Έτοιμο το “hot spot” στο Σχιστό. Αλληλεγγύη και προβληματισμός από τους κατοίκους

Έτοιμο το “hot spot” στο Σχιστό. Αλληλεγγύη και προβληματισμός από τους κατοίκους

Δείτε πώς διαμορφώθηκε το στρατόπεδο "Στεφανάκη" για να υποδεχθεί πρόσφυγες από τα νησιά, οι οποίοι θα παραμένουν προσωρινά προτού συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τι δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής στο News247

Αγώνας δρόμου από το νεοσύστατο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Μετανάστευσης που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αποστολή την παρακολούθηση και τον συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικέςμεταναστευτικές ροές, μεταξύ των οποίων η καταγραφή, η φιλοξενία και η προώθηση, στις προδιαγραφές που προκύπτουν από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας. Το ΚΕ.Σ.Ο.Δ.ΜΕ ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις στις 3 Φεβρουαρίου και ανέλαβε μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο την παρακολούθηση και το συντονισμό έργων υποδομών για τη διαμόρφωση κέντρων προσωρινής διαμονής (Hot Spot) και μετεγκατάστασης προσφύγων (Relocation Camp), ούτως ώστε μετανάστες και πρόσφυγες να καταγράφονται και να επαναπροωθούνται ή να ακολουθούν τις διαδικασίες αίτησης ασύλου αντιστοίχως.

Ο στόχος ολοκλήρωσης 5 hot spot σε Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο, καθώς και 2 κέντρων μετεγγατάστασης σε Σχιστό και Διαβατά τέθηκε για τα μέσα Φεβρουαρίου με σκοπό να είναι λειτουργικά έως το τέλος του μήνα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινότητες πήραν στις περιπτώσεις των Διαβατών και της Κω τέτοιες διαστάσεις που χρειάστηκε να σταματήσουν προσωρινά οι εργασίες. Τα έργα όμως στα υπόλοιπα κέντρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, οι διαδικασίες καταγραφής λειτουργούν ήδη σε 4 hot spot, ενώ το κέντρο μετεγγατάστασης στο Σχιστό είναι έτοιμο κατά 97%.

Πριν την επίσημη συνέντευξη Τύπου για την πρόοδο των έργων, το News247 διασφάλισε φωτογραφίες από το πρώην στρατόπεδο “Στεφανάκη” στο Σχιστό, που είναι έτοιμο να υποδεχθεί πρόσφυγες από τα νησιά, οι οποίοι θα παραμένουν εκεί προσωρινά πρoτού συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

 

 

Το κέντρο μετεγγατάστασης θα μπορεί μελλοντικά να φιλοξενήσει έως 4000 άτομα, αλλά σε πρώτη φάση η δυναμική του είναι 1000 – 1500 ατόμων, που θα παραμένουν βάσει σχεδιασμού έως 72 ώρες.

Για τη φιλοξενία των προσφύγων έγινε επισκευή και αναμόρφωση στα ήδη υπάρχοντα κτίρια του στρατοπέδου ενώ τοποθετήθηκαν σκηνές ειδικού τύπου, πολικού ψύχους και χωρητικότητας 5 ατόμων η κάθε μία. Παράλληλα έγιναν εργασίες καθαρισμού και αποψιλώσεις, ενώ λειτουργούν τα απαραίτητα συστήματα αποχέτευσης και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τηρηθούν οι καλές συνθήκες υγιεινής.

Το κέντρο θα είναι ανοιχτό αλλά φυλασσόμενο από την ΕΛ.ΑΣ. Τα ασυνόδευτα παιδιά θα διαμένουν σε ειδικούς χώρους, ενώ οι οικογένειες θα μένουν μαζί. Επιπλέον, έχει γίνει πρόβλεψη οικίσκων για τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των δύο υπηρεσιών που θα συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία του κέντρου.

Εξυπακούεται η παρουσία ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού, ενώ για τη σίτιση των προσφύγων (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) θα τηρηθούν οι προδιαγραφές που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τοπική κοινωνία

Το κέντρο μετεγγατάστασης Σχιστού  βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα εκτός της κατοικημένης ζώνης του Περάματος. Την περασμένη εβδομάδα, έξω από το πρώην στρατόπεδο, πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας, από περιορισμένο αριθμό κατοίκων, παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Σε γενικές γραμμές, οι Περαμιώτες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες, αλλά δεν λείπει ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του κέντρου σε μια περιοχή ήδη υποβαθμισμένη, ενώ σημειώνεται η γειτνίαση με τον χώρο που πραγματοποιείται το κυριακάτικο παζάρι του Σχιστού.

 

“Μακάρι να λειτουργήσει καλά όλο αυτό. Δεν λέω να μην φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους, όμως θέτω μια ερώτηση: ο χώρος που επιλέχθηκε ήταν ο καλύτερος; Υπάρχει θέμα εκεί, υπάρχει η κυριακάτικη αγορά. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα παραμένουν οι πρόσφυγες 72 ώρες, διότι υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις, αν κλείσουν τα σύνορα τι θα γίνει;” λέει στο News247 ο Ιορδάνης Κανονίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών Αττικής και υπεύθυνος για το παζάρι στο Σχιστό. “Η είσοδος του στρατοπέδου συνορεύει με τον χώρο που εκτείνεται η κυριακάτικη αγορά του Σχιστού. Ανησυχούμε διότι έχουμε δει σε άλλα κέντρα φιλοξενίας, όταν οι άνθρωποι μένουν εκεί εγκλωβισμένοι για πολλές μέρες, υπάρχει δυσφορία και προκαλούνται αντιδράσεις. Φαντάζεστε να συμβεί Κυριακή κάτι τέτοιο και να μπλέξουν έτσι οι μικροπωλητές με τους επισκέπτες και τους πρόσφυγες;”

 

Απόγευμα στην κεντρική πλατεία του Περάματος επικρατεί ησυχία. Ο Γιώργος Μάστορας, γέννημα θρέμμα Περαμιώτης και ιδιοκτήτης του ανθοπωλείου στην πλατεία επί 30 χρόνια, μας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στη γειτονιά. “Θεωρώ ότι η τοπική κοινωνία το έχει δεχθεί καλά, διότι εδώ είμαστε εξοικειωμένοι με αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι κάτι καινούριο, έχουμε εδώ και χρόνια οικονομικούς μετανάστες, δεν μας έχουν πειράξει ποτέ οι άνθρωποι. Μόνο στο παζάρι έχουν προκύψει προβλήματα, μπαίνουν να πουλήσουν και τους κυνηγάνε. Τώρα, οι πρόσφυγες, δεν έρχονται εδώ για να κάτσουν, θέλουν να φύγουνε. Κάποιοι ανησυχούν μήπως έχουμε φασαρίες όταν βγαίνουν έξω επειδή το κέντρο είναι ανοιχτό, εγώ πιστεύω ότι αν κάποιος πεινάει το μόνο που θα ζητήσει είναι να φάει. Οι άνθρωποι έχουν φύγει από μια Συρία διαλυμένη, έφυγαν για να σώσουν τα παιδιά τους, τι θα κάνουν; Δεν είναι τόσο τραγικό το θέμα και ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι εδώ είναι Μικρασιάτες”.

 

Λίγο πιο κάτω, σε ένα καφέ επί της λεωφόρου Ειρήνης συζητάμε με τον υπεύθυνο, Χρήστο Ιντζέογλου. “Εμένα το επίθετό μου τελειώνει σε -ογλου, είμαι από προσφυγική οικογένεια, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορώ να διαφωνήσω με το να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι το κατάλληλο μέρος. Μιλάμε για ένα δήμο που είναι στα έσχατα οικονομικά και κοινωνικά. Σε μια περιοχή 20.000 κατοίκων οι οποίοι δεν μπορούν να ζήσουν υπό καλές συνθήκες φέρνεις άλλους 4000; Είναι σωστό αυτό; Ακόμα και με τη λογική ότι αναλαμβάνει το κράτος, ο στρατός, τη σίτισή τους και όλες τις παροχές, δεν θα βγουν κάποια στιγμή έξω; Ποιος μου λέει ότι θα είναι ικανοποιημένοι με αυτά που θα έχουν εκεί μέσα; Με τις συνθήκες; Επαναλαμβάνω, δεν λέω γενικά να μην ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας ως χώρα, ούτε με την ανθρωπιστική διάσταση, λέω ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα γιατί είναι βεβαρημένη η περιοχή. Π.χ. το ζήτημα της καθαριότητας, ο δήμος δεν μπορεί ήδη να ανταποκριθεί”.

Την ίδια ώρα, πηγές του ΓΕΕΘΑ υπογραμμίζουν στο News247 πως η χώρα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για λόγους ανθρωπισμού και λόγους Ενωσιακού Δικαίου. “Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για παράγοντες που δεν ελέγχονται, όπως η στάση που θα κρατήσουν τρίτες χώρες. Υπάρχει όμως σχεδιασμός, φτιάξαμε κάτι που είναι λειτουργικό, τηρώντας τις διαδικασίες”.

Όσον αφορά τα hot spot σε όλη την Ελλάδα, τα έργα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με τις Ένοπλες Δυνάμεις να συνεχίζουν τις εργασίες για την ολοκλήρωσή τους, μέσα στην προθεσμία που έχει η χώρα στον πλαίσιο των υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ. Για τους λόγους αυτούς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, θα δώσει την Τρίτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα αναφερθεί στην πορεία των εργασιών, και στη συνέχεια θα μεταβεί σε Λέσβο Χίο και Λέρο όπου τα Κέντρα Καταγραφής είναι σχεδόν έτοιμα για παραλαβή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα