Καταργούνται τα ισόβια για τους καταχραστές του Δημοσίου

Καταργούνται τα ισόβια για τους καταχραστές του Δημοσίου
Συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλη Καλογήρου, με αντικείμενο την έναρξη της διαβούλευσης των σχεδίων νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019. Eurokinissi

Με το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, καταργείται η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50. Για τους καταχραστές του Δημοσίου προβλέπεται μεταξύ άλλων: παράταση της παραγραφής των αδικημάτων υπό προϋποθέσεις, κατάργηση της ποινής ισόβιας κάθειρξης, δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων, με αντάλλαγμα ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Στην κατάργηση του περιβόητου νόμου περι καταχραστών του Δημοσίου (Νόμος 1608/50) προχωρά το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοθέτημα της επιβαρυντικής περίστασης που αποτέλεσε πηγή συζητήσεων για σημαντικές υποθέσεις τόσο για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα, όσο για και περιπτώσεις όπως η καθαρίστρια με το πλαστό πτυχίο στο Βόλο, φτάνει στο τέλος του, με την κατάργηση των διατάξεών του, αλλά και της ποινής ισόβιας κάθειρξης, που προβλέπεται σήμερα.

«Χρειάζεται ο εξορθολογισμός και η εγκατάλειψη μια πρακτικής του νομοθέτη που δέσμευε τα δικαστήρια» υποστήριξε ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα, Χριστ. Αργυρόπουλος, εξηγώντας ότι επειδή ο υπάρχων νόμος επιβάλει μία ποινή από 10 έτη έως ισόβια, η καθαρίστρια από το Βόλο βρέθηκε για ένα πλαστό απολυτήριο Δημοτικού στη φυλακή: «Ήταν μία παρενέργεια, για την οποία δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα οι δικαστές».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις διατάξεις του σχεδίου του Ποινικού Κώδικα, η ανώτατη ποινή κάθειρξης για τους καταχραστές τους Δημοσίου είναι αυτή των 15 ετών, ενώ θα παραταθεί ο χρόνος παραγραφής στα 20 έτη για αδικήματα σε περιπτώσεις υποθέσεων που υπάρχει καθυστέρηση λόγω της φύσης τους.

Επί της ουσίας, ο καταχραστής του Δημοσίου δεν προβλέπεται ως επιβαρυντική περίσταση, αλλά βάσει της ζημίας που προκαλεί στη δημόσια περιουσία. Μάλιστα, τίθεται νέος ορισμός αναφορικά με την περιουσία του Δημοσίου, η οποία περιορίζεται σε αυτή του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, των δύο βαθμών του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Όπως αναφέρθηκε, σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι φορείς ιδιωτικής νομικής φύσεως που μπορεί να διαχειρίζονται δημόσια περιουσία, ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Αποκατάσταση της ζημίας

Παράλληλα, στο σχέδιο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τους καταχραστές του Δημοσίου προβλέπονται για όλα τα κακουργήματα διαδικασίες ποινικής διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την οποία ο διωκόμενος μπορεί μέχρι και το ακροατήριο να αποκαταστήσει τη ζημία που προκάλεσε πληρωνοντάς τη, και να τύχει ευνοϊκοτερης μεταχείρισης ή και να αθωωθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Μάλιστα, υπογραμμίστηκε πως είναι σε ισχύ η αυστηρή νομοθεσία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προβλέπει δημεύσεις και χρηματικές ποινές ανάλογες με τη ζημιά του δημοσίου.

Τέλος, αναφορικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις, στις οποίες οι κατηγορούμενοι διώκονται σήμερα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50, μετά την ψήφιση και ισχύ του σχεδίου του Ποινικού Κώδικα, θα εφαρμοστούν οι ευνοϊκότερες, όπως άλλωστε ορίζει και το Σύνταγμα, ενώ προβλέπεται και η ύπαρξη μεταβατικού νομοθετήματος για την επίλυση τυχόν ζητημάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα