Τουλάχιστον 10ετής η δράση του κυκλώματος των ‘μαϊμού’ Funds

Τουλάχιστον 10ετής η δράση του κυκλώματος των ‘μαϊμού’ Funds

Εκατομμύρια ο τζίρος των απατεώνων. Χάρη στις λανθασμένες προσδοκίες του δεύτερου «εγκεφάλου» της υπόθεσης ξετυλίχτηκε το νήμα όταν κατήγγειλε τον χρηματιστή και προσποιήθηκε το θύμα του. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για μια πολύ βρώμικη υπόθεση

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, διεθνικού χαρακτήρα εγκληματική οργάνωση, η οποία μέσω της σύστασης πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, εξαπατούσε «επενδυτές».

Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, με εντάλματα σύλληψης και μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στην Καλαμάτα, πέντε Έλληνες, δύο άνδρες ηλικίας 48 και 53 ετών, οι συνδιευθύνοντες την οργάνωση και τρεις γυναίκες ηλικίας 35, 39 και 48 ετών, μέλη, κατηγορούμενοι για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο «άνθρωπος της χρονιάς» στην Ουκρανία το 2012

Ο ένας «εγκέφαλος» της υπόθεσης ήταν ο 48χρονος χρηματιστής Γ.Δ., ο οποίος μάλιστα το 2009 είχε απασχολήσει και πάλι το ΣΔΟΕ για την ίδια υπόθεση και υπόθεση «πυραμίδων», όμως επέστρεψε σύντομα τα χρήματα πίσω στους ζημιωθέντες, με αποτέλεσμα να …«ξεγλιστρήσει». Ήταν τέτοια η διείσδυσή του που στην Ουκρανία το 2012 τον ανακήρυξαν το πρόσωπο της χρονιάς…

Ο κ. Επίτιμος Πρόξενος

Αντίστοιχα ο δεύτερος «εγκέφαλος» ήταν ο 53χρονος επιχειρηματίας Ι.Λ. που δραστηριοποιείτο στην Ελλάδα και την Ουκρανία και μάλιστα είχε οριστεί ως επίτιμος πρόξενος της χώρας μας εκεί.

Ο επίτιμος πρόξενος είναι ο λόγος που ξετυλίχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες όλο το νήμα της υπόθεσης, αφού όταν αντιλήφθηκε ότι οι πελάτες τους άρχισαν ο ένας μετά τον άλλον να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ζημίας που είχαν υποστεί, τότε έσπευσε να καταγγείλει στην Ασφάλεια Αττικής τα πάντα, επικαλούμενος πως και ο ίδιος είχε υποστεί ζημία της τάξεως του μισού εκατομμυρίου, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να περάσει στην υπόθεση από νωρίς ως θύμα και όχι ως θύτης, αφού ο ίδιος χρησιμοποιούσε το κύρος της θέσης του για την «άγρα πελατών»… Οι γυναίκες που συνελήφθησαν, είναι η σύζυγος του χρηματιστή, η συνεργάτης του και η γραμματέας του.

Οι συγκατηγορούμενοι και έπεται …συνέχεια με κρατικούς λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών

Συγκατηγορούμενοι των συλληφθέντων, είναι 18 επιπλέον άτομα, εκ των οποίων 12 Έλληνες, δύο Τούρκοι, δύο Κύπριοι, ένας Ρώσος και ένας Ινδός, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη. Αντίστοιχα, αναμένεται οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση να φτάσουν τους 25 πέραν των πέντε πρώτων και αυτό, γιατί από την έρευνα προκύπτουν χρηματισμοί και κάλυψη στις παράνομες ενέργειες των απατεώνων από κρατικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ…

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, στο πλαίσιο διενέργειας έρευνας για υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης χρημάτων που αφορούσαν επενδύσεις στην αγορά συναλλάγματος, αποκάλυψε πλήρως την εγκληματική δράση της οργάνωσης και ταυτοποίησε τα μέλη της καθώς και τους συνεργούς τους.

Το πολύπλοκο Modus Operandi της οργάνωσης

Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, εξακριβώθηκε ότι οι παραπάνω εμπλεκόμενοι προέβαιναν στη σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, τα οποία υποτίθεται πως δραστηριοποιούνταν επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος. Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν , είτε απευθείας από τους εμπλεκόμενους, είτε μέσω offshore εταιρικών συμπλεγμάτων, «πίσω» από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι.

Στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών, οι εμπλεκόμενοι προσέγγιζαν διάφορα άτομα-επενδυτές και επικαλούμενοι τις «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους «ακαδημαϊκούς τίτλους» του 48χρονου χρηματιστή, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούν το 3% το μήνα και το 30% το έτος!

Προκειμένου μάλιστα να γίνονται πειστικοί, έστελναν σε μηνιαία βάση ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα. Με τον τρόπο αυτό, έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές, είτε να μην προβούν στην εξαργύρωση των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύουν επιπλέον κεφάλαια. Επιπλέον δελέαζαν και καινούργια άτομα να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν και «κράχτες» για να το πετύχουν αυτό, δηλαδή πρόσφεραν μεγάλα κέρδη σε ορισμένους επιχειρηματίες, που ηθελημένα ή άθελά τους έπειθαν και άλλους στη συνέχεια να εμπιστευτούν τον χρηματιστή, πέραν του δέλεαρ των Offshore, όπου υπολογίζεται ότι αρχικά έφυγαν 190 εκατ. ευρώ και στην πάροδο των ετών 500 εκατ. ευρώ μέσω τραπεζικών συναλλαγών και τα πενταπλάσια ποσά σε μετρητά και από «μαύρο χρήμα»!

Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές, έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να πληρώνουν στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους, εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα τα μέλη αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν.

Με τον τρόπο αυτό, η εγκληματική οργάνωση πέτυχε να συντηρήσει τις «επενδυτικές» δομές μέχρι το Μάιο του 2015 οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν έως τότε «επενδυθεί», αναλώθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε από το 2005!

Ως προς το ιστορικό των δομών εξακριβώθηκε ότι :

  • Το 2005 ο 48χρονος χρηματιστής συλληφθείς ίδρυσε στις ΗΠΑ εταιρεία επενδύσεων σε συνάλλαγμα.

  • Το 2010, συνεπικουρούμενος από τον 53χρονο επιχειρηματία και επίτιμο Πρόξενο, ίδρυσε εταιρεία με το ίδιο αντικείμενο στην Ουαλία και πραγματικό δικαιούχο την 48χρονη συλληφθείσα σύζυγό του.

  • Το 2012 μετέφεραν την έδρα της πρώτης εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και την μετέτρεψαν σε Αντισταθμιστικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο.

  • Το 2012 και το 2013 ίδρυσαν δύο νέα πανομοιότυπα funds με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Διαχρονικά οι δομές της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ομίλου εταιρειών με παρουσία σε πολλές χώρες.

Όπως επίσης διαπιστώθηκε από την έρευνα, η οργάνωση διέθετε τρεις δικηγόρους, εκ των οποίων η μία ήταν η σύζυγος του επίτιμου Προξένου και οι οποίοι με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου στα τρία funds , συνέτασσαν παραπλανητικές επιστολές με τις οποίες εξαπατούσαν τους επενδυτές. Διέθετε επίσης πλήθος ατόμων που συνέδραμαν, με τη χρησιμοποίηση πολύπλοκων μεθόδων «ξεπλύματος» και μέσω διάφορων τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν offshore εταιρείες, στη μεταφορά και απόκρυψη από τις Ελληνικές Αρχές μεγάλων ποσών.

Συγκεκριμένα τα μέλη της οργάνωσης και οι επενδυτές-θύματα χρησιμοποίησαν ως απόκρυψη, τουλάχιστον 60 offshore εταιρείες, με έδρες ενδεικτικά, το Μπελίζ, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα νησιά Μάρσαλ, τις Σεϋχέλλες και την Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις.

Διατηρούσαν επίσης λογαριασμούς σε δεκάδες χώρες όπως το Σαν Μαρίνο, το Μπελίζ, τον Παναμά, την Εσθονία, τη Λετονία, την Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, την Σιγκαπούρη, το Κουρακάο, την Αγία Λουκία, τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, τις Μπαχάμες κλπ.

Από το 2012,οπότε ιδρύθηκαν τα τρία funds , μέχρι το Μάιο του 2015, που ανεστάλησαν οι λειτουργίες των δομών, διακινήθηκαν διατραπεζικά, κεφάλαια, που εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές στην εγκληματική οργάνωση, ύψους 190.000.000 δολαρίων ΗΠΑ και 1.500.000 ευρώ.

Τα κέρδη της οργάνωσης ανέρχονται στα 35.000.000 δολάρια ΗΠΑ και 3.000.000 ευρώ, τουλάχιστον αυτά που φαίνονται, γιατί από τον πακτωλό των μετρητών που διακινήθηκαν και δεν φαίνονται πουθενά, τα κέρδη αυτά μπορεί να είναι και πενταπλάσια!

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες – γραφεία και αποθήκη που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων που σχετίζονται με τη σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας των επενδυτικών δομών, συμβόλαια και συμφωνίες μεταξύ επενδυτικών δομών και επενδυτών, πλήθος παραστατικών τραπεζών, 25 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μεγάλος αριθμός συσκευών αποθήκευσης δεδομένων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το περίφημο γραφείο του χρηματιστή στην Αγία Παρασκευή, δεν είχε καν ταμπέλα και οι «πελάτες» τον έβρισκαν στο «μιλητό» στο γραφείο που διατηρούσε. Από τα τρία Funds, τα δύο πρώτα απευθύνονταν για τις αποδώσεις τους σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες και το τρίτο ακόμα και σε απλούς δημοσίους υπαλλήλους…

Πρόσθετα, για να γίνουν πιο πειστικοί στους πελάτες τους, ο χρηματιστής και οι συνεργοί του καλούσαν έναν δήθεν ανεξάρτητο Broker, ο οποίος και πάλι ανήκε στις εταιρείες του όμως. Συν τοις άλλοις εμφάνιζαν πιστοποιητικό διεθνούς οίκου ορκωτών λογιστών, για το οποίο όμως ο διεθνής οργανισμός δεν είχε την παραμικρή ιδέα…

Τα «μαϊμού» Funds κατάφεραν να εξαπατήσουν πλήθος επιχειρηματιών στην Ελλάδα και την Ουκρανία, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πολλοί γνωστοί για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη χώρα μας. Ο αριθμός των μέχρι τώρα γνωστών εξαπατηθέντων φτάνει τους 70, αλλά αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον αρμόδιο Ανακριτή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να εξακριβωθεί η τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων και ειδικά κρατικών λειτουργών που με τις πράξεις τους παρείχαν κάλυψη στο κύκλωμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα