Παραδοχή Μουζάλα: H Ειδομένη θεωρείται και επίσημα κλειστή

Παραδοχή Μουζάλα: H Ειδομένη θεωρείται και επίσημα κλειστή
Οι εξελίξεις στο προσφυγικό απασχολήσα\ν την έκτακτη συνάντηση που συνεδριασε , στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπο την προεδρεία του Υπ Εσ. Π. Κουρουμπλή και συμμετειχαν Υπουργοι , εκπρόσωποι από ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και Εκκλησία. (EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Την εκτίμηση ότι κλείνουν οριστικά τα σύνορα στην Ειδομένη εξέφρασε στους δημάρχους ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας σε συνεδρίαση για το μεταναστευτικό. Σε εφαρμογή το σχέδιο ισοκατανομής σε δήμους και περιφέρειες (Vid)

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΝΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως η Ελλάδα μετατρέπεται από “χώρα transit” σε χώρα εγκατάστασης μεταναστών.

“Μετατρεπόμαστε από χώρα transit σε χώρα εγκατάστασης προσφύγων – μεταναστών οι οποίοι θα μείνουν για δύο με τρία χρόνια”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Θα πρέπει κάθε εβδομάδα να βρίσκουμε χώρους για περίπου 15.000 άτομα”, συνέχισε. Ζήτησε μάλιστα από τους δήμους και τις περιφέρειες να δώσουν λίστες με χώρους προσωρινής διαμονής.

“Χρειάζεται άμεσος σχεδιασμός ώστε να μην παραμένουν σε πλατείες και δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες”, τόνισε ο κ. Μουζάλας. “Η Ειδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον κλειστή και γι’ αυτό το λόγο θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας”, σημείωσε. Σημείωσε ότι σε δεύτερη φάση θα οργανωθεί σχέδιο για τη μονιμότερη φιλοξενία των ανθρώπων που τελικά θα μείνουν στην Ελλάδα.

“Κατά τη δική μου την άποψη το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Αυτές οι χώρες παρά την την πίεση που δέχτηκαν από το πρόεδρο την ΕΕ, από τον Σουλτς, από τον Γιούνκερ,από τη Μέρκελ, από τον Πάπα, από τον ΟΗΕ, από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού -δεν υπάρχει σημαντικός άνθρωπος που να μην τους κατηγόρησε- επιμένουν. Να προετοιμαστούμε για τις συνέπειες”, δήλωσε αναλυτικότερα.

Παρόλα αυτά τόνισε πως το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο και θα διαρκέσει “για ένα διάστημα”, με τη χώρα όμως να πρέπει να είναι προετοιμασμένη.

Παράλληλα, ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για τις μέχρι τώρα ατέλειες στη διαχείριση της προσφυγικού από πλευράς Κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι περιφερειάρχες ζήτησαν να αρθούν διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο, ώστε οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να μη “μπλοκάρουν” σχετικές δαπάνες των περιφερειών.

Επίσης, προτάθηκε η δημιουργία εθνικού συντονιστικού κέντρου για μην υπάρχει σύγχυση με τις αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων, καθώς και η λειτουργία άτυπου συντονιστικού οργάνου σε κάθε περιφέρεια ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά το κάθε έκτακτο ζήτημα που θα προκύπτει.

Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του Μουζάλα

Διευκρινίσεις έδωσε το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα σχετικά με τις δηλώσεις του στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι πλέον θα πρέπει να κινηθούμε θεωρώντας  το πέρασμα  στην Ειδομένη κλειστό. Ως εκ τούτου, από χώρα διέλευσης μπαίνουμε σε μια ενδιάμεση φάση κατά την οποία πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί  δυναμικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Σχετικά με την παρανόηση, ηθελημένη ή όχι, των λόγων του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, θέλουμε να αποσαφηνίσουμε τα εξής:

Ο υπουργός, κατά τη συνεδρίαση, επισήμανε ότι πλέον θα πρέπει να κινηθούμε θεωρώντας  το πέρασμα  στην Ειδομένη κλειστό. Ως εκ τούτου, από χώρα διέλευσης μπαίνουμε σε μια ενδιάμεση φάση κατά την οποία πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί  δυναμικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, σε πρώτο χρόνο όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα μεταβούν σε προσωρινές δομές που ήδη δημιουργούνται  και σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε σε ποιους χώρους θα μεταβούν αυτοί που θα παραμείνουν περισσότερο στη χώρα για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, όπως ορίζεται από την ΕΕ, και σε ποιους κλειστούς  χώρους  θα μεταβούν όσοι επαναπροωθηθούν”.

Γκράντι: “Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει τις διχαστικές αντιδράσεις”

“Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει τις διχαστικές αντιδράσεις, όπως το αυθαίρετο κλείσιμο των συνόρων, οι οποίες εγκυμονούν τον κίνδυνο μετατροπής των κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα, σε αχανή στρατόπεδα προσφύγων”.

Αυτά δήλωσε άλλωστε στις Βρυξέλλες προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο νέος επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, σε σχέση με την προσφυγική κρίση και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Ο Γκράντι τονίζει επίσης ότι “η Ευρώπη μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό μόνο εάν μείνει ενωμένη και αν τα κράτη μέλη της συνεργαστούν”, ενώ σε σχέση με την ενίσχυση της χρηματοδότησης της Αθήνας, σημειώνει ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας ο Γκράντι αναφέρει ότι κατανοεί τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και αναγνωρίζει ότι η πολιτική των ανεξέλεγκτων ροών (wave-through) πρέπει να σταματήσει. Εντούτοις θεωρεί ότι η καλύτερη λύση είναι να παραμείνουν τα σύνορα ανοικτά, να γίνει διαχείριση των ροών και να εφαρμοστεί το σχέδιο μετεγκατάστασης.

Ο Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μιλά επίσης και για τα επιπλέον χρήματα που θα απαιτηθούν αν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας κλείσουν σε πιο μόνιμη βάση, από τη στιγμή που τα περισσότερα από τα 80 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την Ελλάδα θα πρέπει να δαπανηθούν για τη στέγαση των προσφύγων για μια χρονική περίοδο μηνών και όχι ημερών, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ αποθάρρυνε την Ελλάδα από το να δημιουργήσει μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ολοκληρώνοντας, ο Γκράντι σημειώνει ότι ο αριθμός των προσφύγων που καλείται να διαχειριστεί η Ευρώπη είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον πόλεμο στη Συρία, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι περισσότεροι πόροι και ο μεγαλύτερος χώρος που διαθέτει η Ευρώπη, ενώ πιστεύει και αυτός, όπως και η Γερμανίδα Καγκελάριος, ότι το κλειδί για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών είναι η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, δηλώνοντας, ωστόσο, απογοητευμένος από τη μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς της Ευρώπης στη διάθεση των 3 δις ευρώ που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία.

(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα