Δακρυγόνα κατά των προσφύγων στην Ειδομένη από την αστυνομία της ΠΓΔΜ

Δακρυγόνα κατά των προσφύγων στην Ειδομένη από την αστυνομία της ΠΓΔΜ
A group of migrant men run away from tear gas used by Macedonian police after migrants broke a fence at the northern Greek border point of Idomeni, Greece, Sunday, April 10, 2016. Thousands of migrants protested at the border and clashed with Macedonian police. (AP Photo/Amel Emric) Eurokinissi

Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες, για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα. Αναφορές για τραυματισμούς από μέλη των ΓΧΣ

Τραυματισμούς προσφύγων στην Ειδομένη από σφαίρες καουτσούκ αναφέρουν μέλη των Γιατρών των Χωρίς Σύνορα, που τις τελευταίες ώρες, κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, έχουν περιθάλψει δεκάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά.

«Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος των ΓΧΣ, διευκρινίζοντας ότι σοβαρός τραυματισμός δεν έχει καταγραφεί, αν και σε 2 ή 3 περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή τραυματιών με το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές τα επεισόδια ανάμεσα στους πρόσφυγες και τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ συνεχίζονται, με κάποια διαστήματα ηρεμίας ανάμεσα. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για εκτόνωση, η κατάσταση είναι σε εξέλιξη», ανέφεραν εκπρόσωποι της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι κοντά στον φράκτη βρίσκονται άλλοτε δεκάδες, άλλοτε εκατοντάδες άτομα και όποτε ρίχνουν πέτρες και αντικείμενα προς την πλευρά των Σκοπίων τους «απαντούν» με τη χρήση χημικών.

Νωρίτερα, οι πρόσφυγες είχαν προσπαθήσει να ρίξουν τον φράκτη και να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Όταν σε κάποια σημείο το κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ τους απώθησαν, πίσω προς την ελληνική πλευρά. Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν.

Σημειώνεται ότι χθες μοιράστηκε στους πρόσφυγες φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, καλώντας τους να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα. Από τις 10 το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Οι αφίξεις προσφύγων έχουν μειωθεί κατά 80%, σύμφωνα με τη FAZ

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας αποδίδει και έχει μετρήσιμα αποτελέσματα δεδομένου ότι οι αριθμοί των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά μειώνονται σημαντικά και σε αυτό συμβάλλει και η παρουσία του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της κυριακάτικης έκδoσης της γερμανική εφημερίδας Frankfurter Allgmeine Zeitung(FAZ).

Τρεις εβδομάδες αφότου ετέθη σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία ήρθαν στην Ελλάδα 80% λιγότεροι πρόσφυγες. Αυτό προκύπτει από τα νέα στοιχεία της FRONTEX. Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς της εφημερίδας έρχονταν στην Ελλάδα από τις 18 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την επαναπροώθηση και επανεγκατάσταση, κατά μέσον όρο 1676 πρόσφυγες ημερησίως. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, δηλαδή από τις 20 Μαρτίου, ο αριθμός μειώθηκε σε 337 ημερησίως, γράφει η εφημερίδα.

Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Κομισιόν, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε ακόμα ευρέως, διότι αναμένει να δει αν θα επιβεβαιωθεί για μεγαλύτερο διάστημα, όπως γράφει η FAZ. Μια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, η οποία ρωτήθηκε από την ίδια εφημερίδα, δεν θέλησε μεν να βγάλει οριστικά συμπεράσματα, είπε εν τούτοις ότι «σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η παρουσία μας στο Αιγαίο έχει θετικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα