Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στο News 24/7: “Οι συνθήκες στη Μόρια είναι πανάθλιες”

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στο News 24/7: “Οι συνθήκες στη Μόρια είναι πανάθλιες”
Φωτό αρχείου: Δύσκολες οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες στον έξω καταυλισμό της Μόριας Eurokinissi

Ο θάνατος του πεντάχρονου σήμερα στη Λέσβο, είναι αποτέλεσμα των τραγικών συνθηκών που επικρατούν γύρω αλλά και μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας, όπως εξηγεί στο News 24/7 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Τι λέει ο Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ακόμη μια τραγωδία, σήμερα το πρωί στη Λέσβο, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με τις αφίξεις να είναι καθημερινές και την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να κρατά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες εγκλωβισμένους στα νησιά πρώτης υποδοχής.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, μιλώντας στο News 24/7 είπε: «Από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, το φορτηγό που εκφόρτωνε προϊόντα στην αυλή μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, χτύπησε το χαρτόκουτο μέσα στο οποίο βρισκόταν το παιδάκι από το Αφγανιστάν. Αμέσως διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου όμως διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός για το οποίο θλίβεται όλη η Λέσβος και όλο το Βόρειο Αιγαίο. Φοβάμαι όμως πως τέτοια περιστατικά είναι αποτέλεσμα του πληθυσμού που βρίσκεται στο νησί. Έχουμε στο ΚΥΤ 12.000 ανθρώπους που διαβιούν, παίζουν, κοιμούνται, σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο».

Σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη, σήμερα στη Λέσβο υπήρχαν άλλες 500 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, ενώ έχουν προγραμματιστεί 84 αναχωρήσεις. «Δεν γίνεται να συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό. Οι συνθήκες θα επιδεινωθούν με τον χειμώνα. Την Παρασκευή συγκάλεσε ο κ. Χρυσοχοϊδης σύσκεψη με όλους τους Περιφερειάρχες για να δούμε πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο το πώς θα φύγουν από εδώ οι άνθρωποι αλλά και το πού θα μεταφερθούν, καθώς οι υπόλοιπες περιοχές αντιδρούν».

Τέλος, μιλώντας για τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί και συγκεκριμένα στη Μόρια, ο κ. Μουτζούρης υπογραμμίζει: «Μιλάμε για πανάθλιες συνθήκες υγιεινής. Ειδικά πέριξ του ΚΥΤ της Μόριας, στους ελαιώνες όπου έχουν αναπτυχθεί άτυποι καταυλισμοί, οι συνθήκες δεν είναι τριτοκοσμικές. Θα έλεγα, πεμπτοκοσμικές. Τα νοσοκομεία των νησιών κατακλύζονται από ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα. Δεν το λέω ως διαμαρτυρία, οφείλουμε να παρέχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες υγείας στους ανθρώπους, ωστόσο πρέπει να ενισχυθεί το προσωπικό».

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Δεν υπάρχει πλάνο

Το News 24/7 επικοινώνησε και με τον Βασίλη Στραβαρίδη, Γενικό Διευθυντή του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι έχουν κλινική έξω από το ΚΥΤ της Μόριας. Σύμφωνα με τον κ. Στραβαρίδη, «Από τους 12.000 ανθρώπους που ζουν υπό άθλιες συνθήκες, το 40% είναι παιδιά. Πάνω από 100 παιδιά επισκέπτονται καθημερινά την κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έξω από το ΚΥΤ της Μόριας και έχουμε περιστατικά, αυτοτραυματισμών, σοβαρών προβλημάτων υγείας κ.α. Πολλά από τα παιδιά είναι ασυνόδευτα. Μετά τον Αύγουστο οι συνθήκες είναι ολοένα και χειρότερες, χωρίς πλάνο. Έχουμε μιλήσει επανειλημμένα, το θέμα ξεχνιέται και επανέρχεται με αφορμή κάποια περιστατικά».

Ο κ. Στραβαρίδης, επαναλαμβάνει πως υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν κατατεθεί: «Πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν τα παιδιά και οι ευάλωτοι σε ασφαλείς δομές και καταλύματα, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Να αυξηθεί άμεσα ο αριθμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας, για 12.000 άτομα, αντιστοιχούν δύο γιατροί. Χωρίς να υπάρχει καν το απαραίτητο προσωπικό για μεταφράσεις, κάτι που καθιστά ακόμη δυσκολότερες τις διαδικασίες. Πρέπει επίσης, να καθοριστούν και κάποιοι μηχανισμοί για την αποφυγή του απαράδεκτου συνωστισμού».

Κλείνοντας, ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, υπογραμμίζει: «Είναι πλέον πολιτικό το πρόβλημα. Με την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας να είναι σε εφαρμογή για τόσα χρόνια, είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν άμεσες πολιτικές αποφάσεις για να αλλάξει η κατάσταση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα