Εδώ και 13 χρόνια η Ελλάδα αιτήθηκε την επανεισδοχή 137.722 μεταναστών και η Τουρκία παρέλαβε μόνο 3.838

Εδώ και 13 χρόνια η Ελλάδα αιτήθηκε την επανεισδοχή 137.722 μεταναστών και η Τουρκία παρέλαβε μόνο 3.838
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ - Περιπολία λιμενικού για εντοπισμό προσφύγων και μεταναστών, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Πώς οι τουρκικές αρχές σφυρίζουν αδιάφορα όταν πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών που έχουν υπογράψει με την Ελλάδα από το 2001 μέχρι και σήμερα;

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη το απόγευμα την επανεισδοχή 43 παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία από τους Κήπους Έβρου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας -Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς την Δευτέρα 04 Ιανουαρίου 2016 η επανεισδοχή στην Τουρκία, σαράντα τριών (43) παράτυπων οικονομικών μεταναστών, υπηκόων Μαρόκου και Αλγερίας, μέσω του Αστυνομικού Τμήματος Κήπων Έβρου. Ο αριθμός αυτός φαντάζει αμελητέος, αν αναλογιστεί κανείς το φορτίο που έχει αναλάβει η χώρα μας και πόσες χιλιάδες οικονομικών μεταναστών φτάνουν στην Ελλάδα από τα παράλια της Τουρκίας.

Τι προβλέπει όμως αυτό το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας που αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τι συμφώνησε η τουρκική κυβέρνηση το περασμένο φθινόπωρο με την ΕΕ και γιατί φαίνεται να κωλυσιεργεί παρά το γεγονός πως η Ευρώπη της έχει προσφέρει γη και ύδωρ με αντάλλαγμα τη συνεργασία στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα;

Μέρκελ Τσίπρας συμφωνούν να εφαρμοστεί άμεσα πολιτική επιστροφών

Σε συζήτηση που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής το Δεκέμβριο συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την ΕΕ, βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας -Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Το δια ταύτα της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία

Επιπλέον, το μήνυμα Τσίπρα από το ταξίδι του στην Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο, υπήρξε -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι, αν και για να αντιμετωπιστεί συνολικά το προσφυγικό πρέπει να λυθεί το συριακό, θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ που να οδηγεί στον περιορισμό των ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης προς την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε διμερής ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμός με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών. Τσίπρας και Νταβούτογλου συμφώνησαν ειδικότερα σε τεχνική συνεργασία σε επίπεδο λιμενικού των δύο χωρών και δημιουργία επιτροπών από τα υπουργεία Εξωτερικών και Μετανάστευσης.

Συνάντηση όμως είχαν, Τσίπρας και Νταβούτογλου και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής το Δεκέμβριο, όπου και υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών. “Είναι θετικό που βρισκόμαστε και τα είπαμε πριν τη Σύνοδο”, φέρεται να είπε τότε ο κ. Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφωνούσε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.

Η Τουρκία σφυρίζει αδιάφορα εδώ και χρόνια

Άλλωστε η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας στις 16 Δεκεμβρίου προβλέπει πως σε αντάλλαγμα της ικανοποίησης της πάγιας επιθυμίας της Τουρκίας για την δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης των Τούρκων πολιτών στις χώρες της Ε.Ε., την επανεισδοχή των μεταναστών που μπήκαν παράνομα από την χώρα αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, πέραν των συμφωνιών αυτών σε επίπεδο ΕΕ, η Τουρκία έχει υπογράψει και διμερή πρωτόκολλα με την Ελλάδα, το 2001 και το 2010.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που διαβίβασε ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουντής στη Βουλή τον Απρίλιο σύμφωνα με τα οποία, από την έναρξη ισχύος του Πρωτοκόλλου του 2001 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015 ζητήθηκε από την Τουρκία η επανεισδοχή 137.722 παράτυπων μεταναστών, εκ των οποίων οι τουρκικές Αρχές δέχθηκαν την επανεισδοχή 13.314 μεταναστών και παρέλαβαν τελικά μόνο 3.838, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις καθυστερημένες και εκτός των προβλεπομένων στο Πρωτόκολλο προθεσμιών, απαντήσεις της τουρκικής πλευράς.

Το 2015, το πιο αιματηρό έτος

Όλα αυτά, την ώρα που το 2015 ανακηρύσσεται έτος θανάτου για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Με 3.771 θανάτους, το 2015 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί στα χρονικά της ιστορίας για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, σε μία προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή του ο Διεθνής  Οργανισμός Μετανάστευσης. Συγκριτικά, το 2014 στη Μεσόγειο καταγράφτηκαν 3.279 θάνατοι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο IOM εκτιμά ότι πάνω από 5.350 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2015. Ο Διεθνής Οργανισμός κατέγραψε επίσης ότι οι συνολικές αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη το 2015, έφτασαν τις 1.004.356 ή σχεδόν πέντε φορές περισσότερες από το προηγούμενο έτος.

Τι προβλέπει το Πρωτόκολλο του 2010

Η πιο πρόσφατη διμερής συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας στο θέμα της επανεισδοχής μεταναστών χρονολογείται από το 2010, όταν και σε κοινή απόφαση των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών, η Τουρκία συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Πρωτοκόλλου, η Τουρκία όφειλε να ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών ως συνοριακός σταθμός, και να χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών.

Στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου η τουρκική πλευρά είχε συμφωνήσει να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής, ενώ με βάση αυτό θα ενισχυόταν και η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του ασύλου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών. Η εμπειρία έχει δείξει φυσικά πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, αφού τα στοιχεία δείχνουν πως τα τελευταία 13 χρόνια έχουν επαναπροωθηθεί περί τους 3.000 παράτυπους μετανάστες στη γειτονική χώρα.

Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.-Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα