Φρένο στη δίωξη των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ

Εσφαλμένη εφαρμογή διάταξης και ελλειπή αιτιολογία "είδε" ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτης. Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις είχε απειλήσει με καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης
- 29 Ιουνίου 2017 17:50
Με το σκεπτικό ότι υπήρξε εσφαλμένη εφαρμογή της ποινικής διάταξης του “ακαταδίωκτου”, καθώς και ελλειπής αιτιολογία, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε το παραπεμπτικό βούλευμα που είχε εκδοθεί για την υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ – και το οποίο αφορούσε και τους τρεις ξένους εμπειρογνώμονες.
Για την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014 είχε παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι έξι εμπειρογνώμονες του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και τρία μέλη του Δ.Σ. αυτού για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία. Μεταξύ αυτών και οι τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και η εμπλοκή τους έχει κατά καιρούς προκαλέσει απανωτά ζητήματα σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις συνέδεσε το πρωί την εκταμίευση της δόσης με την παύση της δίωξης για τα στελέχη αυτά.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χρ. Βουρλιώτης, αναίρεσε το βούλευμα επιστρέφοντάς το στο Συμβούλιο Εφετών για νέα κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων έκρινε πως το βούλευμα πάσχει λογω “έλλειψης αιτιολογίας” αλλά και λόγω “εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης”. Συγκεκριμένα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, αναφέρεται στη διάταξη για το “ακαταδίωκτο” (άρθρο 192 § 8 του Ν. 4389/2016), δυνάμει του οποίου: “Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου”.
Τέλος, σύμφωνα με την απόφαση η αναίρεση αφορά και το αδίκημα της υπεξαίρεσης εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Στο αίτημα των εμπλεκομένων αναφερόταν σχετικά ότι δεν τίθεται ζήτημα αποστέρησης του Ελληνικού Δημοσίου του ποσού των τόκων που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαινόταν, τα ποσά “πιστώθηκαν στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, καταχωρήθηκε εμφανώς στις οικείες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, ετέθη υπ’ όψιν του Υπουργού Οικονομικών, ως εκπροσώπου του Δημοσίου, ελέγχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και πιστοποιήθηκε η ορθότητα της διακράτησής του από το Ταμείο”.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)