Διευκρινήσεις από την Πολιτική Προστασία: Σε όλους τους φακέλους στα ΑΕΙ βρέθηκε η ίδια ερεθιστική ουσία

Διευκρινήσεις από την Πολιτική Προστασία: Σε όλους τους φακέλους στα ΑΕΙ βρέθηκε η ίδια ερεθιστική ουσία
Τις 11 έφτασαν οι επιστολές σε πανεπιστήμια - Εντοπίστηκε ερεθιστική ουσία Eurokinissi

Σύμφωνα με διευκρινήσεις από την Πολιτική Προστασία, η ίδια εμποτισμένη στο περιεχόμενο των φακέλων ερεθιστική ουσία βρέθηκε σε όλους τους φακέλους που ελέγχθηκαν στο Χημείο μέχρι και χθες-Τους 31 έχουν φτάσει η φάκελοι

Η ίδια εμποτισμένη στο περιεχόμενο των φακέλων ερεθιστική ουσία με αυτή της Λέσβου, βρέθηκε σε όλους τους φακέλους που μέχρι χθες ελέγχθηκαν από το Χημείο, σύμφωνα με προφορικές διευκρινήσεις από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά την γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα.

Η ανακοίνωση βέβαια όπως ήταν διατυπωμένη άφηνε να εννοηθεί το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ότι βρέθηκε μόνο στην περίπτωση της Λέσβου ή ήταν τουλάχιστον διφορούμενη, αφού επί λέξει ανέφερε, ότι «σχετικά με τα περιστατικά ύποπτων φακέλων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και λοιπούς φορείς, από τις μέχρι στιγμής αναλύσεις των δειγμάτων που πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ), σε κανένα φάκελο δεν βρέθηκε σκόνη ή άλλες ουσίες πέραν των ερεθιστικών ουσιών που ανιχνεύθηκαν στο αρχικό δείγμα».

Σημειώνεται ότι όταν ολοκληρώνει το έργο του το Χημείο τότε οι φάκελοι στέλνονται στην Αντιτρομοκρατική για να εξεταστεί το περιεχόμενο των φυλλαδίων. Σύμφωνα επίσης με διευκρινήσεις που δόθηκαν, το Χημείο πήρε δείγματα από σημεία που δεν εφάπτονταν κολλητικές επιφάνειες των φακέλων και δεν υπήρχαν μελάνια, πράγμα που σημαίνει ότι εσκεμμένα εμποτίστηκε το περιεχόμενο τους με αυτήν την έστω ερεθιστική ουσία που δεν αποτελεί κίνδυνο για όσους εκτέθηκαν σε αυτή, αλλά προκάλεσε πανικό.

Η ουσία αυτή όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενη ανακοίνωση της η Πολιτική Προστασία χρησιμοποιείται «στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης».

Σημειώνεται επίσης ότι οι φάκελοι που έχουν καταλήξει σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς έχουν φτάσει τους 31 και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις είχαν διαφορετικό αποστολέα από την Κεράλα της Ινδίας, σε μία περίπτωση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόρια Λέσβου, όπου προερχόταν από το Ομάν και στα ΤΕΙ Πατρών από την Ντόχα του Κατάρ. Για τους δύο τελευταίους όμως δεν φαίνεται να υπάρχει κανείς συσχετισμός και την προανάκριση γι’ αυτούς τις έχουν πάρει οι τοπικές Αρχές και όχι η Αντιτρομοκρατική που ασχολείται μόνο με αυτούς από την Ινδία.

Στην περίπτωση της Μόριας ο φάκελος ήταν διαφορετικός, τύπου Α4, λεπτός και τα αποτελέσματα της χημικής διερεύνησης εκκρεμούν από το τοπικό χημείο, όπως και στην περίπτωση του ΤΕΙ Πατρών.

Άρα οι επιστολές που μέχρι στιγμής συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής είναι οι 29 από τους συνολικά 31 φακέλους.

Τα τέσσερα φυλλάδια που βρέθηκαν στον αρχικό φάκελο της Λέσβου και σε άλλους φακέλους φαίνεται να έχουν εκδοθεί για τον λογαριασμό σχολή διδαχής του Κορανίου στην Κεράλα της Ινδίας, είναι άγνωστα όμως τα φυσικά πρόσωπα που τους απέστειλαν και βεβαίως οι προθέσεις τους, οι οποίες ενδεχομένως ήταν να προκαλέσουν αναστάτωση αλλά σε καμία περίπτωση πραγματική απειλή.

Τι ήταν τα φυλλάδια

Τέσσερα φυλλάδια με εδάφια του κορανίου και ισλαμικό περιεχόμενο περιείχαν οι φάκελοι που απεστάλησαν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκτυπωμένα στην αγγλική γλώσσα με τους εξής τίτλους, όπως βρέθηκαν στην πρώτη επιστολή της Λέσβου:

· «Ο άνθρωπος και οι άπιστοι» – «Al-Insan & Al-Kafiroon»

· «Η απόλυτη νίκη είναι για το Ισλάμ, όχι όμως μέσω των μουσουλμάνων»-«The ultimate victory is for Islam but not through Muslims»

· «Ω άνθρωπε, να είσαι άνθρωπος και όχι ένας σατανάς»-«Oh man… Be a Man, not a Satan!»

· «Πώς να παρατείνετε το χρόνο της πολικότητας της Γης; Το μόνο όπλο κατά της τρομοκρατίας!»-«How to extend the date line of Earths pole shifting? The only weapon against terrorism! »

Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Αρχές της Ινδίας και ξένες Υπηρεσίες σε μία προσπάθεια να εντοπιστεί ο άνθρωπος που ταχυδρόμησε από την Ινδία όλες αυτές τις επιστολές προς την χώρα μας και έτσι να μπορέσουν να λύσουν τον γρίφο.

Ο έως τώρα απολογισμός για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν παραλάβει φακέλους

Από χθες το μεσημέρι έως και σήμερα το πρωί ενημερώθηκαν οι Αρχές για την ύπαρξη 31 συνολικά τέτοιων φακέλων και θεωρούν ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλοι.

Αναλυτικά οι φάκελοι που παρελήφθησαν την Πέμπτη ή τις προηγούμενες ημέρες:

  • Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο, όπου 7 άτομα από το διοικητικό προσωπικό μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Νοσοκομείο του νησιού, παρέμειναν για προληπτικούς λόγους και τους επιτράπηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης να αποχωρήσουν.
  • Στην Κρήτη υπόψη του Πρύτανη Χανίων που άνοιξε προχθές το απόγευμα τον φάκελο, δεν είχε σκόνη και τον πέταξε και λόγω του ντόρου ενημέρωσε τις Αρχές την Πέμπτη.
  • Στα ΕΛ.ΤΑ. Κέρκυρας υπόψη πάλι του Πρύτανη όμως παρέμεινε εκεί ο φάκελος και ειδοποιήθηκαν οι Αρχές. Επτά υπάλληλοι (έξι των ΕΛ.ΤΑ. και ένας της Πρυτανείας που πήγε να παραλάβει τον φάκελο) ζήτησαν προληπτικά να μεταφερθούν και εκείνοι στο Νοσοκομείο. Ακόμη 7 άτομα παρέμειναν για λίγο στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης και στη συνέχεια τους επιτράπηκε να αποχωρήσουν.
  • Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.
  • Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο.
  • Στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, όπου δύο άτομα ζήτησαν να πάνε στο Νοσοκομείο προληπτικά καθώς άνοιξαν τον φάκελο.
  • Στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα.
  • Στην σχολή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) στην Καλογρέζα.
  • Στο Πανεπιστήμιο της Κοζάνης, τρεις φάκελοι, όπου ο πρώτος φάκελος πήγε το δεύτερο 10ημερο του Δεκεμβρίου. Εκεί τον έσκισαν, τον άνοιξαν, τον πέταξαν και κράτησαν μόνο τα γραμματόσημα. Την Πέμπτη κατόπιν του ντόρου που προκλήθηκε ενημέρωσαν τις Αρχές, ενώ παρελήφθη και δεύτερος φάκελος πριν 10 ημέρες και τρίτος που έφτασε την Πέμπτη.
  • Στον διεθνή αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα όπου εντοπίστηκε και κρατήθηκε φάκελος με παραλήπτη καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
  • Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είχε παραληφθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου.
  • Στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
  • Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Σπάρτη.

Οι επιστολές που έχουν προκύψει από το πρωί της Παρασκευής έως σήμερα το πρωί:

  • Στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας στην Λαμία.
  • Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
  • Στο Πανεπιστήμιο Πατρών δύο φάκελοι.
  • Στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου.
  • Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Κόρινθο.
  • Στο «Mediterranean College» της Θεσσαλονίκης.
  • Στο Πανεπιστήμιο Ναυπλίου.
  • Στο Πανεπιστήμιο Καλαμάτας.
  • Στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.
  • Στο Κ.Υ.Τ. Μόριας Λέσβου από Ομάν.
  • Στο ΤΕΙ Πατρών από Ντόχα Κατάρ.
  • Στην σχολή ΑΚΤΟ στην Αθήνα.
  • Στο «Mediterranean College» της Αθήνας στον Άγιο Παντελεήμονα.
  • Στο «IST College» στην Καλλιθέα.
  • Το Σάββατο το πρωί στην ταχυδρομική θυρίδα ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ξάνθης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα