Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση νόθευσης καυσίμων – 21 πρατήρια της Αττικής στο κόλπο

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση νόθευσης καυσίμων – 21 πρατήρια της Αττικής στο κόλπο

Εγκέφαλος του κυκλώματος ένας Κύπριος 50 ετών, ο οποίος έφερνε χημικούς διαλύτες και στη συνέχεια σε συνεργασία με 21 πρατηριούχους της Αττικής νόθευαν την βενζίνη για να αυξήσουν τον όγκο της.

Συνολικά 20 άτομα έχουν συλλάβει οι αρχές για συμμετοχή στο μεγάλο κύκλωμα νόθευσης βενζίνης που εξαρθρώθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες. Εγκέφαλός του, φέρεται να είναι ένας άνδρας από την Κύπρο, περίπου 50 ετών ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Βουλγαρία και έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές του εξωτερικού για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ο συγκεκριμένος, ο οποίος δεν έχει συλληφθεί και καταζητείται, ήλεγχε δύο εταιρείες με έδρα τη Βουλγαρία οι οποίες εναλλάσσονταν μεταξύ τους στους ρόλους του αποστολέα και του μεταφορέα των χημικών διαλυτών. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης μετέφεραν με βυτία τους χημικούς διαλύτες, που αποτελούνταν (σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε στο Χημείο του Κράτους) από αιθανόλη και νάφθα.

Τύπωναν εικονικά τιμολόγια ελληνικών εταιρειών που είχαν συστήσει οι ίδιοι, δηλώνοντας πως αυτές δραστηριοποιούνται στην εμπορία διαλυτών. Όπως αποδείχθηκε από τους έρευνες οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν είχαν απολύτως καμία εμπορική δραστηριότητα καθώς ήταν εικονικές.

Πραγματική κατάληξη των διαλυτών ήταν οι αποθήκες εταιρείας χρωμάτων και διαλυτών που διαχειριζόταν μέλος της οργάνωσης, αλλά και αποθήκες σε δύσβατα σημεία της Αττικής στον Ασπρόπυργο, τις Αχαρνές και αλλού, που μάλιστα είχαν εξοπλιστεί με κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Η οργανωμένη δράση του κυκλώματος νόθευσης καυσίμων, φαίνεται και από το γεγονός πως κατά την μεταφορά των διαλυτών με τα φορτηγά από τη Βουλγαρία, προπορευόταν πάντα ΙΧ οχήματα τα οποία οδηγούσαν μέλη του κυκλώματος με σκοπό να αποφεύγονται οι έλεγχοι στα φορτηγά που ακολουθούσαν.

Αφού το υλικό έφτανε στις αποθήκες, βυτία από 21 πρατήρια που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, μετάγγιζαν τους χημικούς διαλύτες και στη συνέχεια πραγματοποιούσαν ανάμιξη με τα καύσιμά που πουλούσαν στο πρατήριο ώστε να αυξήσουν τον όγκο τους.

Η οργάνωση διαρθρωνόταν σε τέσσερις ανεξάρτητες υποομάδες που βρίσκονταν σε πλήρη συνεννόηση καθώς άπαντες γνώριζαν πότε και πού μεταφέρονταν οι χημικοί διαλύτες, τι ώρα θα παραδίδονταν και πού θα αποθηκεύονταν. Αναφορικά με το μείγμα, οι χημικοί διαλύτες αναμειγνύονταν με βενζίνη σε τέτοια αναλογία (1/4, 1/5, ή 1/6), ώστε σε έναν τυχαίο έλεγχο να μην εντοπίζεται και να εμφανίζεται εντός του εύρους τιμών με βάση τις προδιαγραφές του νόμου.

Στο Κορωπί η εξάρθρωση του κυκλώματος

Η εξάρθρωση του κυκλώματος νόθευσης έγινε στο Κορωπί. Συγκεκριμένα, οδηγός βυτιοφόρου από πρατήριο καυσίμων στον Γέρακα, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να μεταγγίζει τους χημικούς διαλύτες από όχημα το οποίο είχε φτάσει από την Βουλγαρία. Μάλιστα ο οδηγός του βυτιοφόρου ήταν υπάλληλος του πρατηρίου στον Γέρακα.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν έρευνες στις 27 και 28 Νοεμβρίου σε 21 πρατήρια υγρών καυσίμων, 6 αποθηκευτικούς χώρους και ένα σπίτι, όπου κατασχέθηκαν 24 τόνοι χημικών διαλυτών σε ισάριθμες υπέργειες δεξαμενές, 21 υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 1000 λίτρων, 8 κενές δεξαμενές, φορτηγό Δ.Χ. με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, βυτιοφόρο όχημα και Δ.Χ. φορτηγό, 2 επικαθήμενα, 2 ΙΧ. αυτοκίνητα, κινητά τηλεφωνά και κάρτες SIM, 16.600 ευρώ, μια κεντρική μονάδα Η/Υ και ένας φορητός υπολογιστής.

Η έρευνα για το συγκεκριμένο κύκλωμα, είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2019 με τις αρχικές πληροφορίες να έρχονται από τους τελωνειακούς σταθμούς του Προμαχώνα και της Νέας Ορεστιάδας. Στη συνέχεια συντονίστηκαν συνολικά μαζί με την Οικονομική Αστυνομία, ακόμη 9 υπηρεσίες ώστε να εντοπιστεί και να εξαρθρωθεί το κύκλωμα.

Η δράση της οργάνωσης υπολογίζεται από τις αρχές του 2018 με τη συνολική ποσότητα χημικών διαλυτών που έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα να υπερβαίνει τους 2.000 τόνους και την απώλεια φορολογικών επιβαρύνσεων να φτάνει τα 2.5 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με τα πρατήρια καυσίμων που νόθευαν τα καύσιμά τους, πρόκειται για άσχετα μεταξύ τους πρατήρια, ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών και άλλα είναι ανεξάρτητα. Σημειώνεται πως κανένα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις δεξαμενές τους μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος και αναμένονται τα αποτελέσματα, ωστόσο όλα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία και δεν έχουν σφραγιστεί.

Συνολικά για την υπόθεση, έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 72 ατόμων (προς το παρόν έχουν συλληφθεί οι 20 που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα) για τα αδικήματα κατά περίπτωση: της εγκληματικής οργάνωσης, του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, της οργάνωσης της αγοράς πετρελαιοειδών, των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών που αφορούν την αποθήκευση, κατοχή, διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων άνευ αδείας. Στους συλληφθέντες βρίσκονται ιδιοκτήτες και νόμιμοι εκπρόσωποι ορισμένων εκ των πρατηρίων που φέρονται να γνώριζαν πλήρως και να συμμετέχουν ενεργά στην νόθευση των καυσίμων, αλλά και οδηγοί βυριοφόρων.

Το απόγευμα της Παρασκευής σε συνέντευξη Τύπου, τοποθετήθηκαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Εμμανουήλ Δουρβετάκης, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργος Πιτσιλής, ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Κ. Θεόδωρος Αδαμόπουλος, η Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Αθηνά Καλύβα, και ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων Κωνσταντίνος Μουρατίδης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα