Ο Αβραμόπουλος για το έγκλημα στο διαδίκτυο και τη σύνδεσή του με την τρομοκρατία

Ο Αβραμόπουλος για το έγκλημα στο διαδίκτυο και τη σύνδεσή του με την τρομοκρατία
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος Eurokinissi

Σε υπουργική διάσκεψη που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για τα υπέρ και τα κατά της χρήσης του διαδικτύου στη σύγχρονη εποχή.

Την ανάγκη για μια συνεκτική και λειτουργική πολιτική για την κυβερνοασφάλεια, καθώς ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο συνδεδεμένος και ψηφιοποιημένος, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε υπουργική διάσκεψη που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι σχετικά με την Kυβερνοασφάλεια και την εγκληματικότητα στο διαδίκτυο, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ένα σημαντικό ζήτημα για τις δημοκρατίες μας, τα θεσμικά μας όργανα, τις εκλογικές διαδικασίες και την ασφάλεια των κοινωνιών μας, που απασχολεί σε παγκόσμιο επίπεδο τους πολίτες και τις κυβερνήσεις, τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις, καθώς και τις εταιρείες του διαδικτύου και επισήμανε πως η ψηφιακή και διαδικτυακή ασφάλεια είναι αλληλένδετη με τη φυσική ακεραιότητα και ασφάλειά μας.

Στη συνέχεια ο Ευρωπαίος επίτροπος μίλησε για τις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο για επικοινωνία, ανταλλαγή γνώσης και μάθηση, αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, λέγοντας πως τα διαδικτυακά μέσα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για παράνομο οικονομικό όφελος ή αθέμιτους πολιτικούς σκοπούς, από τρομοκράτες, εγκληματίες και άλλους παράγοντες

. «Ενώ η διάπραξη εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο είναι εύκολη, οι συνέπειές τους μπορούν να είναι καταστροφικές και ο εντοπισμός και η απόδοση ευθυνών δυσχερής» σημείωσε. Επικαλούμενος την τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Europol για τη δράση του Οργανωμένου Εγκλήματος στο διαδίκτυο, ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως παρέχει σημαντικά ευρήματα και προσέθεσε πως το Darknet (σκοτεινό διαδίκτυο) παραμένει τομέας που εγείρει ανησυχίες, ενώ παρατηρείται σύγκλιση μεταξύ του κυβερνοεγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι μετά τις πρόσφατες επιθέσεις ransomware, τη δραματική αύξηση της εγκληματικότητας και τη διαφοροποίηση των περιστατικών στον κυβερνοχώρο, η Κομισιόν πρότεινε πέρυσι ένα ευρύ φάσμα μέτρων για την οικοδόμηση μιας ισχυρής πολιτικής κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ. Ανέφερε, για παράδειγμα, πως οι τρομοκράτες μπορούν να εκμεταλλευθούν το διαδίκτυο για να προετοιμάσουν και να διευκολύνουν τις ενέργειές τους καθώς και να διαδώσουν την προπαγάνδα τους.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα προτάθηκε μια νέα νομοθεσία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το τρομοκρατικό υλικό θα αφαιρείται αποτελεσματικά και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από το διαδίκτυο, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα λάβουν μέτρα ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των υπηρεσιών τους, το τρομοκρατικό περιεχόμενο που αφαιρέθηκε από μια πλατφόρμα του διαδικτύου να μην μεταφορτώνεται αλλού.

Στην κατεύθυνση αυτή, χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τη συνεργασία με τις εταιρείες διαδικτύου και τόνισε πως «το εθελοντικό πλαίσιο συνεργασίας που έχουμε δημιουργήσει μέσω του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ τα τελευταία τρία χρόνια έχει φέρει σημαντικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Μάλιστα, επισήμανε την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας με τις εταιρείες του διαδικτύου και του κοινού αγώνα εναντίον όσων προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις μεγάλες ελευθερίες που προσφέρει το Διαδικτύου, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που εκπρόσωποι αυτών των εταιρειών συμμετείχαν στην υπουργική διάσκεψη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα