Νέες καταγγελίες ΣΕΑ για αρχαιολογικούς χώρους που παραμένουν στο Υπερταμείο

Νέες καταγγελίες ΣΕΑ για αρχαιολογικούς χώρους που παραμένουν στο Υπερταμείο
Αποψη από την Ακρόπολη Eurokinissi

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επανήλθε καταγγέλλοντας άρνηση κατάθεσης εγγράφων. Η Πανελλήνια ‘Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων φέρεται να έχει υπουργικό έγγραφο, που επιβεβαιώνει την αποκρατικοποίηση και εν συνεχεία την εμπορική εκμετάλλευσή τους.

Βαλτώνει περίεργα η υπόθεση για τους αρχαιολογικούς χώρους που εισήλθαν στο Υπερταμείο καθώς χρονίζει η διαδικασία ονομαστικής δια παντός εξαίρεσης ειδικά των κορυφαίων μνημείων, που χρονολογούνται μετά το 1453, τα οποία δεν διαφυλάσσει ο νόμος, το αυτονόητο για το οποίο προσέφυγε και στο ΣτΕ  ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), μαζί με δημάρχους (η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει ο ΣΕΑ, από κοινού με τους Δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει προσδιοριστεί να εξεταστεί στις 22 Ιανουαρίου).

 Με νέα ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση για “άρνηση κατάθεσης εγγράφων και κωλυσιεργία, σχετικά με την υπόθεση του ξεπουλήματος ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος”, όταν ήδη  από τις 31 Οκτωβρίου 2018, το Δ.Σ. του με έγγραφό του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και το γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αθανάσιο Δημάκη, ζήτησε, χωρίς ανταπόκριση, να του παρασχεθούν η πλήρης λίστα των 10.119 ακινήτων του δημοσίου που περιλαμβάνονται στην απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ΦΕΚ 2317Β/19-6-2018 και μεταβιβάζονται με την Υ.Α. του ΥΠΟΙΚ ΦΕΚ 2320Β/19-6-2018, με πλήρη στοιχεία (ΚΑΕΚ, περιγραφή ακινήτου, διεύθυνση, τρόπος κτήσης από το δημόσιο, καθεστώς προστασίας), μαζί με τα στοιχεία για το έργο που επιτέλεσε η Ομάδα Εργασίας, που συστήθηκε με την Υ.Α. “Συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας του άρθρου 196, παρ. 6 του ν. 4389/2016 (Α’ 94) κλπ” (ΦΕΚ 1997Β/09-06-2017), το αποτέλεσμα των εργασιών της και το πώς αυτό σχετίζεται με την συγκρότηση της λίστας των 10.119 ακινήτων.

“Αναπάντητο παραμένει”, υποστηρίζει ο ΣΕΑ, και το έγγραφο  στις 17/12 αίτημα που κατέθεσε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού “να μας χορηγήσει αντίγραφο της λίστας με τα 2.329 μνημεία και κτήρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Τσακαλώτου – Υπερταμείου, την οποία έχει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα διαβιβάσει στον Υπουργό Οικονομικών (σύμφωνα με το από 22/11/2018 Δ.Τ. του ΥΠΠΟΑ)”.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για “ιδιωτικοποίηση των   σημαντικών  αρχαιολογικών χώρων που  λειτουργούν με  εισιτήριο, διαθέτουν  αναψυκτήρια και πωλητήρια και γενικά έχουν έσοδα”,  την απόφαση, με άλλα λόγια, να  “ξεπουλήσει, τα  μνημεία και τους  σημαντικούς αρχαιολογικούς  χώρους που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα (Ακρόπολη,  Δελφοί,  αρχαία Ολυμπία ,  Κνωσός ,  Λίνδος, κ.λπ.),   χώροι  οι οποίοι αποφέρουν έσοδα  και επομένως θα είναι  ελκυστικοί  για τους “επενδυτές”, σε περίπτωση  αποκρατικοποίησής τους, υποστηρίζει ότι αποκαλύπτει με έγγραφο που έχει στα χέρια της, η Πανελλήνια ‘Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ),   αναφερόμενη στην υπόθεση  των 10119 μη ταυτοποιημένων ΚΑΕΚ που μεταβιβάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι   στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) , άλλως Υπερταμείο, και  στους  δανειστές .

“Οι  μάσκες  έπεσαν. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακαλέσει την εκχώρηση  αλλά επεξεργάζεται την ιδιωτικοποίησή τους”, τονίζει με νέα ανακοίνωσή της, βασισμένη στο έγγραφο της ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ, του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης με αρ. πρωτ 118009/ΕΥΚΕ 1865 / 6-11-2018,όπου  αναφέρεται επί λέξει:”Ένας σημαντικός παράγοντας που θα  διαμορφώσει τον χαρακτήρα λειτουργίας των  αρχαιολογικών χώρων, είναι η τυχόν μεταβίβαση ή  παραχώρηση των χώρων αυτών στην Εταιρεία Διαχείρισης  Ακινήτων  Δημοσίου  ΕΤΑΔ ή το  ΤΑΙΠΕΔ , καθώς ενδέχεται να τροποποιηθούν τα  δεδομένα λειτουργίας τους  σε περίπτωση  αποκρατικοποίησης …”.

“Το παραπάνω έγγραφο το οποίο αποκαλύπτουμε  σήμερα, μόνο από κυβέρνηση εχθρική προς την χώρα και τον  Ελληνικό πολιτισμό  θα μπορούσε να έχει  συνταχτεί. Οι  συντάχτες του με  κυνικό  τρόπο  δηλώνουν ότι  για  αυτούς η ιστορία  μας, τα μνημεία μας, ο πολιτισμός μας είναι μια μπίζνα και τίποτα  άλλο”, σημειώνει μεταξύ άλλων η ΠΕΥΦΑ, καλώντας την υπουργό    Πολιτισμού κ.Ζορμπά να δηλώσει   ότι  αποδοκιμάζει το “επαίσχυντο  αυτό έγγραφο  που αποκαλύπτουμε  σήμερα και να παραδώσει άμεσα στους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ τον ονομαστικό κατάλογο των μνημείων, Μουσείων και  αρχαιολογικών χώρων,  που εκχωρήθηκαν με το  ΦΕΚ  2320/Β’/19.6.2018 στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) για την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Εμείς  οι φύλακες δηλώνουμε αποφασισμένοι,  με οποιοδήποτε  τίμημα, να προστατεύουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των μνημείων, Μουσείων και  αρχαιολογικών  χώρων και  να τους αποτρέψουμε να βάλουν  στο  χέρι την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας”.

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά έχει δεσμευτεί , πάντως, πως η λίστα με τα 2.329 ταυτοποιημένα από το ΥΠΠΟΑ ακίνητα θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ως λίστα “εξαιρέσεων” από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο, μαζί με τη σχετική ρύθμιση. Αναμένουμε!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα