Brain Drain: Εξαιρετικά μορφωμένη η νέα γενιά μεταναστών – Η γραφειοκρατία βασικό ζήτημα στην Ελλάδα

Brain Drain: Εξαιρετικά μορφωμένη η νέα γενιά μεταναστών – Η γραφειοκρατία βασικό ζήτημα στην Ελλάδα
Αφίσα για την πορεία κατά της ανεργίας που ξεκίνησε από την Πάτρα για να καταλήξει στην Αθήνα, 10/4/2016 Eurokinissi

Ο News 24/7 στους 88,6 συνεχίζει το μεγάλο αφιέρωμα στο brain drain. Τι λένε η ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών, Ζωή Κουρνιά και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Υφαντόπουλος για το φαινόμενο.

Στον News 24/7 στους 88,6 μίλησαν η ερευνήτρια της ακαδημίας Αθηνών Ζωή Κουρνιά και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Υφαντόπουλος, στα πλαίσια του αφιερώματος του σταθμού στο brain drain.

Η κ. Κουρνιά, η οποία έκανε το διδακτορικό της στη Χαιδεμβεργη για 5 χρόνια και μετεκπαιδεύτηκε για 3 χρόνια στο Yale, όπου έγινε και λέκτορας, κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα, και ως βασικό πρόβλήμα σε ό,τι αφορά τις αιτίες του brain drain, εντοπίζει την γραφειοκρατίαμ ενώ όπως αναφέρει, βλέπει άνοδο της αξιοκρατίας τα τελευταία χρόνια.

“Τα παιδιά στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωμένα” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, “πιστεύοντας ότι δεν θα τα προσλάβουν σε δουλειές” και γι’αυτό το λόγο, όπως είπε, αποπροσανατολίζονται από τους στόχους τους και ασχολούνται με άλλα πράγματα για να βγάλουν έστω και κάποια λίγα χρήματα.

“Είναι χρήσιμο για έναν νέο να πάει στην αρχή της καριέρας του στο εξωτερικό. Στη συνέχεια όμως θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η μεταφορά αυτής της τεχνογνωσίας στην Ελλάδα” δήλωσε η κ. Κουρνιά.

Έρευνα της ΚΑΠΑ Research έδειξε ότι το 45% των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα θα ήθελε να έχει επιστρέψει στη χώρα μας, σε 10 χρόνια.

Από την μεριά του, ο κ. Γιάννης Υφαντόπουλος, καθηγητής οικονομικών της υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών και μεταπτυχιακού στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως “το 75% όσων έφυγαν στο εξωτερικό έχουν μεταπτυχιακό τίτλο και το 52% διδακτορικό, τονίζοντας πως η διαφορά με τη μεγάλη μετανάστευση του ’30 και του ’50 είναι ότι τότε οι άνθρωποι που μετανάστευαν ήταν ανειδίκευτοι εργάτες.

Όπως υπογράμμισε, τους 18.000 φτάνουν οι γιατροί που έφυγαν στο εξωτερικό!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα