Ενημερωτική συνεδρίαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για το Ελληνικό

Ενημερωτική συνεδρίαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για το Ελληνικό

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης στο ΣτΕ ανοίχτηκε και ένας χάρτης, όπου απεικονίζεται η έκταση και τι μέλλει να κατασκευαστεί σε αυτή. Τι προβλέπει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος

Ενημερωτική ήταν η πρώτη συνεδρίαση των δικαστών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επένδυση στο Ελληνικό, με την παρουσία παραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης, δικηγόρων, αλλά και εκπροσώπου του ίδιου του υπουργού.

Μάλιστα, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, η οποία διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, ανοίχτηκε και ένας χάρτης, όπου απεικονίζεται η έκταση και τι μέλλει να κατασκευαστεί σε αυτή. Μετά ταύτα, αναμένεται να αρχίσουν οι συνεδριάσεις των δικαστών, σε σχηματισμό Ολομέλειας, κεκλεισμένων των θυρών, οι οποίοι και θα κρίνουν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής», συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων -από κάθε σκοπιά- φορέων αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού”.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έξι κτίρια- τοπόσημα θα έχουν ύψος έως τα 200 μέτρα, ενώ τα λοιπά ψηλά κτίρια που προβλέπονται κατ’ εξαίρεση δεν θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα

Αυτό που θα “προβληματίσει” περισσότερο τους ανώτατους δικαστές δεν είναι άλλο από το άρθρο που καθορίζει τους όρους για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την οποία άλλωστε υπήρξαν μεγάλες διαμάχες στο ανώτατο δικαστήριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ύστερα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Ακόμη, το υφιστάμενο νεώτερο μνημείο «Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα)», εντάσσεται κατά το στάδιο έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο, με χρήσεις πολιτισμού.

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει ακόμη:

-Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 2.700.000 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται και η δόμηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων και των υφιστάμενων και διατηρούμενων κοινωφελών χρήσεων και εγκαταστάσεων υποδομών.

-Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου. Στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα.

-Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής η κάλυψη των, πάσης φύσεως, μόνιμων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής επιφανείας αυτού.

-Στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά δημιουργείται ενιαίο και ανοιχτό στο κοινό Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, εκτάσεως 2.000.569 τ.μ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα