Παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα διαφθοράς από τον ΟΟΣΑ

Παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα διαφθοράς από τον ΟΟΣΑ

Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς παρουσιάστηκε στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς

Ημερίδα για την παρουσίαση του προγράμματος για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ σε θέματα διαφθοράς πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τη χώρα να ισχυροποιήσει τη θέση της ενάντια στη Διαφθορά. Μάλιστα, ήδη από το καλοκαίρι του 2016 δημιουργήθηκε ειδικό γραφείο, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2018. όπως αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση, όπου παρευρέθηκαν στελέχη της κυβέρνησης και μέλη του ΟOΣA, περίπου 100 projects τεχνικής βοήθειας θα διατεθούν στην Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ ως βοήθεια προς τη δημόσια διοίκηση. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου δράσης που έχει εκπονηθεί αποτελεί σημαντικό μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Κατά την έναρξη των ομιλιών, το λόγο έλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος χαρακτήρισε “ανιστόρητες  και εκ του πονηρού” ορισμένες αναφορές που εμφανίζουν το φαινόμενο της διαφθοράς “ως περίπου ιδιοσυγκρασιακό γνώρισμα της ελληνικής κοινωνίας, ως κάτι που έχει να κάνει με το γονίδιο των Ελλήνων”. Αντίθετα, όπως είπε, “μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι παρά τα όσα με ευκολία λέγονται μερικές φορές η ελληνική κοινωνία που βεβαίως υποφέρει από το πρόβλημα της διαφθοράς ταυτόχρονα η ίδια αυτή κοινωνία έχει επιδείξει και επιδεικνύει ισχυρές αντοχές. Θα ήταν όμως μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε ότι πίσω από αυτές τις αντοχές δεν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία έχουν κλονίσει τη συνοχή της κοινωνίας. Και ακριβώς λόγω των προβλημάτων αυτών που αντιμετωπίζουμε η ανοχή σε φαινόμενα όπως η διαφθοράς, μεγάλη ή μικρή είναι για τη δική μας κυβέρνηση κυριολεκτικά μηδενική”.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής του ελληνικού προγράμματος, Ντανιέλ Ντοττο, ανέφερε ότι η “χασούρα” από τη διαφθορά στη χώρα μας υπολογίζεται στα περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Επεσήμανε χαρακτηριστικά: “Όταν υπάρχει διαφθορά δεν υπάρχουν επενδύσεις. Όταν υπάρχει διαφθορά επηρεάζεται η οικονομία μιας χώρας και επηρεάζονται στοιχεία τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την βιώσιμη ανάπτυξη μιας χώρας. Είκοσι περίπου δισεκατομμύρια κατασπαταλώνται στην Ελλάδα εξαιτίας της Διαφθοράς”. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, υποστήριξε πως η πάταξη της διαφθοράς είναι πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης: “Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή αγώνα εναντίον της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς”.

Για το “τέλος της άνομης και βλαβερής επιρροής” των εκπροσώπων της διαπλοκής στη χώρα μας μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Στην ομιλία του, ανέφερε ότι “η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει τη δέσμευση και την προσήλωσή της στον στόχο για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, ειδικά σε καιρούς όπως αυτοί που βιώνουμε, με το λαό να χειμάζεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση” Πρόσθεσε δε, πως “καθημερινά κάθε βήμα μας εμπλουτίζει το οπλοστάσιό μας κατά της διαφθοράς και για αυτό το λόγο αυξάνονται τον τελευταίο καιρό οι χαλκευμένες ειδήσεις, οι άναρθρες κραυγές, οι θεατρινισμοί και το θράσος των εκπροσώπων της διαπλοκής. Όλοι μας καταλαβαίνουμε, και πολύ εύκολα, το γιατί. Πανικόβλητοι βλέπουν να πλησιάζει το τέλος της άνομης και βλαβερής επιρροής τους στη χώρα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας αρμόδιος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, προανήγγειλε ότι το επόμενο 20ημερο θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις αδήλωτες καταθέσεις, για την αξιοποίηση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων εμπλεκομένων σε υποθέσεις διαφθοράς και για το περιουσιολόγιο.

Τέλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, επανέλαβε τη στήριξη των ΑΝΕΛ στο πόλεμο κατά της διαφθοράς και ζήτησε ακόμα μία φορά από τη Γερμανία να δώσει στην Ελλάδα τη λίστα Χριστοφοράκου και τον ίδιο το Μιχάλη Χριστοφοράκο που έχει διαφύγει εκεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα