Υπόθεση Ζέμπερη: Τα βασανιστικά ερωτήματα της μάνας προς τον δολοφόνο της Δώρας

Υπόθεση Ζέμπερη: Τα βασανιστικά ερωτήματα της μάνας προς τον δολοφόνο της Δώρας
Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος του 58χρονου eurokinissi

Η μητέρα της αδικοχαμένης εφοριακού θα υποβάλει τη Δευτέρα σειρά ερωτημάτων στον κατηγορούμενο μέσω του ανακριτή, προκειμένου να βοηθήσει τη δικαστική έρευνα στην εξιχνίαση του αποτρόπαιου εγκλήματος

Της Σοφίας Φασουλάκη

Ο ανείπωτος πόνος της οικογένειας της Δώρας Ζέμπερη μεγαλώνει. Όσα ισχυρίζεται τις τελευταίες ημέρες ο Μανώλης Σοροπίδης, ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 32χρονης εφοριακού, σαστίζουν, θυμώνουν και προκαλούν δεκάδες ερωτήματα στους κοντινούς ανθρώπους της άτυχης κοπέλας, οι οποίοι ζητούν απαντήσεις από τη Δικαιοσύνη.

Η θλίψη, η οδύνη και ο προβληματισμός τους μετουσιώνονται σε σειρά ερωτημάτων που θέτουν στον δολοφόνο, ζητώντας από τον 18ο τακτικό ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση να τα υποβάλει στον δράστη μεθαύριο, Τρίτη, οπότε και έχει κληθεί σε συμπληρωματική απολογία.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο Σοροπίδης τοποθέτησε πολλά άτομα στο κάδρο των ευθυνών, επιχειρώντας να θέσει εαυτόν εκτός της δολοφονικής ενέργειας και υποστηρίζοντας ότι άλλοι ήταν οι εκτελεστές και αυτός απλός συνεργός.

Στα «πίσω-μπρος» του Σοροπίδη προστέθηκαν την Παρασκευή νέα πρόσωπα: Δύο αστυνομικοί, τους οποίους εμπλέκει με κάποιον τρόπο, ισχυριζόμενος ότι θα τα πει όλα ενώπιον των Αρχών στην τρίτη κατά σειρά απολογία του. Σε αυτό το πλαίσιο, η μητέρα της Δώρας Ζέμπερη, εκπροσωπούμενη από τη δικηγόρο Γιάννα Παναγοπούλου, θα υποβάλει τη Δευτέρα μια σειρά ερωτημάτων στον κατηγορούμενο, μέσω του ανακριτή, όπως προβλέπει η δικονομία, προκειμένου να ετοιμάσει ως πολιτική αγωγή τα επόμενα βήματά της αλλά και να βοηθήσει τη δικαστική έρευνα στην εξιχνίαση του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Η οικογένεια της Δώρας ρωτά:

-Ποια ακριβή ημερομηνία άρχισε ο δράστης να παρακολουθεί τη Δώρα;

-Πότε ήταν η πρώτη φορά που είδε τη Δώρα από κοντά;

-Tι ώρα πήγε στο νεκροταφείο την ημέρα της δολοφονίας;

-Την παρακολούθησε εκείνη την ημέρα και από ποια ώρα; Να δώσει πλήρη περιγραφή των κινήσεών του.

-Ο συγκάτοικός του γνώριζε όλα όσα θα έκανε εις βάρος της Δώρας; Τον είχε ενημερώσει; Τον ενημέρωσε μετά τη δολοφονία;

-Ποια άλλα πρόσωπα γνώριζαν το σχέδιο της δολοφονίας; Να δώσει τα πλήρη στοιχεία τους.

-Πόσες φορές είχε επισκεφθεί το νεκροταφείο;

-Tο μαχαίρι με το οποίο έπληξε τη Δώρα το χρησιμοποίησαν και άλλοι δράστες; Υπήρχε και άλλο μαχαίρι ή άλλα μαχαίρια;

-Υπήρχαν και άλλα μέρη στα οποία παρακολουθούσε τη Δώρα; Να τα περιγράψει αναλυτικά.

-Το μήνυμα «μην ξαναπάς στο νεκροταφείο» το έστειλε ο ίδιος στη Δώρα ή άλλος;

-Ποια πρόσωπα τον είδαν την ημέρα της δολοφονίας στο νεκροταφείο; Οι φύλακες ή το προσωπικό του νεκροταφείου τον έβλεπαν στο νεκροταφείο που πήγαινε;

Ο πατέρας της Δώρας Ζεμπέρη δεν αποκλείει τον συσχετισμό της δολοφονίας της κόρης του με την ιδιότητά της ως εφοριακού και κάνει έκκληση, μέσω του δικηγόρου του Α. Λύτρα, σε όποιον γνωρίζει ή υποπτεύεται οτιδήποτε να το καταθέσει -έστω και ανώνυμα- στις Αρχές. «Κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της Δώρας» λέει ο πατέρας. «Οποιος γνωρίζει κάτι και φοβάται, ας το πει -έστω και ανώνυμα- στην Αστυνομία».

“Έπεσε πάνω στο μαχαίρι”

Με την πρώτη απολογία του, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σοροπίδης είχε προκαλέσει οργή, αφού -ούτε λίγο ούτε πολύ- υποστήριζε ότι η Δώρα… ευθύνεται για τον θάνατό της, πέφτοντας πάνω στο μαχαίρι.

«Ακολούθησε πάλη με την κοπέλα, κατά τη διάρκεια της οποίας πέσαμε στο έδαφος και οι δύο. Στη συνέχεια έβγαλα το μαχαίρι που είχα στην κατοχή μου για να τη φοβερίσω και να με αφήσει να φύγω. Οταν όμως η παθούσα είδε το μαχαίρι, θύμωσε περισσότερο και με το ένα χέρι προσπάθησε να με πιάσει από τον λαιμό και με το άλλο χέρι προσπάθησε να μου πιάσει το χέρι που κρατούσα το μαχαίρι. Ενδεχομένως όμως, πριν μου πιάσει το χέρι έπιασε τη λεπίδα του μαχαιριού και έτσι δικαιολογούνται οι αμυχές που βρέθηκαν στο χέρι της. Τελικώς, μου έπιασε το χέρι και εγώ, στην προσπάθειά μου να την αποφύγω, τίναξα το χέρι μου για να αποφύγω το δικό της και πρέπει να τη χτύπησα στο πρόσωπο. Επακολούθησε πάλη μεταξύ μας καθώς προσπαθούσα να ξεφύγω, ενώ εκείνη δεν με άφηνε. Το πλήγμα στη θωρακική χώρα που φαίνεται σοβαρό δεν θυμάμαι πώς ακριβώς επήλθε. Το πιθανότερο είναι ότι τη χτύπησα εγώ όταν βρισκόμουν επάνω της στην προσπάθειά μου να στηριχθώ, γιατί μου κρατούσε τα χέρια. Έχασα την ισορροπία μου και ενδεχομένως τη χτύπησα στο στήθος με το μαχαίρι πέφτοντας πάνω της. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να έπεσε εκείνη πάνω στο μαχαίρι κατά τη διάρκεια της πάλης. Εκτιμώ ότι η πάλη με την παθούσα κράτησε 5-6 λεπτά».

Κάποια στιγμή, όπως αναφέρει, η Δώρα συνειδητοποίησε ότι έχει χτυπηθεί και τον… άφησε από τα χέρια της. Στηρίχθηκε στο ένα γόνατο για να σηκωθεί και άρχισε να περπατάει κρατώντας την κοιλιά και το αριστερό πλευρό της προς κάποιες γυναίκες, από τις οποίες ζήτησε βοήθεια.

«Αμέσως αφού απομακρύνθηκε η παθούσα, πήρα την τσάντα και κατευθύνθηκα προς την έξοδο του νεκροταφείου, προς τις γραμμές του ΗΣΑΠ. Καθ’ οδόν διαπίστωσα ότι τα χέρια μου είχαν αίματα και τα σκούπισα με κάτι χαρτοπετσέτες που είχα στην τσέπη μου. Τις χαρτοπετσέτες τις πέταξα στο νεκροταφείο».

Η παραίτηση του συνηγόρου του

Λίγες ώρες μετά την απολογία του, ο τότε συνήγορός του δήλωσε την παραίτησή του από την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νομικός του παραστάτης είχε διαφωνήσει για το περιεχόμενο της απολογίας, το οποίο έφτιαξε μόνος του ο κατηγορούμενος, χωρίς να ακολουθήσει τη συμβουλή του δικηγόρου του. Δεν ήταν, μάλιστα, λίγοι οι αυτόπτες μάρτυρες που είδαν την έντονη διαφωνία δικηγόρου και κατηγορουμένου, η οποία κατέληξε στην αποχώρηση του συνηγόρου.

Πρόσωπα που είχαν βρεθεί τότε κοντά στον Σοροπίδη, για λίγες ώρες, υποστηρίζουν ότι ο κατηγορούμενος δεν ακολούθησε την υπερασπιστική γραμμή του συνηγόρου του, καθώς, όπως έλεγε, συγκρατούμενοί του τον συμβούλευσαν να πράξει διαφορετικά.

Πέρασαν δύο μήνες από τότε και ο Σοροπίδης εμφανίζεται τώρα με άλλες εκδοχές για το έγκλημα.

Στο πολυσέλιδο υπόμνημα που έγραψε ο ίδιος με το χέρι -και χωρίς να έχει διορίσει συνήγορο υπεράσπισης- υποστήριξε ότι ενήργησε καθ’ υπόδειξιν ενός «Χάρη» και ενός «Ψηλού», οι οποίοι του έταξαν ότι θα του δώσουν 30.000 ευρώ για να σκοτώσει τη Δώρα Ζέμπερη. Στη συνέχεια υποστήριξε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι εκτελεστής δεν ήταν ο ίδιος, αλλά οι δύο άνδρες, τους οποίους μάλιστα αποκάλεσε και «χασάπηδες». Στην τρίτη εκδοχή παρουσίασε και κατονόμασε έναν τρίτο άνδρα ως ηθικό αυτουργό και ιθύνοντα νου της δολοφονίας. Εναν δικηγόρο ο οποίος, κατά τα λεγόμενά του, υπήρξε και βουλευτής.

Τα «πηγαινέλα» του Σοροπίδη έχουν προκαλέσει προβληματισμό στις Αρχές, με νομικούς κύκλους να σημειώνουν ότι ο κατηγορούμενος μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αρκεί να μπορεί και να το αποδείξει. «Το βάρος της απόδειξης το έχει ο ίδιος» λένε με νόημα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για χρήστη ναρκωτικών ουσιών. Η παραδοχή αυτή, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η ανάκριση δεν θα ερευνήσει και αυτή την πτυχή των καταγγελιών, εάν υπάρχουν οι ενδείξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα