Ο Άδωνης στο Ξάρβαρντ και άλλα μεζεδάκια

Ο Άδωνης στο Ξάρβαρντ και άλλα μεζεδάκια
Ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στην συζήτηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στην ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο Νίκος Σαραντάκος σχολιάζει την επίσκεψη Άδωνι στο Χάρβαρντ

Με σχόλιο του, ο Νίκος Σαραντάκος τοποθετείται σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Χάρβαρντ.

Συνήθως τα σαββατιάτικα μεζεδάκια μας είναι πολλά και μικρά, όπως αρμόζει άλλωστε σε μεζεδάκια. Σήμερα, για αλλαγή, η πιατέλα μας έχει δυο μεγάλα κομμάτια, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και χωριστό άρθρο, και λιγοστά μικρά.

Θα ξεκινήσω με το πρώτο μεγάλο κοψίδι, που έδωσε και τον τίτλο του σημερινού άρθρου. Ο τίτλος, πρέπει να πω, δεν έχει λάθος πληκτρολόγησης, όπως στο προχτεσινό άρθρο του Βήματος, που είχε τον τίτλο “Ο Άδωνις στο Χάρβαντ” και που κανείς δεν το έχει διορθώσει τόσες μέρες σε ένδειξη σεβασμού προς τους αναγνώστες. Όχι, εγώ το Ξάρβαρντ το έγραψα μετά λόγου γνώσεως, που λένε, διότι, σύμφωνα με τη μόνη επίσημη ανακοίνωση που έχω δει, στο Ξάρβαρντ ταξίδεψε ο υπουργός (οΘντκ) Υγείας κ. Άδωνης Γεωργιάδης.

Πράγματι, αν ανατρέξετε στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, ο κ. Γεωργιάδης έκανε το ταξίδι του “κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Λέσχη του Xarvard Kennedy School of Governent”. Το Xarvard δεν μπορεί να είναι λάθος, αφού πιο κάτω επαναλαμβάνεται, όταν γίνεται αναφορά στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Xarvard. Αυτό το Xarvard στα ελληνικά αποδίδεται Ξάρβαρντ. Δεν μου ακούγεται πολύ αγγλοπρεπές, αλλά τα επίσημα έγγραφα ξέρουν καλύτερα.

Πέρα απ’ αυτό, είναι λάθος αυτό που γράφεται στο άρθρο του Βήματος, ότι την πρόσκληση στον Άδωνη την απεύθυνε “η έδρα John F. Kennedy του ξακουστού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ”. Δεν ξέρω αν υπάρχει έδρα John F. Kennedy, νομίζω ότι πρόκειται για Kennedy School of Government, αλλά όπως και να έχει το θέμα η πρόσκληση δεν έγινε από το εκπαιδευτικό ή διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου.

Άλλωστε, στην επίσημη ιστοσελίδα των εκδηλώσεων του Χάρβαρντ δεν υπάρχει καμιά μνεία των ομιλιών του κ. Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει ρητά το έγγραφο της Διαύγειας, ο κ. Γεωργιάδης προσκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Λέσχη του Harvard Kennedy School of Government. Αυτή η Ευρωπαϊκή Λέσχη, ή European Club όπως είναι ο τίτλος της, δεν είναι παρά μία από τις σχεδόν εκατό φοιτητικές λέσχες και συλλόγους που έχει η συγκεκριμένη Σχολή του Χάρβαρντ. Όπως βλέπετε στον κατάλογο, τέτοιοι σύλλογοι υπάρχουν για κάθε γούστο:

για φοιτητές από το Πακιστάν, την Ιταλία και την Κορέα, για Χριστιανούς ή Μουσουλμάνους, για γυναικεία ζητήματα και για άτομα ΛΟΑΔ, για τένις και για φρίσμπι. Και κάπου εκεί είναι και το European Club που κάλεσε τον Άδωνη (υποθέτω ότι ο σύλλογος του φρίσμπι θα καλέσει την κ. Κεφαλογιάννη). Ιδού και η πρόσκληση άλλωστε:

 

Όπως βλέπετε, την πρόσκληση την απευθύνει η European Club, ενώ συντονιστής της συζήτησης είναι κάποιος πατριώτης μας, ο Ioannis Tsoutsias, ο οποίος δεν είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του πανεπιστημίου. Άρα, είναι ανακριβές ότι την πρόσκληση την έκανε “το ξακουστό πανεπιστήμιο”. Για να το μεταφέρουμε στα καθ’ ημάς, είναι αντίστοιχο με το να έγινε η πρόσκληση από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της Νομικής ή από τη Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Άλλωστε, αν την πρόσκληση την είχε κάνει το πανεπιστήμιο, κατά πάγια τακτική τα έξοδα μετάβασης και διαμονής θα τα κάλυπτε το Χάρβαρντ, ενώ στην περίπτωσή μας, όπως βλέπετε στη Διαύγεια, τα πληρώνει το ελληνικό δημόσιο. Δεν είναι και πολλά, μόλις 2.420 ευρώ, ενώ λεφτά υπάρχουν.

Μόλις χαρίσαμε, αν δεν το πήρατε είδηση, 229.270.000 ευρώ στο Μέγαρο Μουσικής, φτάνει για να στείλουμε 94739,66 αδώνηδες στο Χάρβαρντ -αν βέβαια το Χάρβαρντ τους δεχτεί.

 

Γιατί να πληρώσουμε, έστω και 2.420 ευρώ για τη μετάβαση του υπουργού, θα πείτε. Αυτό είναι πολιτικό θέμα. Τυπικά, η μετάβαση είναι νόμιμη, όπως νόμιμη φαινεται να είναι και η κάλυψη των εξόδων από το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, ο Άδωνης μπορεί να ισχυριστεί ότι κάνει και οικονομία, αφού δεν ταξιδεύει με πρώτη θέση, όπως υποθέτω ότι δικαιούται, ενώ επίσης στη Βοστώνη δεν διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο, αλλά φιλοξενήθηκε στο οίκημα Winthrop House, μια φοιτητική εστία του Χάρβαρντ.

Βέβαια, εδώ ο Άδωνης κάπως τα φούσκωσε, διότι στο Tουίτερ κοκορεύτηκε ότι το Πανεπιστήμιο του παραχώρησε “το σπίτι του JFK”, ενώ πρόκειται απλώς για μια σουίτα, που κάποτε ήταν το δωμάτιο του φοιτητή Τζον Κένεντι και έκτοτε έχει μετατραπεί σε σουίτα για υψηλούς προσκεκλημένους. Είναι τιμή, αλλά δεν ήταν το σπίτι του Κένεντι. (Η απάντηση από κάτω δεν πρόερχεται βέβαια από το αυθεντικό προφίλ του Μπάμπη Παπαδημητρίου, άλλωστε λέει Paparadimitriou, πάντως γέλασα όταν την είδα)

Έλεγα λοιπόν ότι η επίσκεψη του Άδωνη είναι νομότυπη. Τώρα, αν τα μηνύματά του θυμίζουν λίγο δεκαπεντάχρονο γυμνασιόπαιδο που έχει πάει πενθήμερη εκδρομή, δεν φταίει ο ίδιος, αλλά εκείνος που έκανε υπουργό κάποιον με ωριμότητα δεκαπεντάχρονου. Όμως αυτά είναι θέμα αισθητικής.

Βέβαια, υπάρχει και μια μικρή σκιά στην επίσκεψη. Δεν εννοώ μόνο ότι η διάλεξη στη Βοστώνη συνδυάστηκε με ιδιωτικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη (πιθανώς με συνέπεια μια μικρή επιβάρυνση του εισιτηρίου, διότι συνήθως το στοπόβερ είναι λίγο ακριβότερο, αν κάνω λάθος διορθώστε με), εννοώ κυρίως ότι το έγγραφο της Διαύγειας έκανε λόγο για δύο διαλέξεις, μία στις 13 του μηνός και μία στις 14, χτες. Όμως, πουθενά δεν βρήκα το παραμικρό γι’ αυτή τη δεύτερη διάλεξη, ούτε και ο συνήθως τόσο λαλίστατος Άδωνης ανακοίνωσε τίποτα από το Τουίτερ, τουλάχιστον ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).

Οπότε αναρωτιέμαι, τι έγινε η δεύτερη διάλεξη που σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα θα έδινε ο κ. υπουργός στις 14 του μηνός; Δόθηκε;

Μήπως ματαιώθηκε λόγω χιονοπτώσεων; Ή μήπως ο προγραμματισμός ήταν κάπως δημιουργικός για να γίνει η πολυπόθητη γέφυρα με το σαββατοκύριακο και τις επισκέψεις στα νιουγιορκέζικα premium outlets;) Δεν νομίζω, αλλά καλό είναι να μας ενημερώσει όποιος ξέρει.

* Πολλά είπαμε για τον Άδωνη, οπότε τα υπόλοιπα μεζεδάκια ως το τελευταίο θα είναι απλώς amuse-bouche, όπως λένε οι Γάλλοι τις λιχουδιές, συνήθως μικροσκοπικού μεγέθους, που σου σερβίρουν ανάμεσα σε δυο πιάτα, ψάρι και κρέας ας πούμε, για να σου αλλάξει η γεύση.

Διαβάστε τα υπόλοιπα “μεζεδάκια” στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα