Δίκη Γρηγορόπουλου: Το “σφυροκόπημα” μάρτυρα και η παράκληση Κορκονέα στο δικαστήριο

Δίκη Γρηγορόπουλου: Το “σφυροκόπημα” μάρτυρα και η παράκληση Κορκονέα στο δικαστήριο

Μάρτυρας υπεράσπισης εμφανίστηκε 11 χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλεξ. Γρηγορόπουλου, καταθέτοντας ότι δέκα λεπτά πριν το περιστατικό, ήταν με τον Επαμ. Κορκονέα, ο οποίος ήθελε «να πάει σε κάτι επισκέψεις».

Με μία επεισοδιακή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε το στάδιο των μαρτυρικών καταθέσεων ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, στο εδώλιο του οποίου κάθονται οι πρώην ειδικοί φρουροί Επ. Κορκονέας και Βας. Σαραλιώτης.

«Αισθάνομαι μία κόπωση. Θα ήθελα να είμαι ξεκούραστος γιατί είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα». Με αυτά τα λόγια, ο Επ. Κορκονέας ζήτησε από το δικαστήριο να μην ξεκινήσει σήμερα την απολογία του, λίγο πριν η διαδικασία διακόψει λόγω ωραρίου.

Νωρίτερα, ο τελευταίος μάρτυρας υπεράσπισης και συνάδελφος του Επ. Κορκονέα δέχθηκε το «σφυροκόπημα» της πολιτικής αγωγής, η οποία κατέληξε να αιτηθεί από το δικαστήριο να διαβιβασθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας, προκειμένου να ελεγχθεί ο συγκεκριμένος αστυνομικός για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας. Έντεκα χρόνια μετά το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από σφαίρα του ειδικού φρουρού, ο Γ. Σκούρας εμφανίστηκε στο δικαστήριο και κατέθεσε ότι εκείνο το βράδυ είδε και συνομίλησε με τους κατηγορούμενους έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή» όπου εκτελούσε χρέη φρουρού.

«Οι κατηγορούμενοι σταμάτησαν με το περιπολικό δέκα περίπου λεπτά πριν το φονικό. Είχε ένα μηχάνημα με νερά εκεί και πήγαν να πάρουν. Κουβεντιάσαμε για υπηρεσιακά θέματα. Ο Νόντας βιαζόταν να φύγει γιατί είχε πάρει σήμα για Αλεξάνδρας και ήθελε να το διεκπεραιώσει για να πάει σε κάτι επισκέψεις που είχε» είπε μεταξύ άλλων. Το γεγονός ότι ήταν – όπως προέκυψε- ο τελευταίος άνθρωπος που συνομίλησε με το δίδυμο Κορκονέα – Σαραλιώτη, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της συνηγόρου πολιτικής αγωγής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Στο πρωτόδικο δικαστήριο κατέθεσαν πρώτη φορά ότι αφετηρία τους είχαν την «Απογευματινή» και εσείς έρχεστε τώρα φυτευτός για να το επιβεβαιώσετε» ανέφερε, τονίζοντας τη σημασία της κατάθεσης: «Τί διάθεση είχαν και αν είχε προηγηθεί κάτι από τη δολοφονία είναι ερευνητέο. Από που ήρθαν και με τί σκοπό είναι κι αυτό ερευνητέο. Η δολοφονία έγινε σε ένα γενικότερο σχέδιο αποσταθεροποίηση. Οι κατηγορούμενοι είναι εκτελεστές. Δεν βρέθηκαν τυχαία εκεί».

Ένταση προκλήθηκε και όταν ο μάρτυρας υπεράσπισης, ο οποίος είχε συνυπηρετήσει με τους κατηγορούμενους στο ΑΤ Εξαρχείων, ενώ υπήρξε και φρουρός του Επ. Κορκονέα στο Εφετείο Λαμίας, αναφέρθηκε, ύστερα από ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, στο ότι τους επισκέφθηκε δύο φορές ενώ κρατούνταν στις φυλακές Δομοκού, χωρίς ωστόσο να λάβει ειδική άδεια όπως όφειλε, αφού δεν είναι συγγενής τους.

Πολιτική αγωγή: Πρόκειται για σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα και πλήττεται η αξιοπιστία του.

Πρόεδρος: Δεν είναι τρέχον το ζήτημα…

Πολιτική αγωγή: Παρακαλώ να δοθεί η σημασία που χρειάζεται. Είναι εξωφρενικό και αδιανόητο η επίσκεψη αστυνομικού με την ανοχή σωφρονιστικών υπαλλήλων και την άγνοια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Είναι κλειδιά οι κατηγορούμενοι για την εμπλοκή υψηλόβαθμων αστυνομικών. Η εξέταση του μάρτυρα από την πολιτική αγωγή κατέληξε με την τελευταία να υποβάλει αίτημα να ερευνηθεί η ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων από το μάρτυρα υπεράσπισης, κυρίως για τον τρόπο που επισκέφθηκε τους δύο κατηγορούμενους παραβιάζοντας το σωφρονιστικό κώδικα.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας της έδρας απέρριψε το αίτημα υποστηρίζοντας πως ο αστυνομικός προτάθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης για την προσωπικότητα του Επ. Κορκονέα, διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα για την ουσία της υπόθεσης.

Άμεση ήταν η αντίδραση της πολιτικής αγωγής, που έκανε λόγο για «ελαφρότητα αντιμετώπισης του ζητήματος», καθώς «ο ίδιος ομολόγησε πως πήγε στις φυλακές Δομοκού χωρίς άδεια». Τελικά, οι τακτικοί δικαστές απέρριψαν το αίτημα ομόφωνα, κρίνοντας οτι δεν προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Το …μνημόσυνο

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Επ. Κορκονέα, ο αστυνομικός έκανε λόγο για έναν «ήρεμο οικογενειάρχη» που ασχολούνταν με τους νέους. «Δεν ήταν ούτε τρελός, ούτε επικίνδυνος για αυτό και τον είπαν τοποθετήσει σε θέση περιπολικού» υποστήριξε.

Κατά το σχολιασμό του, ο αυτεπαγγέλτως διορισμένος συνήγορος υπεράσπισης του πρώην ειδικού φρουρού, Βαγγέλης Ανδρούλας, υπογράμμισε την τοποθέτηση του μάρτυρα ότι ο Επ. Κορκονέας κάνει… μνημόσυνο, προκαλώντας αντιδράσεις.

Συνήγορος: Είπε ο μάρτυρας ότι ο κατηγορούμενος κάνει μνημόσυνο για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αυτός είναι ο Κορκονέας.

Πολιτική αγωγή: Σα δεν ντρέπεστε…

Το δικαστήριο διέκοψε ολοκληρώνοντας την εξέταση των μαρτύρων. Πλέον κατά την επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες αρχικά του ισοβίτη Επ. Κορκονέα και στη συνέχεια του Βασίλη Σαραλιώτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα