Δήμαρχος Μάνδρας: “Δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο”

Δήμαρχος Μάνδρας: “Δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο”
ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Eurokinissi

Το παιχνίδι των ευθυνών ξεκινά πάλι από σήμερα στη Μάνδρα, με την δήμαρχο, Ιωάννα Κριεκούκη να επιρρίπτει τις ευθύνες σε Περιφέρεια και νόμους για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν ξεκινήσει. Από την πλευρά της, η Περιφέρεια με αναλυτική ανακοίνωση εξηγεί το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία όπως λέει προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς

“Ζήτησα από χθες το βράδυ να έρθουν συνεργεία μηχανικών. Κινούνται οι ίδιες διαδικασίες αυτοψιών από το υπουργείο για να καταγράψουν τις ζημιές. Χθες το βράδυ ως αργά τα ξημερώματα έγιναν αρκετοί απεγκλωβισμοί και περίπου 25 αντλήσεις υδάτων από υπόγεια. Έγιναν διασώσεις και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα” είπε μιλώντας στο News 24/7 η κ. Κριεκουκη.

Ερωτώμενη για το αν είχε θέση σε επιφυλακή τον μηχανισμό, μιας και η κακοκαιρία ήταν γνωστό πως θα πλήξει την Αττική, η Δημαρχος απάντησε. “Υπήρχε απλώς κάποια ενημέρωση για νεροποντή. Δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη προειδοποίηση. Μα ούτε και μπορείς να κάνεις τίποτα σε αυτό το φαινόμενο. Έβρεχε στην πόλη και ξαφνικά έρχεται αυτό το τσουνάμι πάλι όπως το είδατε χθες. Μια απρόβλεπτη κατάσταση με φέρτα από τα βουνά. Πάλι κατέβηκε το βουνό, το όρος Πατέρας”.

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο όποτε και είχαν ανακοινωθεί, η δήμαρχος Μάνδρας ρίχνει τις ευθύνες στην Περιφέρεια και τις διαδικασίες του κράτους. “Αυτά είναι τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας που προετοιμάζονται όλο αυτό το διάστημα και δεν έχουν ξεκινήσει λόγω διαδικασιών. Κάθε εβδομάδα σχεδόν συνεχώς ρωτούσα που βρίσκεται το κάθε στάδιο του έργου. Τα δυο μεγάλα έργα, η Παλιά Εθνική Οδός και η εκτροπή του ρέματος της Αγίας Αικατερινης. Μόνο αυτά θα προστατεύσουν την πόλη. Δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο. Μόνο οι διαδικασίες. Υπάρχουν πολλά στάδια σε ένα έργο και αυτά προβλέπει το ελληνικό κράτος. Γι αυτό δεν έχουμε πάει μπροστά σε τίποτα”.

Περιφέρεια Αττικής: Επιλεκτικός ο καταλογισμός ευθυνών

Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουμε πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική και αλλού. Όχι μόνο στη Μάνδρα.

Πουθενά ουδείς αναζήτησε ευθύνες στους Περιφερειάρχες Μακεδονίας, Κρήτης, κ.α. Οι ευθύνες αναζητούνται μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου. Επιλεκτική ντροπή, επιλεκτικός καταλογισμός ευθυνών.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες βροχοπτώσεις:

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έντονη νεροποντή στο δήμο Μάνδρας, το βράδυ της Τρίτης, 26 Ιουνίου, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής τέθηκαν άμεσα, σε πλήρη ετοιμότητα ενώ, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, υπάρχει άμεση επικοινωνία με τη δήμαρχο Μάνδρας. Παράλληλα, η Περιφέρεια, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Πυροσβεστικού σώματος, απέστειλε δύο μηχανήματα έργου για υποβοήθηση του έργου των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Σχετικά με την πορεία των έργων στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών : τα έργα προχωράνε με ρυθμούς – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα: επτά μήνες ουσιαστικά για νέα χάραξη /μελέτη / σχεδιασμό του δρόμου, ο οποίος μετά από το καταστροφικό φαινόμενο του περασμένου Νοεμβρίου κυριολεκτικά, και χωρίς καμία υπερβολή, είχε μετατραπεί σε κοίτη του ποταμού. Αυτό σήμανε αυτομάτως ανάγκη για νέα χάραξη, νέες μελέτες, νέο σχεδιασμό του δρόμου – που όλα έγιναν με ταχύτατους ρυθμούς, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που εκκρεμούσε από το 2015 δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Μάρτιο του 2018. Ήδη το έργο έχει δημοπρατηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες, λόγω της σημασίας του, και πλέον, από τις 6 Ιουνίου βρίσκεται υπό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, πρόκειται άμεσα να συμβασιοποιηθεί και αναμένουμε πολύ σύντομα να ξεκινήσουν τα έργα, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επίταξης.

Σε ό,τι αφορά στο αντιπλημμυρικό έργο Αγίας Αικατερίνης – Σούρες, για το οποίο έγινε πολύς λόγος κατά την προηγούμενη καταστροφή:

ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων δόθηκε από το Δασαρχείο, που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο του 14, έγινε από το δασαρχείο Αιγάλεω τον Δεκέμβριο του 2017.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η Περιφέρεια ξεκίνησε την κατεπείγουσα διαδικασία του άρθρου 7α του κανονισμού των απαλλοτριώσεων, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συντάχθηκαν οι κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση, η Περιφέρεια περίμενε τον υποχρεωτικό έναν μήνα για δημοσίευση σε 2 εφημερίδες και το δημοτικό κατάστημα Μάνδρας, και μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε απόφαση για την απαλλοτρίωση.

Η Περιφέρεια προσέφυγε στο Πρωτοδικείο για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας της απαλλοτρίωσης και την άδεια επέμβασης στο χώρο του έργου. Επειδή το δικαστήριο προσδιόρισε τη δικάσιμο για τον Οκτωβρη του 2018, η Περιφέρεια ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών να βγάλει απόφαση επίταξης των εκτάσεων και αναμένει από το υπουργείο την απόφαση αυτή.

Παράλληλα η Περιφέρεια ξεκίνησε το διαγωνισμό απαλλοτρίωσης στις 22 Απριλίου, με την πιο κατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 32γ του ν. 4412/16). Η κατακύρωση έγινε στις 19/6/2018, και ήδη έχει ετοιμαστεί ο φάκελος για το Ελεγκτικό συνέδριο, που θα σταλεί στις 27 Ιουνίου. Η Περιφέρεια δεν θα περιμένει να παρέλθουν οι 10 μέρες για τις ενστάσεις που προβλέπει ο νόμος”.

Κανονικά η κυκλοφορία στη Μάνδρα

Εξάλλου  στην περιοχή της Μάνδρας πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στους κεντρικούς δρομους, ενώ η παλαιά εθνική οδός Αθήνας – Θήβας σε όλο το μήκος της, η παλαιά εθνική Αθηνών – Κορίνθου στη Νέα Πέραμο και η έξοδος της Αττικής Οδού, οι οποίες χθες παρέμεναν κλειστές μετά τις πλημμύρες, είναι πλέον ανοικτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα