Δυναμική των ομάδων και αλλαγή στους οργανισμούς

Δυναμική των ομάδων και αλλαγή στους οργανισμούς

Το βιβλίο των Χαράλαμπου Πουλόπουλου και Άννας Τσιμπουκλή, που παρουσιάστηκε στις 29 Νοεμβρίου, αναλύει στην  εποχή της αβεβαιότητας και των απρόβλεπτων αλλαγών τη δύναμη των ομάδων ως μέσο αλλαγής

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 20.00 στο Beton7, έγινε η παρουσίαση ενός πολύ σημαντικού βιβλίου για τη “Δυναμική των Ομάδων και την Αλλαγή στους Οργανισμούς”.

Το βιβλίο των Χαράλαμπου Πουλόπουλου και Άννας Τσιμπουκλή, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από  ποτέ καθώς αναλύει στην  εποχή της αβεβαιότητας και των απρόβλεπτων αλλαγών τη δύναμη των ομάδων ως μέσο αλλαγής. Η δυναμική και η διεργασία των ομάδων και των οργανισμών, ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση των εσωτερικών κρίσεων αλλά και των πιέσεων που προέρχονται από ένα ασταθές και διαρκώς αβέβαιο εξωτερικό περιβάλλον, ο ρόλος της ηγεσίας, οι συγκρούσεις, η εσωστρέφεια και η παθογένεια, αλλά και θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, την έρευνα και την εποπτεία των ομάδων συζητήθηκαν από τους παρευρισκόμενους σε συνάρτηση με τη δυνατότητα των πάσης φύσεως ομάδων να μετεξελιχθούν από κλειστά σε ανοικτά συστήματα.

Ο Κλήμης Ναυρίδης, Ομ. Καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα των αντιστάσεων των ομάδων απέναντι στην αλλαγή, η Θεανώ Καλλινικάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην αποπροσωποποίηση που συναντάμε σε φορείς και οργανισμούς όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως αριθμοί, ο Αλέξης Κόκκος, Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων του ΕΑΠ μίλησε για τη δύναμη των ομάδων να αλλάζουν και η Αθηνά Φραγκούλη, Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων για την έρευνα δράσης και την κοινοτική παρέμβαση ως μέσο αλλαγής. Την συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Έλλη Τριανταφύλλου και έθεσαν ερωτήματα για τις συλλογικότητες στις σημερινές συνθήκες ενώ ακολούθησε ζωντανή συζήτηση με το  κοινό.

Ο Gilles Amado, Ομ. Καθηγητής Ψυχοκοινωνιολογίας στο Παρίσι προλόγισε το βιβλίο με ιδιαίτερες αναφορές στην περίοδο των έντονων αναταράξεων που διανύουμε ζώντας οικονομικές κρίσεις, θρησκευτικούς φανατισμούς, τυχοδιωκτικές γεωπολιτικές στρατηγικές, διαφθορά, εκμετάλλευση, κακομεταχείριση και υποδούλωση, αυταρχισμό και ανευθυνότητα, καταλήγοντας ότι «το βιβλίο αποτελεί ένα πολύτιμο έργο που θα μπορέσει να διαφωτίσει όλους όσοι αναζητούν όχι μόνο να κατανοήσουν τις πηγές της κοινωνικής ζωής αλλά και να εμπλακούν σ’ αυτήν προκειμένου να καλλιεργηθεί μια ζωτικότητα ωφέλιμη σε όλους, ώστε να γίνουν πραγματικότητα κάποιες ουτοπίες… δίχως αυταπάτες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα