Άρειος Πάγος: Όχι στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Άρειος Πάγος: Όχι στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών
ΑΘΗΝΑ-ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ// Ανακοίνωση για το αν θα εκδοθούν ή όχι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στη χώρα τους.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) Eurokinissi

Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε τη μη έκδοση των 8 Τούρκων Αξιωματικών, που κατηγορούνται από το καθεστώς Ερντογάν για προδοσία. Οι αποφάσεις των τριών δικαστηρίων δεν επιδέχονται επανεξέταση

Να μην εκδοθούν οι τέσσερις εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών αποφάσισε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος, εκφωνώντας την απόφαση, “η πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως η περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοση τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου”.

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος, κανένας εκ των τεσσάρων δεν πρέπει να εκδοθεί στο κράτος της Τουρκίας προκειμένου να διωχθεί, αίρει την προσωρινή κράτηση και διατάσσει την απόλυσή τους εφόσον δεν κρατούνται δια άλλη αιτία.

Αντίστοιχες αποφάσεις εξέδωσαν και τα άλλα δύο ποινικά τμήματα του Αρείου Πάγου για τους υπόλοιπους τέσσερις Τούρκους αξιωματικούς, που επίσης δεν εκδίδονται στη χώρα. Στην απόφαση αναφέρεται ότι αίρεται η προσωρινή κράτηση τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις των τριών δικαστηρίων είναι αμετάκλητες και δεν επιδέχονται επανεξέταση. Επόμενη κίνηση, μετά την οριστική ετυμηγορία με την οποία επισημαίνεται η σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως υπέρτερο αγαθό, είναι και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί να αφεθούν ελεύθεροι, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των αξιωματικών προχώρησε στις εξής δηλώσεις κατά την έξοδό του από τον Άρειο Πάγο: “Ηταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου”.

Πρόσθεσε πως επόμενο βήμα είναι να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς “δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους”. Τέλος αναφέρθηκε στους εντολείς τους λέγοντας ότι “οι ίδιοι με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό το Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων”.

Η επόμενη ημέρα για τους οκτώ

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης βρίσκονται πλέον οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής είναι εκείνος που θα κρίνει την περαιτέρω μεταχείριση των οκτώ Τούρκων.

Ήδη έχει ζητήσει να τους επιβληθεί 6μηνη κράτηση, από την οποία έχουν ήδη εκτίσει τους 3 μήνες, ενώ κρατούνται διοικητικά και εξαιτίας της διαδικασίας ασύλου η οποία εκκρεμεί. Συγκεκριμένα, ο νόμος περί ασύλου προβλέπει κράτηση έως 18 μήνες για λόγους εθνικού ή δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για λόγους προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων άσυλο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως με παραγγελία της, η εισαγγελέας εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, θα εισηγηθεί την άρση της κράτησής τους, με την προϋπόθεση ότι δεν κρατούνται για άλλο λόγο.

Τι αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, υπάρχει απόλυτος σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών και τηρούνται όλες οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε στη βάση αυτών των αρχών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση του Άρειου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί.

Δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργου Κουμουτσάκου

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε. Το έκανε με σεβασμό στο ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα κανόνων αρχών και αξιών. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει ούτε υποδείξεις, ούτε παρεμβάσεις, ούτε απειλές από τρίτους.

Η Άγκυρα κάνει λάθος να μετατρέπει ένα ζήτημα εφαρμογής του Κράτους Δικαίου σε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Είναι απαράδεκτο να απειλεί για συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις.

Θα ήταν φρονιμότερο να μείνει στο πνεύμα και το γράμμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που και η ίδια άλλωστε έχει υπογράψει και κυρώσει.

Κατανοούμε τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Τουρκία. Όμως, το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ισχύει αυτήν την περίοδο, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την άρνηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ούτε βεβαίως επιτρέπει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της απόφασης της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα