάφορα σημεία του σώματός του. Το δεύτερο βράδυ, ένας συμμαθητής τους είχε μπει στο δωμάτιο και είχε κρυφτεί στην ντουλάπα, κρατώντας ένα κασετοφωνάκι κι ελπίζοντας ότι θα κατέγραφε τις “ερωτικές τους περιπτύξεις”.

“Για κακή του τύχη όμως, ήμασταν τόσο νευριασμένοι από αυτά που είχαν γίνει το προηγούμενο βράδυ, που τους κράζαμε με τον χειρότερο τρόπο…”, είπε. “Αποτέλεσμα ήταν, να γίνω πιο αντικοινωνικός κι από στρείδι. Είχα όμως την τύχη, στο σπίτι, να έχω την αμέριστη συμπαράσταση των γονιών μου”, πρόσθεσε.

“Η περίπτωσή μου”, είπε, “ήταν από τις ηπιότερες. Δεν θέλω καν να σκεφτώ, τι θα συνέβαινε, αν υπήρχε τότε η δυνατότητα, να ποστάρουν φωτογραφία μου στο διαδίκτυο, στολίζοντάς την με χαρακτηρισμούς. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να ψυχοτραυματίσουν κάποιον εφόρου ζωής. Φρίττω, που παιδιά πλήττονται από ακόμη χειρότερες συμπεριφορές”.

Ο ίδιος όμως, παρά τα όσα πέρασε, έχει να πει κάτι προς υπεράσπιση του εκφοβιστή.

“Τα παιδιά αυτά, δεν μπορώ να πιστέψω, ότι είναι απλά κωλόπαιδα. Πιστεύω, ότι είναι πολύ πιθανό, να αναπαράγουν συμπεριφορά που βιώνουν και τα ίδια από τους γονείς ή μεγαλύτερα αδέλφια. Η ανάγκη ενός παιδιού να κατακρημνίσει δηλαδή την αυτοπεποίθηση ενός άλλου παιδιού, μπορεί να πηγάζει από τη δική του χαμηλή αυτοπεποίθηση. Κι αυτό το άτομο μπορεί να βοηθηθεί, να καταλάβει ότι αυτό που έκανε δεν είναι σωστό”.

MC Yinka: “Είναι αυτό το παιδί ο μελλοντικός φασίστας, μισογύνης;”

Ο μουσικός MC Yinka ανέφερε επίσης εμπειρία του από τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, όταν όπως είπε, εκείνη την εποχή, αργούσες να κουρευτείς, για να αποφύγεις το “φατούρο”, που συνοδευόταν από γδαρσίματα και μπουνιές, ενώ θυμήθηκε την εποχή που συμμορίες την “έπεφταν” σε παιδιά, παίρνοντας ό,τι είχαν επάνω τους εκείνη τη στιγμή.

“Στη σύγχρονη εποχή, είδα σε σταθμό τρένου, ένα παιδί να τρέχει και να δείχνει μία γυναίκα με νανισμό και να φωνάζει ‘νάνος… νάνος’… Οι σκέψεις μου ήταν, το πώς μπορεί να έχει μεγαλώσει και πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτό το παιδί. Είναι αυτός ο μελλοντικός ρατσιστής, φασίστας, μισογύνης;”, αναρωτήθηκε.

 

Τι είναι το BeatBullying Greece – Πώς προστατεύει τα παιδιά

Το BeatBullying Greece είναι ένα πρωτοποριακό εργαλείο που αξιοποιεί την εξοικείωση των νέων ανθρώπων με το διαδίκτυο και έχει ως στόχο να μετατρέψει τον κυβερνοχώρο σε τόπο υποστήριξης και αλληλοβοήθειας.

Την γνωριμία των εφήβων της χώρας με το ΒeatΒullying Greece έχουν αναλάβει ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες του ΚΜΟΠ, οι οποίοι θα επισκέπτονται σχολεία της χώρας μας και θα μεταδίδουν στα παιδιά και στους νέους γνώσεις και πληροφορίες για το πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους από περιστατικά εκφοβισμού.

Μέσω του προγράμματος αυτού, οι Εκπαιδευτές θα υποστηρίξουν μαθητές και μαθήτριες να γίνουν Διαδικτυακοί Μέντορες, που θα αναλάβουν δράση μέσα από τη χρήση της ιστοσελίδας, παρέχοντας υποστήριξη στους συμμαθητές τους.

* Βρείτε το BeatBullying στο Facebook . Ακολουθήστε το στο Twitter

Το 25% των νέων έχει πέσει θύμα cyberbullying

To ΒeatBullying έρχεται στην Ελλάδα σε μια εποχή που το 25% των νέων ανθρώπων δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ολοένα μεγαλύτερος αριθμός αντιμετωπίζει επιθέσεις και απειλές μέσω διαδικτύου ή άλλων τεχνολογιών (cyberbullying).

Μέσω του BeatBullying Greece γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν τα παιδιά, οι νέοι αλλά και οι ενήλικες, ότι ο εκφοβισμός μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής του εφήβου, ξεκινώντας από πανικό και λύπη, φτάνοντας σε πολλές περιπτώσεις στην αποφυγή του σχολείου, την κατάθλιψη, τον αυτοτραυματισμό και τη συνολική ακύρωση της προσωπικότητάς του παιδιού.

Τα παιδιά μαθαίνουν – στηρίζουν – βοηθούν το ένα το άλλο

Η πρόταση του BeatBullying Greece στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού, προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και απαντά ταυτόχρονα στο λόγο για τον οποίο πολλές φορές τα παιδιά διστάζουν να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.

Συχνά οι έφηβοι θεωρούν ότι η παρέμβαση των ενηλίκων και αρμοδίων προσώπων (γονέων, δασκάλων, καθηγητών και άλλων) θα επιβαρύνει περισσότερο τη θέση τους, καθώς θα εξαγριώσει ακόμα περισσότερο τον δράστη του εκφοβισμού. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τα παιδιά μαθαίνουν να στηρίζουν, να συμβουλεύουν και να βοηθούν το ένα το άλλο.

Σε σοβαρές περιπτώσεις εκφοβισμού, η ιστοσελίδα παρέχει τη δυνατότητα άμεσης υποστήριξης από ειδικό ψυχολόγο.

Η ιστοσελίδα BeatBullying Greece απευθύνεται μόνο σε παιδιά και νέους έως 18 χρονών και είναι ειδικά σχεδιασμένη, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Απόλυτη προτεραιότητα για την λειτουργία της ιστοσελίδας είναι η ασφάλεια των παιδιών και νέων μέσω ενός πρωτοποριακού προγράμματος (NetModerator), που επιτρέπει στους χειριστές της ιστοσελίδας να ελέγχουν ότι όλα τα μηνύματα και οι συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών μηνυμάτων, δεν περιέχουν ανάρμοστο περιεχόμενο και δεν εκθέτουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

* Θυμηθείτε τον Φάκελο του NEWS 247 για το childBullying

* Περισσότερα για τη δράση του ΚΜΟΠ μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου

* Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο BeatBullying.org

* Διαβάστε ακόμη για το Bigmarch του BeatBullying

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα