Μαίνεται ο ψυχρός πόλεμος για τον ‘Βασιλιά του Bitcoin’

Μαίνεται ο ψυχρός πόλεμος για τον ‘Βασιλιά του Bitcoin’

"Άδικη" χαρακτήρισε το ρωσικό ΥΠΕΞ την απόφαση του συμβουλίου Εφετών για έκδοση του Βίνικ στις ΗΠΑ

Περιπλέκεται το ζήτημα της έκδοσης Ρώσου Αλεξάντερ Βίννικ του επονομαζόμενου και «βασιλιά του bitcoin».

Η απόφαση του συμβουλίου Εφετών την περασμένη Τετάρτη για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ενώ εκκρεμμεί η εκδίκαση αντίστοιχου αιτήματος της Ρωσίας που πρόκειται να κριθεί μεθαύριο, προκάλεσε την αντίδραση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «άδικη» την απόφαση και αναφέρει πως «έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».

Στην ανακοίνωσή του, το Ρωσικό υπουργείο εκφράζει την έκπληξή του για την λήψη μιας τέτοιας απόφασης «μέσα στο πλαίσιο της υπάρχουσας μεταξύ Ελλάδας Ρωσίας φιλικής ατμόσφαιρας στις αμοιβαίες σχέσεις». Όπως αναφέρει, ευελπιστεί ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα λάβουν υπόψιν το αίτημα Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας και «θα ενεργήσουν αυστηρά με βάση τα κριτήρια διεθνούς δικαίου» ενώ υπογραμμίζει ότι η απόφαση για την έκδοση του Βίννικ στις ΗΠΑ δεν είναι οριστική.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του 38χρονου Αλεξάντερ Βίνικ μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών την περασμένη Τετάρτη προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο 38χρονος Αλεξάντερ Βίννικ που συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο από την ελληνική αστυνομία αφού εναντίον του υπήρχε διεθνές ένταλμα, κατηγορείται από τις ΗΠΑ για «ξέπλυμα χρήματος» ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών  νομισμάτων «bitcoin». Την περασμένη Τετάρτη το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης συνεδρίασε με βάση το αίτημα των αμερικανικών αρχών και αποφάσισε την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Αίτημα όμως για την έκδοση του Βίννικ στη Ρωσία έχουν καταθέσει και οι Ρωσικές αρχές που κατηγορούν τον 38χρονο για απάτη με αγοραπωλησίες προϊόντων ύψους 10.000 δολαρίων. Αν και ο Βίννικ αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, έχει δηλώσει πως συναινεί στην έκδοσή του στη Ρωσία.

Μεθαύριο το αίτημα των Ρωσικών αρχών θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Πάντως σύμφωνα με τους συνηγόρους του, όποια κι αν είναι η μεθαυριανή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, η υπόθεση «έχει πολύ δρόμο μπροστά της» αφού έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να εξεταστεί η έφεση που ήδη έχει ασκηθεί, από το Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα