Η ώρα της ετυμηγορίας για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens

Η ώρα της ετυμηγορίας για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens
Φωτό αρχείου: Τα κεντρικά της Siemens Associated Press

Μία δεκαετία μετά την έναρξη της διερεύνησης της υπόθεσης των "μαύρων ταμείων" της Siemens, η ελληνική Δικαιοσύνη πρόκειται να εκφωνήσει για πρώτη φορά την απόφασή της.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης για τα περιβόητα «μαύρα ταμεία» της Siemens, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα την ετυμηγορία του επί της ενοχής ή μη των 54 κατηγορουμένων.

Ήταν Φεβρουάριος του 2017, όταν ύστερα από χιλιάδες σκαμπανεβάσματα η δικογραφία για τις δωροδοκίες που φέρονται να δόθηκαν σε κρατικούς αξιωματούχους προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση 8002/97 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, ήρθε για πρώτη φορά στο ακροατήριο. Σήμερα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αναμένεται να δώσει το δικό του στίγμα στην υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης.

Στο εδώλιο κάθονται περισσότεροι από 50 κατηγορούμενοι, κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού κολοσσού αλλά και του ΟΤΕ, ενώ «ηχηρές» είναι και ορισμένες απουσίες, όπως εκείνη του πάλαι ποτέ κραταιού άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, αλλά και του πρώην εμπορικού διευθυντή, Χρήστου Καραβέλλα, που φυγοδικεί ήδη από το στάδιο της ανάκρισης. Όλοι φέρονται να ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο, αφού εμφανίζονται να εμπλέκονται στις διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, ώστε να επιλεγεί η SIEMENS ως ανάδοχος του έργου αλλά και για κάθε επέκταση της σύμβασης 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Η συμφωνία υπεγράφη από τον τότε υπουργό Μεταφορών επί ΠΑΣΟΚ, Τ. Μαντέλης, ο οποίος έχει καταδικαστεί από δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα, ενώ η ελληνική Δικαιοσύνη ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση το 2006, όταν οι γερμανικές αρχές άρχισαν να εξετάζουν τη μητρική Siemens.

Τα βασικά αδικήματα που αντιμετωπίζουν κατά περίσταση οι 54 κατηγορούμενοι, είναι δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αν και οι ποινές που αρχικά επιβάλλονταν για αυτές τις πράξεις ήταν βαριές, οι αλλαγές με το νέο Ποινικό Κώδικα άλλαξε τα δεδομένα. Πλέον, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων -εφόσον καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση- θα πρέπει να λάβει υπόψη το νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος μπήκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2019 και ορίζει την επίμαχη δωροδοκία ως πλημμέλλημα. Μπορεί πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ να προχώρησε σε νέες τροποποιήσεις, επαναφέροντας τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος, ωστόσο το δικαστήριο οφείλει να κρίνει με τον ευνοϊκότερο νόμο. Έτσι, η πράξη της δωροδοκίας θα κριθεί ως πλημμέλημα, το οποίο έχει ήδη παραγραφεί με αποτέλεσμα να πάψει η ποινική δίωξη για όλους τους εμπλεκόμενους.

Η εισαγγελική πρόταση

Αυτό άλλωστε, είχε κάνει γνωστό με εισαγγελέας της έδρας, Ελένη Σκεπαρνιά, η οποία μετά τη δημοσίευση του νέου Ποινικού Κώδικα προχώρησε σε καινούργια πρόταση επί της ενοχής. Ειδικότερα, έχει ζητήσει την καταδίκη συνολικά 22 από τους 54 κατηγορούμενους, καταλήγοντας ότι το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου έχει παραγραφεί, καθώς με το νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι η δωροδοκία δεν έχει καταστεί ανέγκλητη, γιατί συνιστά αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. «Η συμπεριφορά των κατηγορουμένων ήταν και πρίν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα» ανέφερε ενώ άφησε αιχμές κατά του νομοθέτη λόγω της μετατροπής της πράξης της ενεργητικής δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Όπως προέκυψε και από την εισαγγελική αγόρευσή, το μεγάλο «στοίχημα» θα δοθεί στους κατηγορούμενους στους οποίους έχει αποδοθεί το αδίκημα του ξεπλύματος. Μεταξύ αυτών οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Οσβαλντ. Να σημειωθεί πάντως, πως η Ελένη Σκεπαρνιά είχε κάνει ξεχωριστή αναφορά στον πάλαι ποτέ στρατηγό του ΠΑΣΟΚ, Θεόδ. Τσουκάτο, καταλήγοντας ότι δεν αποδείχθηκε πως τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ. Κατά την κρίση της εισαγγελέως, η πράξη έχει παραγραφεί αφού «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο Θ. Τσουκάτος υποστηρίζει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα