Παραλία Σχινιά: Αυθαίρετα τέλος – Έρχονται τα …ΚΕΛ

Παραλία Σχινιά: Αυθαίρετα τέλος – Έρχονται τα …ΚΕΛ
Κατεδάφιση παράνομου κτίσματος στην παραλία Σχινιά Eurokinissi

Παρελθόν αποτελούν πλέον οι ταβέρνες που παρέμεναν - αν και αυθαίρετα χτισμένες - επί δεκαετίες στην παραλία του Σχινιά Αττικής. Η επόμενη ημέρα στην παραλία, που αποτελεί δημοφιλέστατο προορισμό για τους κατοίκους της Αττικής, προβλέπει ένα νέο μοντέλο: τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Λουομένων.

Μόνο δύο πινακίδες, μια στα ελληνικά και μια στα αγγλικά που ενημερώνουν για τη μετακόμιση της μιας από τις ταβέρνες που ήταν αυθαίρετα χτισμένες στην παραλία του Σχινιά Αττικής, έχουν μείνει να θυμίζουν την εικόνα των προηγούμενων χρόνων. Οι πέντε ταβέρνες που βρίσκονταν στην παραλία για δεκαετίες, αποτελούν πλέον οριστικά παρελθόν. Η κατεδάφισή τους που ξεκίνησε από τα συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στις αρχές του Γενάρη έχει πλέον ολοκληρωθεί. Η εικόνα της παραλίας είναι εντελώς διαφορετική, καθώς έχουν απομακρυνθεί και τα μπάζα, ενώ μένει να δούμεί το πότε θα είναι έτοιμη η διάδοχη κατάσταση σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Αττικής.

Οι ταβέρνες είχαν εγκατασταθεί πάνω στην άμμο, ήδη από τη δεκαετία του 1950. Αρχικά ως μικρά κτίσματα φτιαγμένα πρόχειρα και ασβεστωμένα, ή με τσιμεντόλιθους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είχαν μεγαλώσει αρκετά, με μια ταβέρνα – καφέ να απλώνεται σε έκταση 1.000 τετραγωνικών, ενώ ορισμένες είχαν προσθέσει στις υπηρεσίες που παρείχαν και ξαπλώστρες με ομπρέλες για τους επισκέπτες της παραλίας – με το γνωστό αντίτιμο.

Οι αποφάσεις κατεδάφισης και η παράταση ζωής του 2014

Το πευκοδάσος στην παραλία του Σχινιά είναι προστατευόμενο ως περιοχή Natura, αφού πρόκειται για ένα από τα δύο δάση με την ονομαζόμενη χαλέπιο πεύκη που υπάρχουν στη Μεσόγειο. Το δάσος αυτό μπορεί να αναπαραχθεί δύσκολα, ενώ μπορεί να υποστεί ζημιά εύκολα – ακόμα και από την κίνηση των αυτοκινήτων. Μέχρι σήμερα διέσχιζαν το δάσος με τις κουκουναριές κινούμενα σε χωμάτινους “δρόμους” ανάμεσα στα δέντρα. Το καλοκαίρι έφταναν στην παραλία και στις ταβέρνες, με αποτέλεσμα τα σαββατοκύριακα να επικρατεί το αδιαχώρητο. Οι πιο “τεμπέληδες” οδηγοί έφταναν εκεί που σκάει το…χειμέριο κύμα για να παρκάρουν…

Για την προστασία της περιοχής υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα του 2000, ενώ στη συνέχεια ιδρύθηκε και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου του Σχινιά-Μαραθώνα. Για τις πέντε ταβέρνες, που είχαν ανεγερθεί παράνομα σε αναδασωτέα έκταση και βρίσκονταν μέχρι προσφάτως στην παραλία του Σχινιά, υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης ήδη από το 1999, οι οποίες όμως δεν είχαν εφαρμοστεί.

Το καλοκαίρι του 2014, με τον νόμο 4280/2014, η τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τους έδωσε παράταση ζωής στις ταβέρνες, «νομιμοποιώντας» τη λειτουργία τους για έξι ακόμη μήνες. Μάλιστα στο νόμο προβλεπόταν και δυνατότητα μετακόμισή τους σε άλλο σημείο, που θα προσδιοριζόταν από τον Φορέα του Σχινιά.

Ωστόσο στην περιοχή που αναφερόταν ότι μπορούν να μετακομίσουν, υπήρχε ήδη απαγόρευση για τέτοιες δραστηριότητες από το 2001 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κάπως έτσι, άλλη μία ιστορία πολεοδομικής αυθαιρεσίας συνεχιζόταν επί δεκαετίες.

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κίνδυνος για πρόστιμο

Οι ισορροπίες άλλαξαν, όταν παρενέβη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε καταγγελία που έγινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή του Σχινιά, τέθηκαν ορισμένα σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα. Ανοίχτηκε φάκελος το 2013 και ένα χρόνο αργότερα, το 2014, ήρθαν άνθρωποι της Επιτροπής για αυτοψία, διαπιστώνοντας πως τα προβλήματα όντως υπάρχουν. Την άνοιξη του 2015 πλέον, σε συνάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημάνθηκε για πολλοστή φορά ο κίνδυνος επιβολής βαρύτατου προστίμου στην Ελλάδα για την υποβάθμιση της περιοχής, κάτι που είχε επισημανθεί και το 2011, με επιστολή της Κομισιόν που κατέληγε λέγοντας «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σχινιάς ενδέχεται να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα αδυναμιών στη διαχείριση του συνόλου των περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα. Άρα η αντιμετώπισή τους με την αναγκαία αποφασιστικότητα θα ωφελήσει σημαντικά τη λειτουργία του δικτύου».

«Έπρεπε να βρεθεί η κατάλληλη χρηματοδότηση και η πολιτική βούληση που έλειπε χρόνια για τις κατεδαφίσεις» λέει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στο News 24/7. «Κάλεσα τους ιδιοκτήτες των ταβερνών, τους εξήγησα την υποχρεωτική επιβολή του μέτρου της κατεδάφισης και με τη συμβολή των συνεργείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που είχε και την ευθύνη των κατεδαφίσεων, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια η απόφαση. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που εφαρμόστηκε η νομοθεσία για κατεδαφίσεις» συμπληρώνει και μιλά για προσπάθεια παραπλάνησης των ιδιοκτητών των ταβερνών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον νόμο του 2014.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελος, μίλησε για το ζήτημα και στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, στην εκπομπή των Αντώνη Φουρλή και Ιορδάνη Χασαπόπουλου. Ακούστε εδώ τι ακριβώς είπε.

Κέντρα Εξυπηρέτησης Λουομένων (ΚΕΛ), όπως…ΚΕΠ

Τι πρόκειται να γίνει όμως στην παραλία του Σχινιά; Αυτό που σχεδιάζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, είναι να αντικατασταθούν πρακτικά οι αυθαίρετες ταβέρνες από τα λεγόμενα Κέντρα Εξυπηρέτησης Λουομένων (ΚΕΛ). Ο όρος είναι νεο-εισαγόμενος στη ζωή και στο λεξιλόγιό μας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, πρόκειται να δημιουργηθούν τρεις με τέσσερις ελαφριές κατασκευές, χωρίς δυνατότητα παραγωγής οποιουδήποτε γεύματος, που προγραμματίζεται να δοθούν με πλειοδοτικό διαγωνισμό σε ιδιώτες, ενώ εκεί θα συμπεριλαμβάνονται και τουαλέτες. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται από το υπουργείο «δεν θα επιτρέπεται να ψήνουν ούτε σουβλάκια». Μιλώντας στο News 24/7 ο Χαράλαμπος Καμπεζίδης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα εξηγεί: «Πλέον θα δούμε κάποιες στοιχειώδεις εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν τους λουόμενους. Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ταβέρνες ή κάτι παρόμοιο. Θα είναι ελαφριές κατασκευές που θα μπορούν να παρέχουν νερό και ίσως αναψυκτικά ή καφέ».

Αυτή την περίοδο ο Φορέας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες του υπουργείου και γίνεται η επεξεργασία των προτάσεων ώστε να αποφασιστεί η τελική μορφή, ο αριθμός αυτών των κέντρων και τα σημεία που θα τοποθετηθούν και στη συνέχεια να δοθούν οι τελικές οδηγίες για να προχωρήσει η διαδικασία. Ακόμη, πρόκειται να δημιουργηθούν πάρκινγκ στις άκρες του δάσους ώστε να σταθμεύουν εκεί τα οχήματα και να μην περνάνε μέσα από το πευκοδάσος φτάνοντας στην παραλία.

Ούτε ταβέρνες, ούτε ΚΕΛ επί του παρόντος; Τι θα γίνει το καλοκαίρι;

Το ερώτημα που ανακύπτει, με τις συζητήσεις να βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, είναι πότε θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Λουομένων θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν. Και ποιός θα αναλάβει να λειτουργήσει τα ΚΕΠ; Θα βγάλει τα έξοδά τους και πως; Ποιός θα είναι ο ρόλος του Δήμου και του Δημάρχου Ηλία Ψινάκη, που διακήρυξε ότι θέλει να κάνει τον Μαραθώνα …Κάννες;

Μέχρι τότε, η παραλία δεν διαθέτει την παραμικρή υποδομή, ενώ το καλοκαίρι πλησιάζει και δεν υπάρχουν ούτε τουαλέτες για τους χιλιάδες επισκέπτες που αναμένονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα