Αίτημα να ανασταλεί η ποινή της ζητά η 29χρονη Ηριάννα

Αίτημα να ανασταλεί η ποινή της ζητά η 29χρονη Ηριάννα
Δίκη "Χρυσής Αυγής" την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. Στο δικαστήριο κατέθεσε ο αστυνομικός Δημήτρης Γώγουλος για την επίθεση στο ελεύθερο κοινωνικό χώρο "Συνεργείο" στην Ηλιούπολη που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2013. Η κατάθεση πραγματοποιείται για την κατηγορία της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Στις 17 Ιουλίου θα εκδικαστεί η αίτηση αναστολής που κατέθεσε. Η κοπέλα καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Μοναδικό στοιχείο ένα μερικό αποτύπωμα, το οποίο επιστήμονες χαρακτήρισαν άκυρο δείγμα

Αίτηση αναστολής, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, κατέθεσε η 29χρονη Ηριάννα, που στις αρχές Ιουνίου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς αναστολή, για συμμετοχή της στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, με μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο ένα μερικό αποτύπωμα, για το οποίο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αποτελεί άκυρο δείγμα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης,  Θεόδωρος Μαντάς, από την αρχή άσκησε έφεση κατά της απόφασης, ενώ στη συνέχεια υπέβαλε και αίτημα αναστολής κατά το άρθρο 497ΚΠΔ, το οποίο προσδιορίστηκε να συζητηθεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών στις 17 Ιουλίου. Είναι οι πρώτες νομικές ενέργειες της νεαρής κοπέλας, προκειμένου να βγει από τις Γυναικείες Φυλακές Θήβας και να συνεχίσει τη ζωή της, ολοκληρώνοντας το διδακτορικό της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, που υποχρεώθηκε να αφήσει στη μέση.

Η νεαρή υποψήφια διδάκτωρ ήταν μεταξύ των κατηγορουμένων, που την περασμένη εβδομάδα άκουσαν την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με την οποία καταδικάσθηκαν σε πολυετείς καθείρξεις. Στην περίπτωση της Ηριάννας, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ούτε αυτό του πρότερου εντίμου βίου ούτε της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ δεν έδωσε τη δυνατότητα να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής της έως τον δεύτερο βαθμό.

“Ποινικοποίηση σχέσεων”

Ωστόσο, σύμφωνα με την υπεράσπιση, δόθηκε βαρύτητα στη σχέση της με εμπλεκόμενο σε διαφορετική δικογραφία της “ΣΠΦ”, για την οποία εκείνος έχει ήδη αθωωθεί ομόφωνα από τον πρώτο βαθμό για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Φίλοι και γνωστοί κάνουν λόγο για ποινικοποίηση των κοινωνικών συναναστροφών. Έτσι τουλάχιστον, εξηγούν το γεγονός ότι παρά την ποινική μεταχείριση της 29χρονης στο στάδιο της ανάκρισης, κατά το οποίο αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, τελικά η κατάληξη ήταν τελείως διαφορετική.

“Ακόμη μια περίπτωση ποινικοποίησης φιλικών και συγγενικών σχέσεων, για την οποία η Δικαιοσύνη επιφύλαξε το πιο ανάλγητο πρόσωπό της. Με μια πρωτοφανή απόφαση, το δικαστήριο κατέληξε σε καταδικαστική κρίση, βασιζόμενο σε επισφαλή στοιχεία και μετατρέποντας κοινωνικούς δεσμούς σε καταδίκες που επισύρουν εξαντλητικές ποινές καθείρξεως” αναφέρει χαρακτηριστικά ο ποινικολόγος Θεοδ. Μαντάς και προσθέτει πως “παρ’ όλα αυτά, διατηρούμε στο ακέραιο την αισιοδοξία μας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης θα αποκαταστήσουν την άδικη αυτή κρίση και θα διασφαλίσουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός κράτους Δικαίου”.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, το 2013 η Ηριάννα συνελήφθη, καθώς -κατά την κατηγορία- εντοπίστηκε μερικό αποτύπωμά της σε γεμιστήρα εκτός όπλου, που περιλαμβανόταν σε ευρήματα στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου. Πρόκειται για οπλισμό, ο οποίος θεωρήθηκαν “ορφανός”, μιας και εμφανίζεται να μην έχει χρησιμοποιηθεί σε καμία ενέργεια που αποδίδεται στη “ΣΠΦ” ή σε άλλη οργάνωση. Αυτό το αποτύπωμα όμως, στάθηκε αρκετό για τις αρχές για να της αποδώσουν βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες.

“Κακής ποιότητας γενετικό προφίλ”

Το ζήτημα απασχόλησε και το διορισμένο πραγματογνώμονα  Γεώργιο Φιτσιάλο, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Nice Sophia Antipolis της Γαλλίας και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA. Στην έκθεση που συνέταξε και κατατέθηκε στο δικαστήριο, καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίησή της κατηγορούμενης με το επίμαχο μερικό γενετικό προφίλ, ενώ υποστήριξε πως υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις στη μέθοδο των εγκληματολογικών εργαστηρίων.

Μεταξύ άλλων γράφει στην έκθεση, “το υλικό που χρησιμοποιήθηκε χαρακτηρίζεται ως υλικό χαμηλής ποσότητας και ποιότητας, καθώς βρίσκεται κάτω από το όριο των 200pg / αντίδραση και κατά τη γενετική ανάλυση απέδωσε ένα μη πλήρες (μερικό) και κακής ποιότητας γενετικό προφίλ… Κι ακόμη στη στατιστική ανάλυση δεν συμπεριελήφθη όλα το προφίλ, αλλά μόνο όσοι γενετικοί δείκτες ήταν πλήρως συμβατοί με το γενετικό προφίλ της κατηγορουμένης ενώ οι υπόλοιποι αγνοήθηκαν, καθώς αν είχαν συμπεριληφθεί η κατηγορούμενη θα είχε αποκλειστεί ως δότρια του γενετικού υλικού”.

Όσο για την κατηγορία ότι η 29χρονη μετέφερε τον παράνομο οπλισμό, ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει προανακριτικά πως η επίμαχη μεταφορά πραγματοποιήθηκε από άνδρα, χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε κάποια γυναίκα που ενδεχομένως ήταν παρούσα στο σημείο. Παρά την επιθυμία της υπεράσπισης, ο μάρτυρας δεν προσήλθε ποτέ στο δικαστήριο για να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, που ενδεχομένως θα αποσαφήνιζαν αρκετά ερωτήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα