Καμπάνα στην Ελλάδα για τις ματωμένες φράουλες

Καμπάνα στην Ελλάδα για τις ματωμένες φράουλες
Τραυματίες εργάτες στο Κέντρο Υγείας Βάρδας δέχονται τις πρώτες βοήθειες μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 200 αλλοδαποί, υπήκοοι Μπαγκλαντές, που απασχολούνται σε γεωργική επιχείρηση Έλληνα στην περιοχή, συνεπλάκησαν με τρεις Έλληνες, εκπροσώπους του εργοδότη, ενώ ζητούσαν δεδουλευμένα περίπου έξι μηνών. Ένας από τους τρεις έλληνες επιστάτες, πυροβόλησε εναντίον τους με κυνηγετικό όπλο, με αποτέλεσμα να τραματιστούν 28 αλλοδαποί.(EUROKINISSI) Eurokinissi

Για μη αποτροπή εμπορίας ανθρώπων και εξαναγκαστικής εργασίας καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, έπειτα από εξέταση προσφυγής Μπαγκλαντεσιανών εργατών στις καλλιέργειες φράουλας της Μανωλάδας

Την απόφαση του για την υπόθεση της Μανωλάδας του 2012 εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι είχαν εργαστεί από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Φλεβάρη του 2013 στα φραουλοχώραφα της Ηλείας.

Η απόφαση αναλυτικά εδώ

Το Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας παραβίαση του άρθρου 4 § 2 (απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Ελλάδα απέτυχε να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις εκμετάλλευσης αλλά και να προστατεύσει τα θύματα όσο και να πραγματοποιήσει αποτελεσματική έρευνα για τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Η υπόθεση αφορά την καταγγελία των μεταναστών ότι υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία σε φυτείες φράουλας.

Η υπόθεση των “ματωμένων” φραουλών

Οι προσφεύγοντες είχαν προσληφθεί τον Οκτώβριο του 2012 για τη συγκομιδή φράουλας σε ένα αγρόκτημα στη Μανωλάδα με την υπόσχεση λήψης μισθού 22 ευρώ για επτά ώρες, και τρία ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας.

Όπως κατήγγειλαν, εργάζονταν καθημερινά 12 ώρες, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών, και ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.

Μετανάστες από το Μπανγκλαντές σε αυτοσχέδιο κατάλυμα σε φραουλοχώραφο στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Οι χώροι στους οποίους διαμένουν οι μετανάστες εργάτες δεν ήταν ούτε για να σταβλίζονται ζώα. Η εικόνα είναι απελπιστική. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες οι ίδιες ακριβώς κατασκευές - παράγκες - θερμοκήπια αποτελούν σπίτι για τους μετανάστες εργάτες - έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, δεν υπάρχει. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από σωλήνα γεώτρησης στην ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν σε δεξαμενές ακριβώς δίπλα όπου μένουν. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται περισσότεροι από 4.500 μετανάστες που απασχολούνται κυρίως στα φραουλοχώραφα. Μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, αλλά και βαλκανικές χώρες. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

Το Φεβρουάριο, Μάρτη και Απρίλιο του 2013, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας την καταβολή των απλήρωτων μισθών τους.

Στις 17 Απριλίου 2013, οι εργοδότες τους, προσέλαβαν άλλους μετανάστες από το Μπαγκλαντές. Φοβούμενοι ότι δεν θα τους καταβληθούν οι μισθοί, 100 έως 150 εργαζόμενοι άρχισαν να κινούνται προς την κατεύθυνση των δύο εργοδοτών, προκειμένου να απαιτήσουν τους μισθούς τους. Ένας από τους  ένοπλους φρουρούς άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας σοβαρά 30 εργαζόμενους.

Οι τραυματίες είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και η υπόθεση είχε κάνει τον γύρο του κόσμου παίρνοντας διαστάσεις και στα διεθνή ΜΜΕ.

 

Οι δύο εργοδότες, μαζί με τη φρουρά που είχε ανοίξει πυρ και έναν ένοπλο επιστάτη, συνελήφθησαν και δικάστηκαν για απόπειρα φόνου και για εμπορία ανθρώπων. Στην πορεία της δίκης οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών.

Με απόφαση της 30ής Ιουλίου 2014 το Κακουργιοδικείο Πάτρας τους αθώωσε για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων ενώ καταδίκασε τον ένοπλο φρουρό και έναν από τους εργοδότες για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και παράνομη χρήση πυροβόλων όπλων με αποτέλεσμα οι ποινές τους να είναι εξαγοράσιμες.

Είχε επίσης, επιδικάσει 1.500 ευρώ για τους 35 εργαζόμενους που αναγνωρίστηκαν ως θύματα – δηλαδή, 43 ευρώ για τον καθένα. Οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κατά της αποφάσεως που εκκρεμεί επί του παρόντος και έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Στις 21 Οκτωβρίου 2014, οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον εισαγγελέα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου, υποστηρίζοντας ότι η κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων δεν είχε εξεταστεί σωστά. Το αίτημα απορρίφθηκε και η απόφαση του Κακουργιοδικείου για την εμπορία ανθρώπων έγινε οριστική.

Μετά και από αυτή την απόφαση, 42 από τους εργάτες, επικαλούμενοι το άρθρο 4 § 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας), προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπροσωπούμενοι από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Open Society Justice Initiative.

 

Πλέον, βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καταβάλει, ως αποζημίωση, στον καθένα από τους 42 προσφεύγοντες το ποσό των 16.000 ευρώ (σύνολο 672.000 ευρώ) και από 12.000 ευρώ στον καθένα για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν (σύνολο 504.000 ευρώ) καθώς και να πληρώσει τα δικαστική έξοδα και δαπάνες, που ανέρχονται στα 4.363,64 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα