Δικαστικές Ενώσεις: Αντισυνταγματική η αλλαγή του ορίου ηλικίας

Δικαστικές Ενώσεις: Αντισυνταγματική η αλλαγή του ορίου ηλικίας

Μόνος τρόπος η αναθεώρηση του Συντάγματος υποστηρίζουν οι ενώσεις των δικαστών του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Στο χορό των ανακοινώσεων γύρω από το όριο ηλικίας των δικαστών μπαίνουν όλο και περισσότερες ενώσεις, με εκείνη των Συμβούλων της Επικρατείας να εξηγεί πως μόνο μέσω συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή.

Λίγες ημέρες πριν την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που αναμένεται να γνωμοδοτήσει σχετικά επί του ζητήματος και ενώ ήδη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου εκφράζουν τις αντίθετες απόψεις τους γύρω από το θέμα, οι Ενώσεις δύο ανώτατων δικαστηρίων απαντούν στο κατά πόσο δύναται να υπάρξει κάποια τροποποίηση εκτός Συντάγματος.

Από τη μία, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποστηρίζει ότι η διάταξη του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος “είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου, στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές. Συνεπώς, η συζήτηση γύρω από το ζήτημα του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών μπορεί να γίνει μόνο με τελικό σκοπό τη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος. Οποιαδήποτε άλλη λύση δίνει τη δυνατότητα να ανατρέπονται διατάξεις του Συντάγματος με σαφές και ανεπιφύλακτο περιεχόμενο”.

Μάλιστα επισημαίνει ότι “ο καθορισμός από το Σύνταγμα του 1975 συγκεκριμένου ορίου ηλικίας αποτρέπει παρεμβάσεις του νομοθέτη που θα αποσκοπούσαν είτε στην παράταση παραμονής ήδη υπηρετούντων ανώτατων δικαστών είτε στην πρόωρη απομάκρυνσή τους με την μείωση του ορίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την ανανέωση των προσώπων στις ανώτατες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας που αποτελεί βασική επιλογή ενός δημοκρατικού πολιτεύματος”. Τέλος εξηγεί πως “η επιλογή του Συντάγματος 1975 οφείλεται στις πικρές εμπειρίες που έζησε το δικαστικό σώμα και γενικότερα η ελληνική πολιτεία και κοινωνία, από τις παρεμβάσεις του νομοθέτη στον καθορισμό του ορίου ηλικίας με σκοπό την εκκαθάριση του δικαστικού σώματος από πρόσωπα “μη αρεστά” στην εκτελεστική εξουσία και την προώθηση άλλων που θεωρούνταν “ημέτεροι”.”

Αντίστοιχα, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αφορμή την εκ νέου ανακίνηση του ζητήματος που αφορά στο οριζόμενο από το Σύνταγμα όριο ηλικίας αποχώρησης των δικαστών από την ενεργό υπηρεσία, υπενθυμίζει ότι “τροποποιήσεις στο σαφές και μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης περιεχόμενο της διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος μπορεί να γίνουν μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης και οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία ή ενέργεια που στοχεύει στην προώθηση διαφορετικού νοήματος στη διάταξη αυτή είναι ευθέως αντισυνταγματική”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα