Μήνυμα ειρήνης, υγείας και χαράς για το 2018 απηύθυνε σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους σήμερα, ανήμερα των Θεοφανείων, ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, μετά τον καθαγιασμό των υδάτων που έγινε στην ιστορική προκυμαία της Σμύρνης.
Ο κ. Βαρθολομαίος από ειδική εξέδρα έψαλε τον «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε...» και έριξε τον Τίμιο Σταυρό στα νερά του Αιγαίου. Αρκετά μέτρα πίσω από την εξέδρα κυματίζει η ελληνική σημαία στο μέγαρο Καπετανάκη, το οποίο ανακαινίστηκε και θα στεγάσει προσεχώς τις υπηρεσίες του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος.
Την τελετή του καθαγιασμού των υδάτων, που έγινε αργά το μεσημέρι κάτω από ένα λαμπρό ήλιο, παρακολούθησαν Έλληνες, αλλά και Τούρκοι. Στη θάλασσα έπεσαν για να πιάσουν τον Σταυρό έξι άνδρες. Τελικά τον ανέσυρε ένας επισκέπτης από την Αθήνα, ο οποίος τον έδωσε στους άλλους για να τον ασπαστούν και μετά τον παρέδωσε στον μητροπολίτη.
Στην εξέδρα μαζί με τον μητροπολίτη Βαρθολομαίο και τους ιερείς ήταν μεταξύ άλλων η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος Αργυρώ Παπούλια, ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, η δήμαρχος Κόνακ Σεμέ Πεκτάς και ο πρόεδρος του Ρωμαϊκου Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Σμύρνης.
Ο μητροπολίτης Βαρθολομαίος στις δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επεσήμανε ότι η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων ενέχει τον συμβολισμό της ευλογίας της φύσης και αποτελεί προσευχή για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου.
«Δεηθήκαμε στον Θεό να χαρίζει σε όλο τον κόσμο υγεία, ευημερία και ειρήνη», είπε.
Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε «ιδιαιτέρως ειρήνη στη χώρα μας (σσ: Τουρκία)», η οποία, τόνισε, «βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την ειρήνη και την ευστάθεια».
Επίσης, ευχαρίστησε θερμά τις αρχές της Τουρκίας και τις τοπικές αρχές της Σμύρνης για την υποστήριξη τους στα μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητας για να ασκούν απρόσκοπτα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Του καθαγιασμού των υδάτων στη θάλασσα προηγήθηκαν ο Όρθος, η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός στον μεγαλοπρεπή ιερό ναό του Αγίου Βουκόλου. Προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, με συλλειτουργούς τον αρχιμανδρίτη Νικηφόρο, από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, και τον εφημέριο της Σμύρνης, πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο, τον οποίο ο Μητροπολίτης τίμησε, με την απονομή εγκόλπιου Σταυρού και επισήμου επιστολής για την ευδόκιμη διακονία του.
Μία ξεχωριστή λαμπερή μέρα για τον ελληνισμό της χώρας του Νείλου ήταν τα φετινά Θεοφάνεια στην Αλεξάνδρεια, με τον Πατριάρχη Θεόδωρο να ρίχνει τον Τίμιο Σταυρό και να αγιάζει τη Μεσόγειο θάλασσα, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουΐκ, με τους Αλεξανδρινούς μαθητές να πέφτουν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό και όλη την παροικία, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδο Κασιμάτη να συμμετέχει των συγκινητικών εκδηλώσεων της Ορθοδοξίας.
Την ίδια ημέρα, και πάλι παρουσία του ΥΦΥΠΕΞ Τέρενς Κουΐκ, ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Μοχάμεντ Σουλτάν απέδωσε τις εόρτιες ευχές του προς τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, παρουσία πολλών Αιγυπτίων αξιωματούχων και της παροικίας, με τον κ. Κουΐκ να χειροκροτείται έντονα κατά την ομιλία του όπου τόνισε την ασφάλεια που νιώθει σε πόλεις της Αιγύπτου, σε σχέση με πολλές άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου.
Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος μίλησε αμέσως μετά την ακολουθία των Θεοφανείων, που ετέλεσε σε συγκινητική ατμόσφαιρα στον κοινοτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, τόσο για την αγάπη και την προστασία που παρέχει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι τόσο στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο όσο και τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, τονίζοντας από την πλευρά του τη στήριξη της Εκκλησίας στο πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στην πατρίδα», που θα ακολουθήσουν 70 Έλληνες Αιγυπτιώτες και 30 Κύπριοι Αιγυπτιώτες, στα μέσα Μαρτίου, όπως αντίστοιχα όλους τους παρεβρισκομένους (Έλληνες και Αιγυπτίους) ενημέρωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ, μετά και τις τελικές συνεννοήσεις που είχε όπως είπε, τόσο με την ομόλογό του Αιγυπτία υπουργό Ναμπίλα Μάκραμ όσο και με τον Κύπριο Επίτροπο για τους Αποδήμους Φώτη Φωτίου.
Η συνέχεια των εκδηλώσεων είχε ως επόμενο βήμα τον καθαγιασμό των Υδάτων της θάλασσας της Μεσογείου, από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας, παρουσία πολλών επισήμων καθώς και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκη, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Άκκρας κ. Νάρκισσου και του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας και συγχρόνως του Ναυτικού Ομίλου Εδμόνδου Κασιμάτη.
Η φωνή του Πατριάρχη Θεοδώρου με το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε» και τα λευκά περιστέρια που άφηνε να πετάξουν στον ουρανό, ένα εκ των οποίων το άφησε ελεύθερο ο κ. Κουΐκ, συμβολίζοντας τους αγώνες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού για τις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά, ήταν εκείνα που έμειναν περισσότερο στη μνήμη όσων παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις στην άκρη της θάλασσας, στις οποίες χαρακτηριστική ήταν η στιγμή, όπου ο υφυπουργός Εξωτερικών πέτυχε και το φλουρί της βασιλόπιτας του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας.
Να σημειωθεί ότι μετά τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, Πατριάρχης υφυπουργός και πρόεδρος της Κοινότητας μίλησαν επί μακρόν για το μέλλον του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας, όπου ο πρόεδρος κ. Κασιμάτης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ελληνικού Εκθεσιακού Κέντρου στο ελληνικό τετράγωνο του Σάτμπι για την παρουσίαση ελληνικών προϊόντων στην αιγυπτιακή αγορά και την προσέλκυση Ελλήνων επιχειρηματιών στη χώρα του Νείλου.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τον πρόεδρο κ. Κασιμάτη για τους αγώνες του για τη διατήρηση της ελληνικότητας του Ναυτικού Ομίλου, που αποτελεί το ομορφότερο ελληνικό μπαλκόνι στην αιγυπτιακή και δη αλεξανδρινή Μεσόγειο, μετάφερε τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στον Πατριάρχη Θεόδωρο, απευθύνθηκε στην παροικία εκ μέρους της Ελλάδας και νωρίς το απόγευμα αναχώρησε για το Κάιρο για να επιστρέψει αύριο το πρωί στην Αθήνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ