Η αιμοδοσία εκτός νοσοκομείων – Πρώτοι σε προσφορά, χαμηλά στη διαχείριση

Η αιμοδοσία εκτός νοσοκομείων – Πρώτοι σε προσφορά, χαμηλά στη διαχείριση
Η αιμοδοσία εκτός νοσοκομείων - Πρώτοι σε προσφορά, αδύναμοι στη διαχείριση Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας-ΕΚΕΑ/ Facebook

Πρωτιά στην προσφορά, αδυναμία στη διαχείριση είναι τα συμπεράσματα από την εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας - Τι δήλωσε η πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χάρις Ματσούκα στο ραδιόφωνο του News 24/7 στους 88,6.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας διοργάνωσε φέτος το Bloody Festival στους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Στο πάνελ των συζητήσεων στο οποίο συμμετείχε και το News 24/7, τέθηκε το ζήτημα της προβολής των δράσεων αιμοδοσίας και πώς μπορούν να γίνουν αυτές πιο ελκυστικές για το κοινό και δη, για τους νέους. Ακόμη, τέθηκε επί τάπητος το πώς μπορεί να αλλάξει ο χάρτης της αιμοδοσίας μετά τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων και της αίθουσας Επεξεργασίας Αίματος του ΕΚΕΑ στους Θρακομακεδόνες.

Ζητούμενο είναι να βελτιωθεί ο τρόπος διαχείρισης και κυρίως, να φτάσουμε στην επιθυμητή πλήρη επάρκεια στην οποία έφτασε πρόσφατα η Κύπρος.

Ακόμη, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Κώστα Σταμούλη, Γιατρό Αιματολόγο, Επιστημονικό Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών της χώρας μας είναι 3.500 την ώρα που στην Ελβετία υπάρχει μόνο ένας. Μάλιστα, το 83% του συλλεγόμενου αίματος προέρχεται από 386 συλλόγους ανά την επικράτεια. Οι 884 από αυτούς συλλέγουν ένα μόλις 18%.

Νέος Εθνικός Σχεδιασμός

Η αναδιοργάνωση και η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας αποσκοπεί στο να εξαλειφθεί σταδιακά το αίμα κυρίως από το συγγενικό περιβάλλον και να καταργηθεί η εισαγωγή αίματος στην Ελλάδα από χώρες όπως η Ελβετία. Η συγκεντροποίηση της συλλογής αίματος μπορεί να προχωρήσει και στις περιφέρειες της χώρας μας, πέραν από την Αττική όπου και εκκινά.

Η κεντρική προσπάθεια θα εξασφαλίσει ομοιόμορφο, τυποποιημένο και υψηλής ποιότητας αίμα για όλη τη χώρα, ενώ το κόστος μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Σε ο,τι αφορά την επικοινωνία καθεαυτή, το πάνελ του Bloodyfest κατέληξε στο ότι οι καμπάνιες και οι ενημερωτικές δράσεις πρέπει να γίνονται εντονότερα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο στις περιόδους κρίσης με στενότερη συνεργασία των media και των θεσμών.

Και σε αυτό, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχουν τα ίδια τα media, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία τα κονδύλια για κοινωνικές δράσεις, έχουν μειωθεί δραματικά. Από την άλλη, οι θεσμοί καλούνται να επικαιροποιήσουν περαιτέρω τον τρόπο απεύθυνσής τους προς τους νέους, με το πρόσφατο παράδειγμα του “Bleed for the Throne” να αποτελεί ένα θετικό βήμα.

Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Χάρις Ματσούκα μίλησε για την αιμοδοσία στο ραδιόφωνο του Νews 24/7 στους 88,6 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, λίγο μετά το “Bloodyfest” που διοργανώθηκε με επιτυχία από το ΕΚΕΑ στους χώρους της Σχολής Καλών Τεχνών στην Πειραιώς.

“Ο κόσμος δεν το γνωρίζει αλλά οι Έλληνες έχουμε τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά κάτοικο. Αυτό που δεν έχουμε είναι ένα οργανωμένο σύστημα αιμοδοσία, ώστε να υπάρχει η αντίστοιχη διαχείριση και να έχουμε κατά συνέπεια επάρκεια” είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει:

“Μας λείπει η οργάνωση, το σύστημα αίματος. Αυτό είναι που προσπαθούμε στο ΕΚΕΑ να αναδιοργανώσουμε κάνοντας συγκεντροποίηση διαδικασιών και λειτουργιών. Στο πλαίσια αυτό έχουμε κάνει πιο συστηματική την προσέλκυση προσπαθώντας να παράγουμε ένα εθνικό μήνυμα για την προσέλκυση των αιμοδοτών, έχουμε ξεκινήσει τα προγράμματα με τα σχολεία τα οποία έρχονται στο ΕΚΕΑ και έχουμε ψυχοεκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μαθαίνουν τα παιδιά για το αίμα, και βέβαια κάνουμε και συγκεντροποίηση των διαδικασιών αιμοδοσίας, του ελέγχου και της επεξεργασίας στα κέντρα αίματος και της διανομής των έτοιμων παραγώγων αίματος στα νοσοκομεία”.

Για τη νέα αίθουσα επεξεργασίας αίματος, είπε:

“Πρόσφατα εγκαινιάσαμε ένα τέτοιο εργαστήριο στους χώρους του ΕΚΕΑ στους Θρακομακεδόνες όπου θα επεξεργαζόμαστε όλο το αίμα της Αττικής και θα το διανέμουμε στα νοσοκομεία ως έτοιμα προϊόντα”.

Σχετικά με το τι χρειάζεται κανείς για να δώσει αίμα:

“Το να δώσει κανείς αίμα είναι κάτι το πολύ απλό. Στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΑ υπάρχουν όλα τα νοσοκομεία και τα μέρη όπου μπορεί να γίνει η αιμοδοσία, ενώ ενημέρωση υπάρχει και από τις εξορμήσεις που γίνονται. Ο αιμοδότης πρέπει να είναι από 18 έως 65 ετών, γίνεται εξέταση για ιστορικό παθήσεων τις οποίες αν έχει κανείς δεν μπορεί να δώσει αίμα και στη συνέχεια δίνει κανονικά”.

Ανακοίνωσε δε το άνοιγμα αιθουσών αποκλειστικά για αιμοδοσία, εκτός νοσοκομείων:

“Εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε την αιμοδοσία έξω από τα νοσοκομεία γιατί είναι ένα φορτισμένο περιβάλλον.

Υπάρχουν οι κινητές μονάδες με τις εξορμήσεις στους χώρους εργασίας και στους συλλόγους και προσπαθούμε να φτιάξουμε και σταθερές αίθουσες εκτός νοσοκομείων. Στην Αττική θα είναι έτοιμη πολύ σύντομα μια αίθουσα στο Αιγάλεω, στο γήπεδο Μαυροθαλασσίτης, η οποία θα είναι έτοιμη άμεσα και θα δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ με συνεχές ωράριο. Ετοιμάζονται συνολικά τέσσερις τέτοιες αίθουσες στην Αθήνα.

Θα είναι ευχάριστοι χώροι με αποστολή μόνο τη συλλογή αίματος”.

Τον Στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΚΕΑ για την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας μπορείτε να τον δείτε αναλυτικά εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα