Μαφία των Ρομά: Οι λεηλασίες, οι διασημότητες και οι τρόποι διαφυγής τους

Μαφία των Ρομά: Οι λεηλασίες, οι διασημότητες και οι τρόποι διαφυγής τους
Παρουσίαση από την Ελληνική Αστυνομία υπόθεσης εξάρθρωσης εγκληματικού δικτύου οργανώσεων, τα μέλη των οποίων διέπρατταν μεγάλο αριθμό κλοπών β διαρρήξεων από κατοικίες στην Αττική και άλλες περιοχές της Επικράτειας, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ) Eurokinissi

Τι λέει στο διαβιβαστικό της η Αστυνομία για την αποκαλούμενη "μαφία των Ρομά". Απολάμβαναν πολυτελή βίο με Ferrari και μεζονέτες

Τέσσερις εγκληματικές υποομάδες, με χαρακτηριστικό γνώρισμα την αγάπη τους για τα πολυτελή αυτοκίνητα, αλλά και για την τάση να προχωρούν σε βανδαλισμούς στα ακίνητα όπου λήστευαν, περιγράφει στο άνω των 160 σελίδων διαβιβαστικό της η ελληνική Αστυνομία για την υπόθεση της “μαφίας των Ρομά”, όπως αποκαλείται.

“Η απρόσκοπτη, μακροχρόνια και έντονα αποτελεσματική δράση τους προσέδωσε στις υπό εξέταση εγκληματικές οργανώσεις εξαιρετική φήμη στον χώρο του υποκόσμου με αποτέλεσμα ετερόκλητα κακοποιά στοιχεία να προσεγγίσουν μέλη τους προσφέροντας με το αζημίωτο πληροφορίας για πιθανούς στόχους” αναφέρουν οι αστυνομικές αρχές περιγράφοντας μία οργάνωση που δρούσε από το 2015 και έχει στο ενεργητικό της διαρρήξει κατοικίες, με θύματα -μεταξύ άλλων- την τραγουδίστρια Άννα Βίσση και τη δημοσιογράφο Λίζα Δουκακάρου.

Μάλιστα, στο έγγραφο γίνεται λόγο για “λεηλασίες” των κατοικιών καθώς “οι κατηγορούμενοι κατά την κακοποιό δράση του, επιδίδονταν συστηματικά σε  βανδαλισμούς, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές σε έπιπλα, μπανιέρες, πλακάκια κλπ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άφηναν ακόμη και τις βρύσες ανοικτές προκειμένου να πλημμυρίσουν οι οικίες των θυμάτων τους. Αποτέλεσμα των παραπάνω πράξεων ήταν η πλέον αποθαρρυντική εικόνα της λεηλασίας και της καταστροφής κατοικιών και χώρων εργασίας, η οποία επιβεβαιώνει τη διαφθορά χαρακτήρα, την αντικοινωνικότητα και τα ταπεινά ένστικτα που χαρακτηρίζουν τους αυτουργούς τους”

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους αν και έχουν ήδη βαρύ ποινικό μητρώο, δεν επιχείρησαν να αποκρύψουν τα κέρδη, διαμένοντας σε πολυτελείς μεζονέτες στη Δυτική Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και έχοντας αποκτήσει αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε καταστήματα στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, όπου φαίνεται πως έδιναν τα κλοπιμαία προκειμένου να τα διοχετεύσουν στην αγορά. Στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει χρυσοχοεία στο  Κολωνάκι και το Σύνταγμα, καταστήματα εκτίμησης πολύτιμων λίθων στο κέντρο της Αθήνας και ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα.

Μέθοδοι αποπροσανατολισμού

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στις μεθόδους που η “μαφία των Ρομά” φαίνεται να χρησιμοποιούσε για να αποφύγει τη σύλληψή της. Συγκεκριμένα, συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τα ίδια αυτοκίνητα για τη “δουλειά”, όπως φέρονται να αποκαλούν τς κλοπές, τα οποία μάλιστα φαίνεται πως άλλαζαν ριζικά σε εμφάνιση προκειμένου να αποπροσανατολίζουν την αστυνομία. Δεν είναι τυχαία η επισήμανση στο διαβιβαστικό ότι ένα από τα οχήματα άλλαξε χαρακτηριστικά 10 φορές μέσα σε 1,5 χρόνο.

Αντίστοιχα, τα μέλη φέρονται να είχαν στην κατοχή τους δεκάδες κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με τς αρχές, σε αυτά είχε τοποθετήσει ενεργοποιημένες συνδέσεις ανύπαρκτων προσώπων, τις οποίες και είχαν μαζί τους κατά τη διάρκεια των κλοπών, αφήνοντας στα σπίτια τους τα δικά τους τηλέφωνα. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται, στόχευαν να μην εντοπίζονται μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας από τη αστυνομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα