Ειδομένη: Η ΠΓΔΜ έβγαλε τεθωρακισμένα στα σύνορα

Ειδομένη: Η ΠΓΔΜ έβγαλε τεθωρακισμένα στα σύνορα

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έβγαλε τεθωρακισμένα στα σύνορα με την Ελλάδα, στον καταυλισμό της Ειδομένης (Vid)

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή, οι ειδικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ ενίσχυσαν την παρουσία τους πίσω από τον φράχτη.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο του ΑΝΤ1, τρία τεθωρακισμένα οχήματα έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του συρματοπλέγματος, όπου χθες σημειώθηκαν οι συγκρούσεις των αστυνομικών της ΠΓΔΜ με πρόσφυγες και αλληλέγγυους.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής δεύτερη ανακοίνωση, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε την ελληνική αστυνομία ότι, επέδειξε απραξία. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, είχε υποστηρίξει ότι, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούσουν δακρυγόνα και χημικά, επειδή πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα σε εδάφη της.

Από ελληνικής πλευράς, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δύο διαβήματα προς την ΠΓΔΜ, καθιστώντας σαφές ότι, η χρήση βίας κατ’ ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Κάλεσε, επιπλέον, τις αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην Ειδομένη, μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια. Χαρακτηριστικά της δράσης των Αστυνομικών της ΠΓΔΜ είναι ότι, από τη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και πλαστικών σφαιρών, περίπου 300 άτομα να προσέλθουν στα ιατρεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αναζητώντας βοήθεια.

Μεταξύ αυτών ήταν και τρία παιδιά με τραύματα από πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι κι άλλα περίπου 35, ηλικίας 5-15 ετών, με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων, ενώ άλλοι δύο νεαροί -κατά δήλωσή τους- τούς πήραν μαζί με άλλους δέκα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπου επί μία ώρα υπόκεινταν σε ξυλοδαρμό από την αστυνομία.

“Οι ίδιοι, είπαν στους γιατρούς ότι τούς ξυλοκόπησαν επί εδάφους της ΠΓΔΜ” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βίκυ Μαρκολέφα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Στο 1.50 του βίντεο. Η αστυνομία της ΠΓΔΜ μέσα στα ελληνικά σύνορα, παρότι το διέψευσε η κυβέρνηση:

Επίσης, πάνω από τριάντα ασθενείς έλαβαν ψυχολογική φροντίδα, καθώς ήταν σε κατάσταση σοκ, ενώ στα ιατρεία προσήλθε -μεταξύ άλλων- και μία έγκυος από τη Συρία, μαζί με τα δύο παιδιά της, η οποία ανέφερε ότι έπεσε, όταν όλοι άρχισαν να τρέχουν μόλις άρχισε η ρίψη δακρυγόνων.

Το ιατρείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη ήταν γεμάτο όλη μέρα χθες και η ιατρική ομάδα ενισχύθηκε, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πληθώρα των περιστατικών, αφού τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 11:30 το πρωί και διήρκεσαν έως το βράδυ. Από τα 300 περιστατικά, τα 200 προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα και άλλα 40 με τραύματα από πλαστικές σφαίρες, ενώ επτά άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Για “αψυχολόγητη βία” έκανε λόγο ο Γ. Κυρίτσης, σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη

Για “δύσκολη” και “επικίνδυνη” κατάσταση στην Ειδομένη, έκανε λόγο ο Γιώργος Κυρίτσης εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες, ενώ κατηγόρησε τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ για “αψυχολόγητη βία”.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δημιουργείται μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση, πρώτα απ’ όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε και γι’ αυτό έγιναν ενέργειες, τις οποίες έπρεπε να κάνει. Η ιστορία του προσφυγικού δεν είναι διασυνοριακή μεταξύ Ελλάδας και FYROM ή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι μία διαδικασία στην οποία εμπλέκονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και θέλει ψυχραιμία απ’ όλους» τόνισε. Υποστήριξε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν δεν είχε υπάρξει κινητοποίηση από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας.

Ο κ. Κυρίτσης, αναφέρθηκε και στη χειρόγραφη επιστολή που ήταν γραμμένη στα αραβικά και η οποία, όπως είπε, εντοπίστηκε έγκαιρα. Σημείωσε, όμως, ότι “μόλις κάτι κυκλοφορήσει σε Twitter και Facebook είναι πάρα πολύ δύσκολο να το μαζέψεις”.

“Ήδη κινούμαστε προς μία αυστηρότερη συνεννόηση με τις ΜΚΟ και με τον κόσμο που απασχολούν ακόμα και με διασυνοριακό τρόπο” ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, ενώ συμπλήρωσε: “ζητάμε από την ΕΕ να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο συνολικός χειρισμός του όλου ζητήματος, δηλαδή η λογική είναι να χρηματοδοτούνται τα κράτη τα οποία έχουν την ευθύνη της διαχείρισης”. 

Ερωτηθείς για το χρόνο εκκένωσης του λιμανιού ανέφερε το “ορόσημο” του Πάσχα. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη έτοιμες 800 θέσεις στον Σκαραμαγκά, ενώ ταυτόχρονα οι ροές έχουν περιοριστεί μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα