Έφτασε και στη Σαρωνίδα η πετρελαιοκηλίδα. Τι λέει το ΕΛΚΕΘΕ

Έφτασε και στη Σαρωνίδα η πετρελαιοκηλίδα. Τι λέει το ΕΛΚΕΘΕ

Επιφυλάξεις απ' το ΕΛΚΕΘΕ για το αν μπορούν να κολυμπήσουν οι πολίτες στην περιοχή της Σαρωνίδας. Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι ενώ αλλάζει το δεξαμενόπλοιο που θα μεταφέρει το μαζούτ απ' τις δεξαμενές του μοιραίου "Αγία Ζώνη ΙΙ"

Σε οικολογική τραγωδία δίχως τέλος εξελίσσεται το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη Σαλαμίνα, αφού μετά τις παραλίες του νησιού και μεγάλου μέρους του παραλιακού μετώπου της Αττικής, η πετρελαιοκηλίδα έκανε την εμφάνισή της (επίσημα) και στην περιοχή της Σαρωνίδας.

Έτσι τις αναφορές πολιτών για δείγματα ρύπανσης μέσα στο Σαββατοκύριακο ήρθε σήμερα να επιβεβαιώσει ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιάννης Χατζηανέστης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι μια πρώτη δειγματοληψία έδειξε ότι πιθανότατα υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης.

«Είδαμε ότι κάποια δείγματα τα οποία πήραμε από τη Σαρωνίδα την Πέμπτη είναι επιβαρυμένα. Όχι όπως είναι στη Γλυφάδα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση. Η συγκεκριμένη δειγματοληψία έγινε μετά από τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από κάποιους πολίτες οι οποίοι μένουν κοντά στην περιοχή», δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ως προς το αν μπορούν οι πολίτες να κολυμπήσουν στη συγκεκριμένη περιοχή, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα να βγουν τα αποτελέσματα. «Θα δούμε και εργαστηριακά τα νούμερα, αλλά αν δεν υπάρχει εμφανώς ρύπανση, δηλαδή μαύρες κηλίδες ή ιριδισμός στο νερό, τότε κατά την άποψη μου δεν υπάρχει πρόβλημα με την κολύμβηση. Πρέπει φυσικά να δούμε και τα ακριβή αποτελέσματα», σημείωσε.

Εργασίες απορύπανσης στην παραλία Ζέρβα στην Γλυφάδα, απο το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου "Αγία Ζώνη 2" που ρύπανε με πετρέλαιο τον Σαρωνικό και παραλίες της νοτιοδυτικ΄΄ης Αττικής την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΕΛΕΝΗ ΡΟΚΟΥ) Eurokinissi

 

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Σήμερα πραγματοποιείται δειγματοληψία του ΕΛΚΕΘΕ από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο, καθώς μέχρι τη Γλυφάδα η απαγόρευση για το κολύμπι είναι σε ισχύ.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι στις ακτές των περιοχών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης από κλιμάκιο του δήμου, το οποίο πάντως διαπιστώνει την καθαρότητά τους. Στο Καβούρι ωστόσο παραμένουν μικρά συσσωματώματα μαζούτ, σε στερεοποιημένη μορφή, τα οποία απομακρύνονται συνέχεια από συνεργεία του δήμου. Καθησυχαστική για την εν λόγω περιοχή εμφανίζεται και η εταιρεία «Chemico Lab», που διεξήγαγε τους εργαστηριακούς ελέγχους την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, ανακοινώνοντας δια εκπροσώπου της ότι η αναλογία των συσσωματωμάτων σε σχέση με τον όγκο του νερού είναι τέτοια που δεν προκαλούν καμία μετρήσιμη μόλυνση.

Αυτοψίες στην περιοχή πραγματοποίησε σήμερα επίσης η Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζοντα και οι ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, που σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχει πραγματοποιήσει αυτοψία σε όλες τις ακτές αρμοδιότητάς της και πως ανάλογα με την περιοχή αναλαμβάνεται δράση.

Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:

«Η Διεύθυνση Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής έχει αποστείλει έγγραφες οδηγίες στους Δήμους Πειραιά και Σαλαμίνας για τη σήμανση με απαγορευτικές πινακίδες των ακτών κολύμβησης της Σαλαμίνας, του Πειραιά και της πλαζ «Βοτσαλάκια» και την ενημέρωση του κοινού.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ενημέρωσε τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς για την απαγόρευση αλιείας στις προσβεβλημένες από ρύπανση περιοχές. Επίσης, πραγματοποίησε ελέγχους στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν αλιεύματα και οστρακοειδή ακατάλληλα ή μολυσμένα.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος πραγματοποίησε αυτοψία σε όλο το μήκος των ακτών και είναι σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να εντοπίζονται τα μολυσμένα σημεία και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα».

Αλλαγή σκυτάλης

Στο μεταξύ, από άλλο δεξαμενόπλοιο θα συνεχιστεί η παραλαβή των καυσίμων που απαντλούνται από το βυθισμένο πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ» νότια της Αταλάντης στον Σαρωνικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αύριο λήγουν τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας για το υπάρχον δεξαμενόπλοιο που επιχειρούσε έως τώρα στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι το δεξαμενόπλοιο που επιχειρούσε έως τώρα είχε παραλάβει από τις δεξαμενές Νο2, Νο1 και Νο4 του «Αγία Ζώνη ΙΙ» περισσότερους από 1.000 τόνους μαζούτ, απ’ τους περίπου 2.500 τόνους καυσίμου που μετέφερε σε σύνολο.

Αγωγή απ’ τον δήμο Πειραιά

Την πρόθεσή του να υποβάλει αγωγές για αποζημιώσεις, πέραν της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου που έχει ήδη καταθέσει, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης,  κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, ανέφερε ότι ο δήμος θα προβεί και σε δικές του μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή που έχει ρυπανθεί.

 

Απόδοση ευθυνών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η ρύπανση που προκάλεσε στον Σαρωνικό η βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ” επιτάσσει τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, μέσω της οποίας πάντως κάνει λόγο για άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Ναυτιλίας, της Περιφέρειας Αττικής που, όπως λέει, «απέτρεψε την εξάπλωση της ρύπανσης».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «οι πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των υποδομών που έχουν επιστρατευτεί για την απορρύπανση της θάλασσας και των ακτών, αλλά και για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών που ασχολούνται με τη ναυτιλία με την υψηλή εποπτεία του Δημοσίου, αποτελούν σημαντικά βήματα».

Ωστόσο, επισημαίνει πως «είναι αναγκαίο να καταλογιστούν ευθύνες και οι υπεύθυνοι για τη ρύπανση να τιμωρηθούν». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η επιχείρηση αυτή, ωστόσο, ανέδειξε και τις χρόνιες παθογένειες των μηχανισμών της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες αποτελούν ένα ακόμα σύμπτωμα του δικομματικού συστήματος του τρόπου και της αδράνειας με τον οποίο αντιμετώπισε τον κρατικό μηχανισμό», για να προσθέσει ότι «οι πρωτοβουλίες και σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να είναι άμεσες και ριζικές».

«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν συνιστά πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει ότι «στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου αλλά και η ενίσχυση των μηχανισμών του Δημοσίου για τον έλεγχο των θαλάσσιων μεταφορών και την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών».

Τέλος, σημειώνει πως «είναι ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την απεμπλοκή από ένα ενεργειακό μοντέλο που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και το πέρασμα σε ένα μοντέλο που θα στηρίζεται σε ήπιες μορφές ενέργειας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα