“Κύκλωμα χρυσού”: Νομικό φιάσκο ή επιτυχία των αρχών- Συνεχείς ανατροπές με επίκεντρο τον Ριχάρδο

“Κύκλωμα χρυσού”: Νομικό φιάσκο ή επιτυχία των αρχών- Συνεχείς ανατροπές με επίκεντρο τον Ριχάρδο
Στιγμιότυπο από την μετάβαση του ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδου στον ανακριτή Eurokinissi

Σήμερα δεν αποκλείεται να προσφύγουν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών οι οκτώ κατηγορούμενοι που παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση του αποκαλούμενου "κυκλώματος χρυσού". Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών.

Νομικό φιάσκο ή εξίσωση για δυνατούς λύτες; Οι εξελίξεις στην υπόθεση του αποκαλούμενου «κυκλώματος χρυσού» είναι απανωτές, με συνεχείς ανατροπές, που για πρώτη φορά προκύπτουν στα ποινικά χρονικά. Μία δικαστική λειτουργός που δέχεται πως κακώς παραμένουν οι κατηγορούμενοι στη φυλακή, οκτώ άνθρωποι που περιμένουν να αποφυλακιστούν χωρίς ωστόσο αυτό να συμβαίνει, και δύο αρχές, οι αστυνομικές και δικαστικές, να πετούν η μία στην άλλη το μπαλάκι των ευθυνών.

Μπορεί χθες η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς να απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών έγγραφο με το οποίο κατέληγε πως «δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους», αποφασίζοντας την ανάκληση των προφυλακίσεων του γνωστού ενεχυροδανειστή Ριχάρδου και επτά συγκατηγορουμένων του, εφόσον δοθεί σύμφωνη εισαγγελική γνώμη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έλαβε χώρα. Η εισαγγελική αρχή άφησε αναπάντητο το έγγραφο της δικαστικής λειτουργού, γνωστοποιώντας με τον τρόπο αυτό -εμμέσως πλην σαφώς- ότι έχει διαφορετική άποψη επί του ζητήματος.

Όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, τα στοιχεία της δικογραφίας επιδέχονται διάφορες ερμηνείες, αφού υπάρχουν, όπως λένε, αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού τόσο της Διοικητικής Δικαιοσύνης όσο και του Αρείου Πάγου. Παράλληλα, η απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δεν θεωρείται κατατοπιστική από τις εισαγγελικές αρχές, αφού ουσιαστικά παραθέτει τί γνωμοδότησε για κάποιες υποθέσεις του 2013 και του 2015, χωρίς όμως να γνωστοποιείται αν είναι ίδια τα πραγματικά περιστατικά, και κυρίως οι χώρες εξαγωγής, που ειναι και το μείζον ζήτημα.

Η «σιωπή» από την πλευρά της Εισαγγελίας πάντως, αναμένεται σήμερα να οδηγήσει τους υπερασπιστές των οκτώ κατηγορουμένων στην κατάθεση αιτημάτων άρσης της προσωρινής κράτησης ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας. Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, τότε το δικαστικό συμβούλιο εντός κάποιων ημερών θα αποφανθεί για την «τύχη» των προφυλακισμένων κατηγορουμένων.

Τις πταίει;

Κι ενώ οι οκτώ εμπλεκόμενοι συνεχίζουν να κρατούνται, με το ερώτημα να πλανάται για το αν υφίσταται το κακούργημα της λαθρεμπορίας, αφού κανείς -πλην των συνηγόρων υπεράσπισης- δεν το έχει απαντήσει επίσημα, Αστυνομία και Δικαιοσύνη ξεκίνησαν από νωρίς χθες το μεσημέρι να επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη. Βασικό ερώτημα είναι το ποιος είναι ο τελικός υπεύθυνος για την άσχημη τροπή που πήρε η όλη υπόθεση μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα η «μεγάλη επιτυχία» που παρουσίασε η ΕΛΑΣ και στην οποία αναφέρθηκε ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να «ξεφουσκώσει» άδοξα αφήνοντας έκθετες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από τη μία, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επέρριψαν χθες ξεκάθαρες ευθύνες στην εισαγγελική αρχή, λέγοντας: «Για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια.

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το «πράσινο φως» των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας μάλιστα τόσοι οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης».

Στον αντίποδα, εισαγγελικές πηγές διαβεβαίωναν πως δεν είχε οριστεί κανένας εποπτεύων εισαγγελέας για την επίμαχη υπόθεση που διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, πριν ενάμισι μήνα η όλη επιχείρηση είχε ματαιωθεί τελευταία στιγμή -πράγμα που έχει καταγραφεί και στις συνομιλίες του αστυνομικού των VIP με το Ριχάρδο- καθώς τότε ρωτήθηκαν πρώτη φορά οι εισαγγελικές αρχές, οι οποίες και έκριναν πως υπάρχουν κενά στην έρευνα, συμβουλεύοντας να γίνουν πρόσθετες προανακριτικές πράξεις. Άγνωστο βέβαια, παραμένει αν ανάμεσα στις επισημάνσεις ήταν και η έλλειψη εκθέσεων που θα καταδείκνυαν αν η εξαγωγή χρυσού προς την Τουρκία υπόκειται σε δασμούς ή φόρους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα