Ο διευθυντής των γραφείων του Ευρωκοινοβουλίου έγινε πωλητής της Σχεδίας

Ο διευθυντής των γραφείων του Ευρωκοινοβουλίου έγινε πωλητής της Σχεδίας
Ο Διευθυντής των γραφείων του Ευρωκοινοβουλίου στις χώρες της ΕΕ, Στιβ Κλαρκ, βρέθηκε στο Σύνταγμα μαζί με εργαζόμενους του γραφείου της Αθήνας

Για μια ώρα, ο Στιβ Κλαρκ, διευθυντής των γραφείων του Ευρωκοινοβουλίου στα κράτη μέλη της ΕΕ, φόρεσε το γιλέκο της Σχεδίας και βρέθηκε έξω από το μετρό στο Σύνταγμα

Η Πέμπτη επεφύλασσε βροχή για τους Αθηναίους. Αυτό, δεν εμπόδισε τους ανθρώπους του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, να βρεθούν στην πλατεία Συντάγματος και συγκεκριμένα έξω από τον σταθμό του μετρό, για να στηρίξουν το περιοδικό δρόμου Σχεδία, τα έσοδα του οποίου καταλήγουν στους άστεγους συμπολίτες μας.

Το μεσημέρι λοιπόν, εργαζόμενοι και εθελοντές φόρεσαν το κόκκινο γιλέκο της Σχεδίας και στάθηκαν δίπλα στον κύριο Μιχάλη Σαμόλη, πωλητή του περιοδικού, προτείνοντας στους περαστικούς να αγοράσουν το τεύχος της Σχεδίας που κυκλοφορεί. Μαζί τους και ο διευθυντής των γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στιβ Κλαρκ, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

«Βρίσκομαι στην Αθήνα για να συναντήσω ανθρώπους της πολιτικής και να δω πως εργάζονται οι άνθρωποι μας στο γραφείο της Ελλάδας. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος μου ζητά να βρεθώ στον δρόμο και να πουλήσω ένα περιοδικό. Το βρίσκω εκπληκτικό. Δείχνει πως τα γραφεία στην Αθήνα είναι σε επαφή με τους τοπικούς φορείς και οργανισμούς. Δείχνουμε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τους άστεγους και επιδιώκει να βρεθούν λύσεις. Είμαι πολύ χαρούμενος που το κάνω» είπε ο κ. Κλαρκ μιλώντας στο News 24/7.

«Η ιδέα της Σχεδίας είναι πολύ σημαντική, γιατί οι άνθρωποι που ζουν στον δρόμο μπορούν να νιώθουν πως κάνουν κάτι για να στηρίξουν τους εαυτούς τους. Βλέπω πως το περιεχόμενο παράγεται από τους αστέγους και αναφέρονται τα προβλήματά τους και οι προτάσεις τους για λύσεις».

Πρόσφατα, στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε συζήτηση όπου οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υποβαθμισμένης στέγασης των πολιτών στην ΕΕ και των υπερβολικών δαπανών για την εξασφάλιση της, καθώς η αδυναμία στέγασης συνδέεται άμεσα και στενά με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό αλλά και με την ανεργία.

Εργαζόμενοι και εθελοντές του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, έγιναν πωλητές της Σχεδίας

Αναφερόμενος στην αστεγία που ολοένα αυξάνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις δράσεις που μπορούν να ληφθούν, ο κ. Κλαρκ είπε: «Πάνω από 400.000 άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν σπίτι. Είναι πάρα πολλοί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τα πολιτικά εργαλεία και μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να προωθήσουν λύσεις, να αναλάβουν δράσεις, όπως να αυξήσουν την χρηματοδότηση ή να παρέχουν αξιοπρεπείς κατοικίες στον βαθμό που μπορούν. Όμως σε γενικότερο επίπεδο, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τι συμβαίνει στις χώρες που καταφέρνουν να περιορίσουν το πρόβλημα και να διδαχθούμε ο ένας από τον άλλον. Για παράδειγμα, η Φινλανδία, είναι η μοναδική χώρα στην οποία η αστεγία μειώνεται δραματικά. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής. Θα μπορούσαν και άλλες χώρες να δουν τον τρόπο και να τον προσαρμόσουν. Το βασικό είναι να δράσουμε από κοινού».

Μαζί με τους εργαζόμενους και τους εθελοντές του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ήταν και ο κ. Μιχάλης Σαμόλης, πωλητής της Σχεδίας, του οποίου το πόστο είναι στο συγκεκριμένο σημείο στην πλατεία Συντάγματος. Έχοντας μείνει άστεγος πριν από μερικά χρόνια, ο κ. Μιχάλης, έμαθε για το περιοδικό και αποφάσισε να γίνει μέλος, για να εξασφαλίζει κάποια χρήματα για τα βασικά του έξοδα. Μετά από δύο απόπειρες αυτοκτονίας, και μένοντας για πέντε χρόνια στο Κέντρο Υποστήριξης Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, πλέον νιώθει πως έχει κερδίσει πολύ περισσότερα από όσα περίμενε πουλώντας το περιοδικό δρόμου.

Μιλώντας στο News 24/7 για την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε πως «Το θέμα είναι να καταλάβουν οι άνθρωποι τη δυσκολία. Πολλές από τις κοπέλες, μου είπαν ότι τις αγνοούν όσοι περνούν. Ξέρεις κάτι; Το έχω συνηθίσει πια. Είμαι πέντε χρόνια στη Σχεδία και πολλοί με αγνοούν. Δεν με πειράζει πλέον. Άλλοι μου λένε καλημέρα, άλλοι όχι. Αλλά όταν θα περάσει ένα κορίτσι ή ένα αγόρι 18-20 χρονών, θα αγοράσει το περιοδικό και θα μου χαμογελάσει, ξεχνάω και τους πεντακόσιους που με αγνόησαν εκείνη την ημέρα».

Όπως λέει, παρά το γεγονός πως πολλές φορές νιώθει αόρατος, το γιλέκο της Σχεδίας για εκείνον σημαίνει ορατότητα. «Η ζωή μου άλλαξε ολοκληρωτικά. Περισσότερο χρειαζόμουν να σώσω την ψυχή μου. Φυσικά τα χρήματα ήταν το βασικό κίνητρο, αλλά κατάλαβα πόσο καλό έκανα στην ψυχή μου. Ήρθα σε επαφή με ανθρώπους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα