Όλυμπος: Όταν ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά την κορυφή στο “βουνό των θεών”

Όλυμπος: Όταν ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά την κορυφή στο “βουνό των θεών”
Κοντά στην κορυφή του Ολύμπου ASSOCIATED PRESS

Την επέτειο της πρώτης επίσημης αναρρίχησης στην κορυφή του "μυθικού" βουνού της Ελλάδας τιμά η Google, με το σημερινό της Doodle.

Κανένα άλλο βουνό στον κόσμο δεν έχει εξάψει τόσο πολύ τη φαντασία των ανθρώπων. Μπορεί να μην είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο, ωστόσο ήταν ο τόπο που οι θεοί της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας είχαν επιλέξει για κατοικία τους. Και στις 2 Αυγούστου 1913, τρεις γενναίοι και πρωτοπόροι άνδρες πάτησαν για πρώτη φορά στον Μύτικα, την κορυφή του Ολύμπου σε ύψος 2.918 μέτρων, γράφοντας ιστορία. Την επέτειο αυτή τιμά σήμερα η Google με το Doodle της.

Αφιερωμένο στο "βουνό των θεών" το Google Doodle

Μέχρι τότε, πολλοί ήταν οι ορειβάτες και οι εξερευνητές που είχαν επιχειρήσει να δουν με τα μάτια τους πως είναι από κοντά το… “σπίτι” των 12 θεών του Ολύμπου. Κανείς όμως δεν το είχε καταφέρει, τουλάχιστον όχι καταγεγραμμένα επισήμως.

Δύο Ελβετοί εξερευνητές, οι Frederic Boissonas και Daniel Baud – Bovy έβαλαν στόχο να κατακτήσουν την απάτητη κορυφή, όμως θα ήταν αδύνατο να το καταφέρουν μόνοι τους. Κι εδώ μπαίνει ο “απαραίτητος” Έλληνας της ιστορίας: Ο Χρήστος Κάκαλος.

Ο κυνηγός αγριοκάτσικων από το Λιτόχωρο ήξερε όσο λίγοι τα κατατόπια και τα μονοπάτια του βουνού και η βοήθειά του ήταν ως εκ τούτου πολύτιμη. Και για την ακρίβεια, ο Χρήστος Κάκαλος ήταν ο πρώτος από τους τρεις που πάτησε το πόδι του στον Μύτικα, την υψηλότερη βουνοκορφή της χώρας μας.

Και δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ο Χρήστος Κάκαλος ήταν ο… 13 “θεός” του Ολύμπου. Μέχρι το θάνατό του, το 1976, ήταν ο “επίσημος” οδηγός όσων ήθελαν να κατακτήσουν την κορυφή. Και αξίζει να σημειωθεί ότι το 1921 ήταν και πάλι εκείνος που οδήγησε στη δεύτερη μεγαλύτερη κορυφή του Ολύμπου, το Στεφάνι, τον επίσης Ελβετό, Marcel Kurz. Χάρη μάλιστα σε αυτή την ανάβαση, εκδόθηκε και ο πρώτος χαρτογραφημένος χάρτης του Ολύμπου. Αποκτώντας έτσι και ο ίδιος μια “μυθική” διάσταση, αλλά και ένα καταφύγιο που φέρει το όνομά του στους πρόποδες της κορυφής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα