Φάκελοι – βόμβες: Στο ‘μικροσκόπιο’ τα κενά ασφαλείας

Φάκελοι – βόμβες: Στο ‘μικροσκόπιο’ τα κενά ασφαλείας
French police officers take position after letter bomb exploded at the French office of the International Monetary Fund, lightly injuring one person, Thursday March 16, 2017. A police official said no other damage was been reported in the incident. (AP Photo/Thibault Camus) AP

Δεν φαίνεται να έχουν προκύψει άλλα ύποπτα δέματα μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Έντονος προβληματισμός έχει προκληθεί στην ΕΛ.ΑΣ. και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ύστερα τις δύο επιστολές-βόμβες που εστάλησαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και στην ευρωπαϊκή έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι, από την “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, οι οποίοι έχουν πάρει την ανάληψη ευθύνης για την πρώτη περίπτωση, ενώ για την δεύτερη κατά την οποία μάλιστα τραυματίστηκε μία υπάλληλος, ακόμα δεν έχουν πάρει θέση.

Στην πρώτη περίπτωση, παραλήπτης ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στη δεύτερη ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέφρι Φρανκς. Στην πρώτη περίπτωση, οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν τα στοιχεία του Άδωνι Γεωργιάδη ως αποστολέα και στη δεύτερη περίπτωση του Βασίλη Κικίλια.

Από την πρώτη στιγμή, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής επισκέφτηκαν το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” για να δουν πως είναι δυνατόν να έφυγε έτσι αυτό το δέμα…

Η έως τώρα εκτίμηση των Αρχών, που γνωρίζουν από ποιο ταχυδρομείο της Αττικής ξεκίνησαν τα δέματα, είναι ότι οι δράστες προτίμησαν να τα ρίξουν στο ταχυδρομικό κυτίο και όχι να μπουν μέσα στο ταχυδρομείο με τον κίνδυνο να καταγραφούν τα πρόσωπά τους από τις κάμερες των γκισέ των ΕΛ.ΤΑ.

Πρόσθετα, οι Αρχές πιστεύουν ότι η στρατολόγηση και η εντολή ήρθε κατευθείαν από τις φυλακές και τα αδέρφια που έχουν τον ηγετικό ρόλο στην Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και οι έρευνες σίγουρα στρέφονται προς τα εκεί, άλλωστε και στην περίπτωση του περίφημου “Σχεδίου Γοργοπόταμος” είχε αποδειχθεί περίτρανα πόσο μεγάλο είναι το κενό ασφαλείας στις Φυλακές που επέτρεψε σε φαιδρό βαθμό την άνετη δραστηριοποίηση ποινικών και τρομοκρατών μέσα από τις φυλακές.

Η στρατολόγηση αν και είναι νωρίς να εξάγουν συμπεράσματα όπως και η σύλληψη του σχεδίου δεν θεωρούν ότι έγινε τελευταία στιγμή και πως αντιθέτως προετοιμαζόταν πολύ καιρό πριν, άλλωστε η δραστηριότητα έδειξε ότι οι σημερινοί δράστες είχαν αποκτήσει εκπαίδευση και εμπειρία…

Πρόσθετα, οι Αρχές θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι να μην υπάρχουν πλέον άλλα ύποπτα δέματα κάτι που τόνισε σήμερα και ο ίδιο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας σε διάφορες συνεντεύξεις που έδωσε. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Flash τόνισε:

“Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το αν έχουν αποσταλεί και άλλα τυχόν δέματα και όλη η έρευνα επικεντρώνεται στο να βρεθούν τα κενά σημεία που υπήρξαν στον έλεγχο ή στους ελέγχους και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό: Να δούμε τι δεν πήγε καλά, τι ίσως και λόγω όχι μόνο ελληνικών ιδιαιτεροτήτων και κανονισμών δεν τηρήθηκε. Όλο το βράδυ η αστυνομία συνεργαζόταν με τα ΕΛ.ΤΑ. και την ιδιωτική εταιρεία που κάνει τους ελέγχους στο αεροδρόμιο, προκειμένου ακριβώς να εντοπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Αν μου επιτρέπετε να διευκρινίσω κάτι για το οποίο υπάρχει σύγχυση, δεν ήταν έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού. Η ύλη που υπήρχε ήταν πυρίτιδα, ήταν όπως τα βαρελότα και τα πυροτεχνήματα, επομένως μιλάμε για ανάφλεξη, όχι για έκρηξη. Αυτό το διευκρίνισαν πολύ καλά οι ξένοι, ειδικά ο Γάλλος Αστυνομικός Διευθυντής, που αυτοί είναι και λίγο πιο συγκεκριμένοι και με πιο επιστημονικό τρόπο περιγράφουν τα πράγματα. Είδαμε και τα αποτελέσματα που δυστυχώς τραυματίστηκε αυτή η κυρία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επομένως ο σκοπός αυτών που έστειλαν αυτή την επιστολή-δέμα ήταν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να προκαλέσουν επικοινωνιακό αντίκτυπο και αυτό δυστυχώς το πέτυχαν”.

Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι η “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” κατάφερε να θυμίσει στις Αρχές το βομβιστικό μπαράζ του 2010 με την FAI και τις επιστολές βόμβες που είχαν στείλει σε 14 πρεσβείες στην Αθήνα, στην Γερμανίδα Καγκελάρια Άνγκελα Μέρκελ, στον τότε Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και στον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

(Φωτό: AP Images / Thibault Camus)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα