Μήνυση για το ναυάγιο στη Σαλαμίνα

Την υπέβαλαν οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου και Αλίμου, Α. Κονδύλη, για τη θαλάσσια ρύπανση που έχει δημιουργηθεί προκαλώντας σημαντική ζημία στις περιοχές αυτές. Βλέπουν ευθύνες στην ιδιοκτήτρια εταιρία του "Αγία Ζώνη ΙΙ" και στα πρόσωπα που επιλήφθηκαν τους συμβάντος
- 15 Σεπτεμβρίου 2017 17:33
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου και Αλίμου, Α. Κονδύλη, για τη θαλάσσια ρύπανση που ξεκίνησε από τη Σαλαμίνα και πλέον έχει φτάσει στην πόρτα τους.
Στη μήνυση γίνεται λόγος για σοβαρότατα αδικήματα, τα οποία στρέφονται κατά του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας των πολιτών, της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και ιδιωτικής περιουσίας πολιτών. Εξηγούν δε πως ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν τόσο στην εταιρία ιδιοκτησίας του “Αγία Ζώνη ΙΙ”, όσο και στα πρόσωπα που επιλήφθηκαν τους συμβάντος. “Η προκληθείσα ρύπανση οφείλεται, αν όχι σε δόλο, σε κάθε περίπτωση σε εγκληματική αμέλεια των κατά Νόμο υπευθύνων προσώπων (πλοίαρχος, πλοιοκτήτης, εφοπλιστής, διαχειριστής του πλοίου στην Ελλάδα, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ιδιοκτήτριας Ανώνυμης Εταιρείας ή/και ο Διευθύνων Σύμβουλος αυτής)” αναφέρουν οι δήμαρχοι και προσθέτουν πως “περαιτέρω ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν σε όσα εντεταλμένα για τον περιορισμό της ρύπανσης πρόσωπα επιλήφθηκαν του συμβάντος (ενδεικτικά κρατικοί υπάλληλοι επιφορτισμένοι με το έργο του περιορισμού της ρύπανσης, πρόσωπα προστηθέντα από ιδιωτικές εταιρείες που ανέλαβαν τη διαχείριση της κατάστασης κλπ), προκειμένου να διαπιστωθεί αν έπραξαν κάθε τι πρόσφορο και αναγκαίο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ρύπανσης σε τόσο μεγάλη χωρικά έκταση, και ειδικότερα αν έλαβαν άμεσα κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτροπή, περιορισμό και αντιμετώπιση της ρύπανσης, ενεργώντας σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχέδια αντιμετώπισής της και αν εν γένει έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα στην έκταση που απαιτείται ή αν υπαίτια παρέλειψαν να προβούν σε ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει ή έστω περιορίσει την οικολογική καταστροφή”. Όπως επισημαίνεται, υπάρχουνερωτήματα “αναφορικά με πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της κρατικής μηχανής ή και ιδιωτών οι οποίοι εκλήθησαν να διαχειριστούν την κατάσταση και να πετύχουν την αποτροπή της επέκτασης της ρύπανσης των υδάτων, πράξεις και παραλείψεις οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν, δεδομένου του ότι η επέκταση της ρύπανσης σε μία τεράστια γεωγραφικά περιοχή καταδεικνύει ότι δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή -ή έστω τον περιορισμό- της ρύπανσης”.
Σύμφωνα με την αναφορά, υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων ή έκτακτων περιστατικών υγείας λόγω των οσμών και των αναθυμιάσεων, οι οποίες γίνονται αισθητές ακόμα και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις ακτές.
Περαιτέρω, κατά τους κ.κ. Παπανικολάου και Κονδύλη το μέγεθος της ζημιάς, παρά τις προσπάθειες, είναι ανυπολόγιστο, “δεδομένου ότι οι παραλίες από τη Σαλαμίνα και την Πειραϊκή έως τον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα έχουν γίνει κατάμαυρες, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί ανεπανόρθωτα η οικονομική και εμπορική δραστηριότητα (καταστήματα, ξενοδοχεία, αλιείς) και να έχουν αποκλειστεί από τις παραλίες οι λουόμενοι και οι επισκέπτες”.
Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι ατους δύο παραθαλάσσιους δήμους έχει πληγεί καίρια η εμπορική και εν γένει οικονομική δραστηριότητα, ενώ στην ουσία έχει καταστεί απαγορευτική η επίσκεψη των κατοίκων και των επισκεπτών των πόλεών μας στη θάλασσα ή στα παραθαλάσσια καταστήματα και ξενοδοχεία, ο περίπατος στην παραλία, όπως και το μπάνιο των λουομένων.