Ο Περικλής που είχε την τύχη της Ηριάννας

Ο Περικλής που είχε την τύχη της Ηριάννας
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης, και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) καθηγητής Βασίλης Καρδάσης, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016, στο αμφιθέατρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, "Γεώργιος Ζουγανέλης". Μεταξύ άλλων, η Συμφωνία προβλέπει την εξασφάλιση από το Ε.Α.Π. 20 υποτροφιών ετησίως σε κρατουμένους, για σπουδές σε προπτυχιακά προγράμματα και τη διασφάλιση 20 επιπλέον θέσεων, τα δίδακτρα των οποίων θα καλύπτονται απ΄ το Υ.Δ.Δ.Α.Δ.. Παράλληλα σχεδιάζεται η ένταξη σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Δημόσιας Διοίκησης του ΕΑΠ, κατεύθυνσης αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής, όπου θα μπορούν να φοιτούν παράλληλα και υπάλληλοι των φυλακών. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ο 33χρονος Περικλής καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς αναστολή για την ίδια υπόθεση με την Ηριάννα. Αιτία και εδώ το γενετικό υλικό. Χθες η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών οδήγησε και αυτόν πίσω στη φυλακή Λάρισας παρά το ότι έχει αυτοάνοσο νόσημα

“Δεν μου αναλογεί η θέση στην οποία βρίσκομαι. Το ψυχολογικό βάρος είναι τεράστιο. Στη φυλακή Λάρισας ζω στον ίδιο θάλαμο με 60-70 άτομα, ενώ λόγο της κατάστασής μου θα πρέπει να ζω σε προστατευμένο περιβάλλον χωρίς ίχνος καπνού και χωρίς στρες, το οποίο είναι ανεξέλεγκτο στη φυλακή”.

Τα λόγια του 33χρονου Περικλή αντήχησαν χθες στην κατάμεστη αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών. Δίπλα του η Ηριάννα, η συγκατηγορούμενή του πριν περίπου ένα μήνα σε δίκη για τη “Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς”.

Δύο νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν στη φυλακή καταδικασμένοι σε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Όπως και η Ηριάννα, έτσι και ο Περικλής άκουσε χθες την κατά πλειοψηφία (3-2) απόφαση του δικαστηρίου να απορριφθεί η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής του.

Όπως και η Ηριάννα, επέστρεψε στο κελί βάζοντας σε παύση την υπόλοιπη ζωή του.

Το δικαστήριο χθες δεν έκανε γνωστό το σκεπτικό με βάση του οποίου ο Περικλής θα έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή. Αντίθετα, ο εισαγγελέας της έδρας ήταν ξεκάθαρος στην απορριπτική εισήγησή του, υποστηρίζοντας πως η ασθένειά του, ένα αυτοάνοσο το οποίο απαιτεί συγκεκριμένη αντιμετώπιση, δεν… αποτελεί λόγο για την πιθανολόγηση υπερμετρης βλάβης.

Παρά το γεγονός ότι η υπεράσπιση προσκόμισε όλα τα ιατρικά σχετικά έγγραφα για την κατάσταση της υγείας του 33χρονου, ενώ κατέθεσε και ο πνευμονολόγος – θεράπων ιατρός του, ο εισαγγελικός λειτουργός στήριξε τη θέση του λέγοντας επί της ουσίας πως μπορεί να προστατεύσει την υγεία του και μέσα στη φυλακή, ενώ σε περίπτωση που επιδεινωθεί η νόσος “ειναι δυνατή η αμεση αντιμετώπισή της με τη μεταγωγή σε νοσοκομείο της περιοχής”.

Μπορεί στη συνέχεια, ο ίδιος ο Περικλής να εξήγησε ότι είναι αδύνατον να ελέγξεις πως και εάν θα καπνίσει κάποιος σε ένα θάλαμο φυλακής 60-70 ατόμων, μπορεί ο γιατρός του να υπογράμμισε ότι το αυτοάνοσο αν δεν προστατευθεί ο ασθενής, οδηγεί μεταξύ άλλων σε δύσπνοια, αδυναμία και πυρετό, η κρίση των δικαστών ήταν η παραμονή του στη φυλακή.

Ποιος είναι όμως ο Περικλής;

Είναι ένας πτυχιούχος Γεωπονικής που έχει μεράκι να επιστρέψει στο χωριό και να ασχοληθεί με το αντικείμενό του. Εκτός αυτού, είναι ο συγκάτοικος του Κώστα Παπαδόπουλου, του συντρόφου της Ηριάννας, ο οποίος -όπως είναι γνωστό- απηλλάγη αμετάκλητα σε άλλη δίκη από κατηγορίες που σχετίζονται με την οργάμωση ΣΠΦ.

Ο Περικλής καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 χρόνων, χωρίς αναστολή και χθες η αίτησή του να αποφυλακιστεί μέχρι το δευτεροβάθμειο δικαστήριο συνεκδικάστηκε με εκείνη της Ηριάννας.

Ο ίδιος αρχικά δεν μπήκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, αυτοβούλως προσήλθε και κατέθεσε ως μάρτυρας στο τότε ειδικό εφέτη ανακριτή που χειριζόταν την υπόθεση του συγκατοίκου του, Κ. Παπαδόπουλου. Στη συνέχεια, κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορητηρίου και στο δικαστήριο ενώπιον του δικαστηρίου που αργότερα αθώωσε το φίλο του. Όταν πια του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη στην οργάνωση ΣΠΦ, και προμήθεια-κατοχή-μεταφορά πυρομαχικών και όπλων, ο ανακριτής μετά την απολογία του, αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, τους οποίους και τήρησε κατά γράμμα.

Τα στοιχεία που κρίθηκαν επιβαρυντικά για την περίπτωαή του, ήταν και εδώ γενετικό υλικό. Όπως και στην περίπτωση της Ηριάννας, έτσι και στου Περικλή βρέθηκε γενετικό υλικό, το οποίο κατά το συνήγορό του, Νίκο Δασκακαλόπουλο, αποτελεί “αμφιλεγόμενο, ανεπαρκές και σκιώδες «δείγμα» και εν προκειμένω «μείγμα» dna”.

Σύμφωνα δε με γενετιστές, η τύχη του Περικλή κρίθηκε από ένα μείγμα dna που συνολικά φαίνεται πως περιελάμβανε γενετικό υλικό οκτώ διαφορετικών ατόμων και κατ’ επέκταση δεν είναι δυνατόν να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα