ΕΣΠ για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι: “Το ελληνικό κράτος επιφυλάσσει μεταχείριση, που δεν αρμόζει σε ανθρώπους”

ΕΣΠ για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι: “Το ελληνικό κράτος επιφυλάσσει μεταχείριση, που δεν αρμόζει σε ανθρώπους”
Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν οι πρόσφυγες από την Συρία και το Αφγανιστάν, που διασώθηκαν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι,Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 (EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Κριτική στο ελληνικό κράτος από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, για τη στάση του μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Ζητά άμεση στήριξη των επιζώντων. Τι καταγγέλλει

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), εξέφρασε τη θλίψη του και ζήτησε την παροχή ψυχο-κοινωνικής και νομικής υποστήριξης στους επιζώντες έπειτα και από την πολυήμερη τραγωδία τους στα ελληνικά και τουρκικά ύδατα.

Την Πέμπτη οι 15 επιζώντες -υπήκοοι αφγανικής και συριακής καταγωγής- μεταξύ των οποίων μία νεαρή γυναίκα, το ενός έτους βρέφος της και τέσσερις ακόμα ανήλικοι, μεταφέρθηκαν στα γραφεία του ΕΣΠ προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε προστασία με την υποστήριξη της Κοινωνικής και της Νομικής Υπηρεσίας του φορέα.

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, “πολλοί από τους επιζώντες έχασαν την οικογένειά τους στο ναυάγιο και η έμπρακτη προστασία τους αποτελεί άμεση προτεραιότητα μείζονος σημασίας, πέρα από τις όποιες νομικές ενέργειες πραγματοποιηθούν για την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους. Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιλογές που γίνονται για τον έλεγχο των συνόρων δεν θα σταματήσουν τους πρόσφυγες από την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου. Για μία ακόμη φορά, θρηνούμε θύματα ως αποτέλεσμα των πρακτικών που ακολουθούνται. Τα τελευταία θύματα, που προστίθενται στον κατάλογο των ανθρώπων που έχουν χαθεί στο Αιγαίο, το επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο”.

“Αντί για παροχή υποστήριξης και προστασίας των προσφύγων που καταφέρνουν να φθάσουν στην Ευρώπη, το ελληνικό κράτος επιφυλάσσει μεταχείριση που δεν αρμόζει σε ανθρώπους, πολλώ δε μάλλον σε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα τους από κίνδυνο της ζωή τους” αναφέρει η ανακοίνωση.

“Τα μέσα και οι τρόποι φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερτερούν της προάσπισης της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” καταλήγει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Άμεση διερεύνηση ζήτησε η Διεθνής Αμνηστία

Για την τραγωδία, έρευνα έχει ζητήσει και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό της 20ής Ιανουαρίου 2014 και να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους.

Επιπλέον, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.

“Οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων” καταλήγει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα