Ο κλαμένος Καμμένος σε Ιερώνυμο: ‘Αν μου πείτε δεν συμφωνείτε, ρίχνω την κυβέρνηση’

Ο κλαμένος Καμμένος σε Ιερώνυμο: ‘Αν μου πείτε δεν συμφωνείτε, ρίχνω την κυβέρνηση’

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τον υπουργό παιδείας, έριξε ο Αρχιεπίσκοπος που αποκάλυψε την πρόθεση του "σχεδόν μετά δακρύων" Καμμένου να ρίξει την κυβέρνηση. Αίσθηση προκάλεσε η κάλυψη Αμβρόσιου και η παραδοχή πως η εκκλησία απομακρύνθηκε συνειδητά από τους πρόσφυγες

Λεπτομέρειες για τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό παιδείας, αλλά και τον υπουργό Αμύνης έδωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, Ιερώνυμος. Όπως είπε, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, τον διαβεβαίωσε πως προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση, αν εκείνος δεν ικανοποιηθεί από τις αποφάσεις πρωθυπουργού και υπουργού παιδείας.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η πλήρης κάλυψη των αμφιλεγόμενων τοποθετήσεων του Μητροπολίτη Αμβρόσιου και άλλων ακραίων φωνών του ιερατείου, αλλά και η στάση του επικεφαλής της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας απέναντι στους πρόσφυγες. Βήματα πίσω φαίνεται πως κάνει και στο θέμα του μουσουλμανικού τεμένους ο Ιερώνυμος.

“Πρέπει να είμαστε δίκαιοι, ευθύς, το ομολόγησε. Είπε «αν μου πείτε Μακαριότατε, δε συμφωνείτε, δε θέλετε, εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί»” σημείωσε συγκεκριμένα για τη διαρροή πως ο πρόεδρος τον ΑΝΕΛ είχε απειλήσει με αποχώρηση από την κυβέρνηση για το θέμα των θρησκευτικών και πρόσθεσε: “Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από αυτόν τον χώρο -σχεδόν μετά δακρύων- αν δε βρούμε λύση γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε”.

Δυστυχώς, ο κ. Φίλης -του ζητώ συγγνώμη και από αυτή τη θέση-, είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό ως Αρχιεπίσκοπος. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του

Όπως έγινε γνωστό ήδη πριν από την προβολή της εκπομπής “Ιστορίες”, ο Αρχιεπίσκοπος είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του υπουργού παιδείας, Νίκου Φίλη. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: “Ο πρωθυπουργός στις συζητήσεις μας μου είπε και ξαναείπε ότι δε θα κάνουμε τίποτα, μολονότι είμαστε η Αριστερά αν δεν το συζητήσουμε και καταλήξουμε στο τι θέλουμε” θέλοντας να τονίσει τη συναίνεση που διέκρινε το λόγο του κ. Τσίπρα και στη συνέχεια αναφέρθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς στον κ. Φίλη: “Δυστυχώς, ο κ. Φίλης -του ζητώ συγγνώμη και από αυτή τη θέση-, είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό ως Αρχιεπίσκοπος. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του (…)”.

Η αντιπαράθεση του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα αφορά φυσικά στο μάθημα των θρησκευτικών. Όπως είπε: “Ο κ. Φίλης θέλει να ορίσει τι θα διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία. Έχει το δικαίωμα ως υπουργός Παιδείας. Αλλά η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να πει ποια είναι η πίστη της;” και συμπλήρωσε: “Όταν βλέπει ότι όλα κατακρεμνίζονται και στο θέμα της Παιδείας και στο θέμα των σχέσεων, στις παραδόσεις μας, στην Ιστορία… Δεν έχει λόγο αυτή η Εκκλησία να πει πώς θέλει τα Θρησκευτικά;”. Όπως είπε “εμένα με ενδιαφέρει να προασπίσω αυτή τη στιγμή σαν υπεύθυνος εκ μέρους όλης της Ιεραρχίας, τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Εκκλησίας. Και το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, είναι πραγματικά καλώς εννοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας”.

Στην Εκκλησία μας, στην Ορθοδοξία μας, δεν υπάρχει στην Αποστολή την ποιμαντική της Εκκλησίας, η λέξη χωρισμός. Χωρίζω ποιον; Το παιδί μου;

Στο δεύτερο θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, αυτό του πολυσυζητημένου διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, ο κ. Ιερώνυμος επανέλαβε όσα είχε διακηρύξει και προς τη Σύνοδο της Ιεράρχίας πριν τη συνάντησή του στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, περί “μητέρας Εκκλησίας”. “Στην Εκκλησία μας, στην Ορθοδοξία μας, δεν υπάρχει στην Αποστολή την ποιμαντική της Εκκλησίας, η λέξη χωρισμός. Χωρίζω ποιον; Το παιδί μου;” Στην Ελλάδα, και παντού βέβαια, αλλά στην Ελλάδα, οι πολίτες δημιουργούν το Κράτος. Υπάρχει μία σχέση. Σημαίνει ότι υπάρχει μία μητρική σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και του λαού μας. Ποιος θα μας χωρίσει;”.

Σε άλλο σημείο αναφέρει για το θέμα του διαχωρισμού με Κράτους εκκλησίας: “Δεν έχουμε λοιπόν αντίρρηση όλα αυτά να τα μαζέψουμε και να μας δώσει το Κράτος, αντί να μας δίνει το μισθό, να μας δίνει νόμιμα με εγγυήσεις τα χρήματα σαν προσφορά στην Εκκλησία, σαν επιχορήγηση να πληρώνουμε εμείς τους κληρικούς”.

Έχουμε τα αρχεία μας… Θα δείτε το 1559, ο Τούρκος αφέντης στον Έβρο βγάζει προκήρυξη ότι πωλούνται τα Μοναστήρια όλα και όποιος θέλει τίτλους να έρθει και να τα αγοράσει

Όπως παραδέχεται ο Ιερώνυμος, οι τίτλοι ιδιοκτησίας της Εκκλησίας προέρχονται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Λέει συγκεκριμένα. “Υπάρχουν και μερικοί οι οποίοι λένε «και πού τα βρήκε η Εκκλησία;» Έχουμε τα αρχεία μας… Θα δείτε το 1559, ο Τούρκος αφέντης στον Έβρο βγάζει προκήρυξη ότι πωλούνται τα Μοναστήρια όλα και όποιος θέλει τίτλους να έρθει και να τα αγοράσει. Και γράφει το πρακτικό, σώζεται σήμερα στη Μονή…  Και παρουσιάστηκαν χριστιανοί καλόγεροι, έτσι λέει, του χωριού Στείρι και δανείστηκαν και μάζεψαν 600.000 τάλαρα άσπρα και πήγαν στη δημοπρασία και αγόρασαν τα δικά τους τα κτήματα τα ίδια, πληρώνοντας”.

Ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσε από την άλλη να υπερασπιστεί όλες τις φωνές, ακόμη και τις ακραίες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από το ιερατείο, λέγοντας: “δε μπορούμε να φιμώσουμε κανέναν. Θα λέει τις απόψεις του. Μπορεί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις να του κάνουμε τις δικές μας συστάσεις, τις συναδελφικές, αλλά δεν μπορούμε να τον απομονώσουμε”. Όπως είπε “ούτε ακραίους έχουμε, ούτε Ταλιμπάν. Έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν με έναν άλλο τρόπο πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό και θέλουν μία άλλη αντιμετώπιση”.

Ο Αμβρόσιος επειδή είναι γνωστός μου, μαζί μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε κλπ, δεν κάνει λάθος. Αυτά που επισημαίνει δεν είναι λάθη, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα λέει

Όταν μάλιστα ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων, ο οποίος να θυμίσουμε είχε αποκαλέσει “γλυκειά ελπίδα” το φασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, καταφερόταν με απερίγραπτους χαρακτηρισμούς κατά των ομοφυλοφίλων και ευχόταν “να σαπίσει το χέρι του Φίλη” ο Ιερώνυμος είπε: “Ο Αμβρόσιος επειδή είναι γνωστός μου, μαζί μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε κλπ, δεν κάνει λάθος. Αυτά που επισημαίνει δεν είναι λάθη, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα λέει και αυτό που του λένε. Αν ψάξουμε τα κείμενα και τα ψηλαφίσουμε και τα δούμε για το θέμα το κεντρικό που θίγει, δεν κάνει λάθος. Αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος ο κατάλληλος που μπορεί να ενεργήσει ένας ποιμένας”.

Είμαστε λίγο μακριά διότι δεν θέλουμε οι δικοί μας που υποφέρουν, να λένε κάτι που ψιθυρίζουν «κοιτάξτε βοηθάτε εκείνους και δε βοηθάτε εμάς που πεινάμε»

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όμως έκανε μια αμφίσημη δήλωση και για το θέμα των προσφύγων. Όταν ερωτήθη για πρώτη φορά για το προσφυγικό και τους ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα μας, φρόντισε επιμελώς να αποφύγει την απάντηση και αντ’ αυτού είπε: “Πρώτα από όλα θα ήθελα να πω για την κρίση των δικών μας…” παραθέτοντας τη φιλανθρωπική δράση της Εκκλησίας προς τους Έλληνες. Στη συνέχεια, αφού παραδέχτηκε ότι αρχικά το ιερατείο πλησίασε τους πρόσφυγες, τόνισε πως τώρα έχει απομακρυνθεί. “Είμαστε λίγο μακριά διότι δεν θέλουμε οι δικοί μας που υποφέρουν, να λένε κάτι που ψιθυρίζουν «κοιτάξτε βοηθάτε εκείνους και δε βοηθάτε εμάς που πεινάμε»”.

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε σε κάποια κέντρα που θέλουν να αφελληνίσουν τον τόπο και σχολίασε πως “δεν είναι ότι καλύτερο” η ύπαρξη μουσουλμάνων στη χώρα. “Δεν είναι κίνδυνος ισλαμοποίησης όταν πιστεύουμε ότι αυτοί ήρθανε και θα πάνε στις πατρίδες τους. Αλλά δεν είναι ότι το καλύτερο. Είναι μια απόπειρα αλλοίωσης από κέντρα αυτού του τόπου”.

Ο μουσουλμάνος δεν αφομοιώνεται από τον Έλληνα, από την ορθοδοξία, δεν μπορεί. Ορθοδοξία και μουσουλμάνος… καταρχήν δεν είναι θρησκεία ο μουσουλμανισμός

Εντύπωση προκαλούν και οι τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου για τους Έλληνες μουσουλμάνους, αλλά και τη μουσουλμανική θρησκεία εν γένει. “Ο μουσουλμάνος δεν αφομοιώνεται από τον Έλληνα, από την ορθοδοξία, δεν μπορεί. Ορθοδοξία και μουσουλμάνος… καταρχήν δεν είναι θρησκεία ο μουσουλμανισμός. Δεν μπορεί” ανέφερε και πρόσθεσε: “Τα πράγματα έδειξαν 500 χρόνια,  […] ότι το μουσουλμανικό στοιχείο δεν αφομοιώνεται. Μόνο εμείς θα πάμε προς τα εκεί και όχι αυτοί προς τα εμάς”.

Στο ίδιο θέμα, ο Ιερώνυμος σκληραίνει τη στάση του και στο θέμα του μουσουλμανικού τεμένους, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση και υποχρέωση που αφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως λέει, αν και συμφώνησε στην ανέγερσή του: “Θα μπορούσε να αναβληθεί κατά την δική μου την άποψη, έως ότου να ξεκαθαρίσει το θέμα των μουσουλμάνων. Θα μείνουν εδώ, δικαιούνται. Αν όμως είναι περαστικοί τι χρειάζεται;” σημείωσε και πρόσθεσε: “Τι θα είναι αυτό; Θα είναι ένας τόπος προσευχής ή θα είναι ένας χώρος διδασκαλίας; Ποιος θα διδάξει τον μουσουλμανισμό; Είναι ένα πρόβλημα αυτό”.

ΠΗΓΗ ΣΚΑΙ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα