Επικεφαλής του Αρείου Πάγου: Η διαδικασία εκλογής και οι υποψηφιότητες

Επικεφαλής του Αρείου Πάγου: Η διαδικασία εκλογής και οι υποψηφιότητες
Άρειος Πάγος Eurokinissi

Ποια βήματα ακόμη υπολείπονται προκειμένου ο Άρειος Πάγος να αποκτήσει νέο πρόεδρο και εισαγγελέα. Ποια πρόσωπα έχουν προταθεί ήδη από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της βρίσκεται η διαδικασία εκλογής για τις δύο ανώτατες θέσεις της ποινικής και αστικής Δικαιοσύνης, καθώς απομένει μόνο η θέση του υπουργικού συμβουλίου και η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος προκειμένου να αποφασιστεί ποιοι θα αναλάβουν τα ηνία του Αρείου Πάγου ως πρόεδρος και εισαγγελέας.

Στις 13 Μαΐου το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία εκλογής όταν κατόπιν εισηγήσεων του υπουργού Μιχ. Καλογηρου, άρχισε η αναζήτηση για τον ορισμό Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όπως προβλέπεται, τις επόμενες ημέρες ακολούθησε η γνωμοδότηση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά την ακρόαση των προεπιλεγέντων προσώπων. Από τη διάσκεψη με διαφορά δύο ημερών επιλέχθηκαν τρεις δικαστικοί λειτουργοί για τη θέση του προέδρου και άλλοι τόσοι για τη θέση του εισαγγελέα.

Μάλιστα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ενόψει των επίμαχων προαγωγών είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση, εκφράζοντας με έντονο τρόπο τη θέση της ότι στην ηγεσία της Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να τοποθετηθεί εισαγγελέας και όχι δικαστής, όπως επιτρέπει το Σύνταγμα. «Η τυχόν προτίμηση τής από το Σύνταγμα διαζευκτικής επιλογής για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τα μέλη του Αρείου Πάγου, πλήττει καίρια την ομοίως συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη ισοτιμία μεταξύ δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, αλλά και το εισαγγελικό γόητρο, καθώς η προαγωγή στην εν λόγω θέση αποτελεί τη θεμιτή υπηρεσιακή κορύφωση κάθε εισαγγελικού λειτουργού και ιδίως των αξίων για την πλήρωσή της αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλέον, υπολείπονται η πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ουσιαστικά λαμβάνει και την απόφαση, και κατόπιν η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προαγωγή στις θέσεις αυτές. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία τόσο του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πέππα, όσο και της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού, Ξένης Δημητρίου, ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου.

Τα πρόσωπα

Αναφορικά με τα πρόσωπα, η Διονυσία Μπιτζούνη, η Ειρήνη Καλού κι η Δήμητρα Κοκοτίνη είναι οι τρεις αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου που έχει προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου που ξεκάθαρα είναι φέτος γυναικεία υπόθεση. Κατά την ψηφοφορία, είχαν προεπιλεγεί η Δ. Μπιτζούνη και η Ε. Καλού έλαβαν από 15 ψήφους, ενώ η Δ. Κοκοτίνη 13 ψήφους. Αντίστοιχα, για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έχει καταλήξει στους Χαράλαμπο Βουρλιώτη, Διονυσία Μπιτζούνη και Ειρήνη Καλού. Ο Χ. Βουρλιώτης συγκέντρωσε 15 ψήφους, ενώ η Δ. Μπιτζούνη και η Ε. Καλού από 9 ψήφους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα