Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου
Κεριά σε εκκλησία Eurokinissi

Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για τα ονόματα: Αρτέμιος, Αρτέμης, Άρτεμις, Αρτέμη, Αρτέμιδα, Γεράσιμος, Μάκης, Διάνα, Ντιάνα, Ενόη, Ματρώνα, Κερασιά, Κερασία

Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για τα ονόματα: Αρτέμιος, Αρτέμης, Άρτεμις, Αρτέμη, Αρτέμιδα, Γεράσιμος, Μάκης, Διάνα, Ντιάνα, Ενόη ,Ματρώνα, Κερασιά, Κερασία.

Άγιος Αρτέμιος

Αξιωματούχος του Βυζαντίου, που μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Ιουλιανού το 363 και αγιοποιήθηκε από τη Χριστιανική Εκκλησία.

Ο αριστοκρατικής καταγωγής Αρτέμιος γεννήθηκε στην Αντιόχεια και τιμήθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο με τα υψηλά αξιώματα του πατρικίου, του δούκα και του αυγουστάλιου της Αλεξανδρείας. Υπήρξε απηνής διώκτης των ειδωλολατρών της Αιγύπτου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδρασή τους και την έκφραση παραπόνων προς τον ομοϊδεάτη τους αυτοκράτορα Ιουλιανό, τον επονομασθέντα Παραβάτη.

Ο Ιουλιανός διέταξε τη σύλληψη του Αρτεμίου και όταν αυτός κατήγγειλε τον αυτοκράτορα ότι επιδιώκει την επαναφορά τής ειδωλολατρίας στη χριστιανική Βυζαντινή αυτοκρατορία, έδωσε εντολή να τον βασανίσουν απάνθρωπα. Τον μαστίγωσαν αλύπητα και του έσπασαν τα κόκαλα με πέτρες. Τελικά, ο Ιουλιανός διέταξε να τον αποκεφαλίσουν για παραδειγματισμό.

Ο Άγιος Αρτέμιος αγιοποιήθηκε από τη Χριστιανική Εκκλησία, παρότι ήταν αιρετικός (Αρειανιστής). Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική Εκκλησία. Στον Άγιο αποδίδονται ιάσεις κήλης και συναφών παθήσεων, καθώς και 45 θαύματα.

Ο Άγιος Αρτέμιος είναι προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας (παλαιότερα της Αστυνομίας Πόλεων) και πολιούχος της Μυκόνου.

Άγιος Γεράσιμος

Ο επονομαζόμενος και νέος ασκητής, για να αντιδιαστέλλεται με άλλους αγιάσαντες Γεράσιμους. Είναι ο προστάτης της νήσου Κεφαλληνίας, στην οποία τιμάται ιδιαιτέρως.

Ο Γεράσιμος γεννήθηκε το 1509 στα Τρίκαλα Κορινθίας από πλούσιους γονείς, τον Δημήτριο και την Καλή. Ο πατέρας του καταγόταν από την ονομαστή βυζαντινή οικογένεια των Νοταράδων.

Σε νεαρή ηλικία εγκατέλειψε την πατρική οικία. Περιηγήθηκε τη Ζάκυνθο και, αφού επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, το Άγιο Όρος, μονές της Ανατολής, τα Ιεροσόλυμα, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος, τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, την Αίγυπτο και την Κρήτη, κατέληξε πάλι στη Ζάκυνθο και εγκαταστάθηκε στη Σπηλαία. Αργότερα, έχτισε γυναικείο μοναστήρι με την ονομασία Νέα Ιερουσαλήμ στη θέση Ομαλά της Κεφαλληνίας, όπου μόνασε.

Ο Γεράσιμος «εκοιμήθη εν ειρήνη» στις 15 Αυγούστου 1579. Η μνήμη του δεν εορτάζεται από την εκκλησία την ημέρα τού θανάτου του, λόγω της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αλλά στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του, οπότε εορτάζουν και οι φέροντες το όνομά του. Επίσης, στις 16 Αυγούστου γίνεται στα Ομαλά Κεφαλληνίας η περιφορά τού άφθαρτου λειψάνου του στη μονή που πήρε και το όνομά του.

Οσία Ματρώνα η Χιοπολίτιδα

Χιώτισσα μοναχή, που αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η μνήμη της τιμάται στις 20 Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή εορτάζουν όσες φέρουν τα ονόματα Ματρώνα, Κυρατσώ και Κερασία.

Στην κοσμική της ζωή η Ματρώνα ονομαζόταν Μαρία. Γεννήθηκε στη Βολισσό της Χίου, στους κόλπους πολυμελούς οικογένειας, που διακρινόταν για τα πλούτη της και τη χριστιανική της πίστη. Όταν πέθαναν οι γονείς της αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιο της περιουσίας της και να γίνει μοναχή με το όνομα Ματρώνα. Διακρίθηκε για τη διαγωγή της και μετά το θάνατο της ηγουμένης και πνευματικής της μητέρας, ανέλαβε την ηγουμενία του μοναστηριού.

Η Ματρώνα πέθανε το 1462.

Επειδή στα γυναικεία μοναστήρια συνήθιζαν να λέγουν την ηγουμένη κυρά, επικράτησε μέχρι και σήμερα να καλούμε την Οσία Ματρώνα, Αγία Κυρά και από αυτό προέρχονται και τα ονόματα Κυρατσώ και Κερασία που εορτάζουν στις 20 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version