Διεθνής Διάσκεψη για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στη Μ. Ανατολή

Διεθνής Διάσκεψη για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στη Μ. Ανατολή
Τελετή έναρξης 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου. MotionTeam

Διεθνής Διάσκεψη στην Αθήνα για τη συνύπαρξη των θρησκειών στη Μέση Ανατολή ενώνει για πρώτη φορά χριστιανικές εκκλησίες, ηγέτες και επιφανείς προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου. Το μήνυμα Παυλόπουλου

Το επίκεντρο ενός σημαντικού διαλόγου, υπό τη σκιά των δραματικών συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, γίνεται, σήμερα και αύριο, η Αθήνα, που θα ενώσει για πρώτη φορά όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, ηγέτες και επιφανείς προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και υπουργούς Εξωτερικών τεσσάρων χωρών.

Κάλεσμα προς τους Iεράρχες να δώσουν το παράδειγμα στους πολιτικούς ταγούς, διατρανώνοντας ότι στο επίκεντρο της Ανθρωπότητας και του προορισμού της βρίσκονται ο ‘Ανθρωπος και η Ειρήνη, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας σήμερα το πρωί την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

 

Απευθυνόμενος στους Iεράρχες, ο κ.Παυλόπουλος επικαλέστηκε τον ακόλουθο Μακαρισμό, όπως καταγράφεται στο 5ο Κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται», υπογραμμίζοντας «Εσείς λοιπόν, με την σοφία και την ανιδιοτέλεια που σας προικίζει εκ Θεού το ιερατικό σας σχήμα, δώστε το παράδειγμα στους πολιτικούς ταγούς, διατρανώνοντας την θεμελιώδη για το Γένος των Ανθρώπων αρχή: Στο επίκεντρο της Ανθρωπότητας και του προορισμού της βρίσκονται ο ‘Ανθρωπος και η Ειρήνη. Ουδεμία άλλη σκοπιμότητα επιτρέπεται να κατισχύσει, όποιο και αν είναι το «περίβλημα» υπό το οποίο εμφανίζεται».

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ----Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, πραγματοποιείται στην Αθήνα, από 18 έως 20 Οκτωβρίου, Διεθνής Διάσκεψη με θέμα τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή. Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν Υπουργοί Εξωτερικών, επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.----- -ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙς ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ--ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ Eurokinissi

 

Αναφερόμενος στην απώλεια αθώων ψυχών στη Μεσόγειο υπογράμμισε ότι ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη, λέγοντας: «Κι ακόμη τούτο, που αφορά πρωτίστως την Ορθοδοξία: Το Σπήλαιο και η Φάτνη της Βηθλεέμ δεν συμβιβάζονται ιδίως με μια Μεσόγειο, που εξ ορισμού συμβολίζει ιστορικώς το Φως και την Ειρήνη, η οποία μετατρέπεται σε χωνευτήρι αθώων ψυχών. Μπροστά σ’ αυτήν την άφατη τραγωδία ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη».

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ----Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, πραγματοποιείται στην Αθήνα, από 18 έως 20 Οκτωβρίου, Διεθνής Διάσκεψη με θέμα τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή. Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν Υπουργοί Εξωτερικών, επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.----- -ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙς ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ--ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ Eurokinissi

 

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Διεθνής Διάσκεψη, με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή», αποκτά καίρια σημασία κυρίως εξαιτίας του ότι διεξάγεται σε μια περίοδο μοναδικής ιστορικής κρισιμότητας. Κρισιμότητας, η οποία προκύπτει πρωτίστως λόγω του ότι, για μιαν ακόμη φορά δυστυχώς, τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή κλονίζουν επικίνδυνα τα θεμέλια της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης των Λαών στην περιοχή. Περαιτέρω δε, λόγω της «έκρηξης», κυριολεκτικώς, των ροών προσφύγων πολέμου, τα πλήγματα κατά της ειρήνης διαμορφώνουν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αυτονοήτως αντίθετης προς κάθε έννοια Πολιτισμού και Δικαιοσύνης. Η οποία προσλαμβάνει έτσι οιονεί πλανητικές διαστάσεις.

Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη προς τις ιστορικές καταβολές της Μέσης Ανατολής. Και τούτο, διότι ο γεωγραφικός χώρος της Μέσης Ανατολής αποτέλεσε μιαν από τις πρώτες κοιτίδες ιστορικού πολιτισμού παγκοσμίως. Τεκμηριωμένη απόδειξη αποτελεί το ότι τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού στην περιοχή προέκυψαν από την όσμωση διαφορετικών πολιτισμών. Και, για να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα, από την πολιτισμική όσμωση η οποία συντελέσθηκε όταν ο Ελληνικός Πολιτισμός συνάντησε τους τοπικούς Πολιτισμούς κατά την Ελληνιστική Περίοδο. Στην πορεία, προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλε, και μάλιστα αποφασιστικώς, η Ορθόδοξη παράδοση, αφού η Ορθόδοξη ιεραποστολή, εξ αρχής, αγκάλιασε τις τοπικές γλώσσες και τους τοπικούς Πολιτισμούς, βεβαίως στο μέτρο που κι εκείνοι ήθελαν ν’ ακούσουν και ν’ αποδεχθούν το Ευαγγελικό Μήνυμα.

Υπό τα δεδομένα αυτά, πρόσθεσε, η Μέση Ανατολή, κατά τις ιστορικές καταβολές της και τον αντίστοιχο ιστορικό προορισμό της, μπορεί και πρέπει να γίνει τόπος ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης Λαών και Πολιτισμών. Ιδίως δε τόπος, όπου η θρησκευτική διαφορετικότητα όχι μόνον δεν διχάζει τους Λαούς, αλλά τους οδηγεί στον προαναφερόμενο δρόμο της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης. Και σ’ αυτό το σημείο πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό το ότι σήμερα, για τον παγκόσμιο νομικό -και όχι μόνον φυσικά- πολιτισμό, το δικαίωμα σε μια ανεκτική πολυθρησκευτική κοινωνία συνιστά αναπόσπαστο τμήμα του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12:30 τον Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο.

Στη Διεθνή Διάσκεψη, συμμετέχουν εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, οι ορθόδοξοι προκαθήμενοι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, (κ.κ. Θεόδωρος, Ιωάννης και Θεόφιλος), οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών, Κύπρου, Αλβανίας, ΗΠΑ, Καναδά, Περγάμου και Γαλλίας (κ.κ. Ιερώνυμος, Χρυσόστομος, Αναστάσιος, Δημήτριος, Σωτήριος Ιωάννης και Εμμανουήλ), ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, Μητροπολίτης κ.κ. Ιλαρίων, καθώς και οι ηγέτες των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, της Αρμενικής, της Κοπτοορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας (κ.κ. Αράμ, Παύλος, Νικόδημος).

Παρόντες θα είναι και προτεστάντες, ρωμαιοκαθολικοί, ιουδαίοι και μουσουλμάνοι υψηλοί εκπρόσωποι των Εκκλησιών, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Γκάλαγκερ, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Αρχιραββίνος δρ Ντέιβιντ Ρόσεν και ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου Αμπντέλ-Καρίμ Αλάμ. Θα πάρουν μέρος, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Ολλανδίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, ο διοικητής των κουρδικών περιοχών του Ιράκ Φαρχάντ Ατρούσι και η υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Κάλεσμα για διάλογο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Η αρμονική και μακρά συνύπαρξη των μονοθεϊστικών θρησκειών στη Μέση Ανατολή, μέσα στους αιώνες, αποδεικνύει ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην έναρξη της ομιλίας του.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα χρόνια που βιώνουμε ατυχείς καταστάσεις, μέσω της τραγικής στρέβλωσης του Ισλάμ από ριζοσπαστικές τρομοκρατικές δυνάμεις. «Στο όνομα του Θεού διαπράττουν τρομερά εγκλήματα» υπογράμμισε ο προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου.

Επεσήμανε την ανάγκη, όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες να δημιουργήσουν πλαίσιο διαχείρισης θρησκευτικής κρίσης, ενώ απηύθυνε παράκληση προς τους θρησκευτικούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής να εμπλακούν στον διάλογο. «Όταν έχουμε να κάνουμε με κρίσεις που αφορούν τη θρησκεία, χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί στη διπλωματία σε συνεργασία με τους θρησκευτικούς ηγέτες» πρόσθεσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος

Μίλησε, επίσης, για την άμεση σχέση της θρησκείας με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος και εξέφρασε την επιθυμία η θρησκεία να συμβάλει στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο Παναγιώτατος εκτίμησε ότι οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τις 400.000. «Η Ελλάδα είναι βασική χώρα υποδοχής προσφύγων και κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες τους» σημείωσε και έκανε λόγο για την ανάγκη να αλλάξει το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Τέλος, επισήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα κοινωνικά δίκτυα για να υπάρξει επικοινωνία με τις νέες γενιές και εξέφρασε την ελπίδα η νεότερη γενιά να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα