Πρεμιέρα για τα κέντρα καταγραφής προσφύγων στη Λέσβο

Πρεμιέρα για τα κέντρα καταγραφής προσφύγων στη Λέσβο
Επίσκεψη στη Λέσβο και στο πρώτο ελληνικό hotspot θα πραγματοποιήσουν από κοινού ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών και υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. (EUROKINISSI) Eurokinissi

"Επίσημη πρώτη" για το πρώτο hot spot της Λέσβου. "Η λειτουργία του σηματοδοτεί ότι λειτουργεί ολοκληρωμένα το σχέδιο καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων" δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος

Η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Καταγραφής Μεταναστών και Προσφύγων σε ένα παλιό στρατόπεδο στη Μόρια, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης, το πρώτο από τα λεγόμενα hot spots που δημιουργεί η Ελλάδα, ξεκίνησε σήμερα επίσημα με τον Έλληνα επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο να σημειώνει σε δηλώσεις του πως «αυτό σηματοδοτεί ότι λειτουργεί ολοκληρωμένα το σχέδιο καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Πρόκειται, σημείωσε, για ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hot spots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών».

Μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο στη Λέσβο, επίσης, βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου Ζαν Άσελμπορν, αλλά και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του, διαπίστωσαν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και συνομίλησαν με επαγγελματίες του χώρου και εθελοντές που συμμετέχουν της διαχείρισης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που καθημερινά συρρέουν στις εκεί εγκαταστάσεις. Επίσης, επισκέφθηκαν και συνομίλησαν με τους υπευθύνους της Υπηρεσίας Ασύλου που λειτουργεί στο Κέντρο, και τους χώρους περίθαλψης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «αυτό που γίνεται σήμερα στη Λέσβο αν είχε γίνει 10 μήνες πριν θα είχαμε αποφύγει όσα ζήσαμε το καλοκαίρι. Το κυριότερο όμως είναι πως θα είχαμε αντιμετωπίσει με περισσότερη ανθρωπιά όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Αβραμόπουλος με δήλωση του συνεχάρη τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για την προσπάθεια τους, ενώ δεν παρέλειψε και αυτός να συγχαρεί τον λαό της Λέσβου για την προσφορά και την αλληλεγγύη που έχει δείξει στους πρόσφυγες».

Πριν αναχωρήσουν, οι τρεις αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης και παρακολούθησαν τη διαδικασία αναχώρησης μεταναστών και προσφύγων για τον Πειραιά με το ναυλωμένο από το ελληνικό κράτος πλοίο «Τέρα Τζετ». Επίσης, συναντήθηκαν με στελέχη του Λιμενικού Σώματος και αποστολές αστυνομικών και ακτοφυλακής από τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Αβραμόπουλου:

«H παρουσία εδώ τόσο της Επιτροπής όσο και του Συμβουλίου έχει σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα εδώ και καιρό έχει αναλάβει μια σειρά από υποχρεώσεις, τις οποίες διεκπεραιώνει. Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να εξάρω την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει ο ίδιος ο υπουργός (κ. Μουζάλας), ο οποίος προσωπικά παρακολουθεί και επιτηρεί το όλο πρόγραμμα. Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο.

Σήμερα στη Λέσβο διαπιστώσαμε πως ο μηχανισμός που στήθηκε αρχίζει σιγά σιγά να αποδίδει.  Βέβαια ο μηχανισμός αυτός στήθηκε μετά από μία περίοδο όπου δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες διέσχισαν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Είδαμε να λειτουργεί το πρώτο hotspot στο ξεκίνημά του στην Ελλάδα. Είδαμε το έργο της EASO, της Frontex, του UNHCR, του ΙΟΜ και φυσικά των των ελληνικών αρχών.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εξάρω και να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία που έχει αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη για τη διεκπεραίωση των επί τόπου δράσεων, το λιμενικό, τους δημόσιους λειτουργούς και το Υπουργείο που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Χρειάζεται, όμως, όλοι να επιταχύνουμε, να διαθέσουμε μέσα, δυνατότητες και προσωπικό.

Πριν από λίγες μέρες, με τον Υπουργό κ. Asselborn, απευθύναμε μία έκκληση προς τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν το σπουδαίο έργο της Frontex. Περιμένουμε ένα ικανό αριθμό της τάξεως των 700 στελεχών για να προσφέρουν τη δική τους βοήθεια, ώστε η Frontex, να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία δακτυλοσκόπησης, καταγραφής και ταυτοποίησης.

 

Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εγκληματικές οργανώσεις που βρίσκονται πίσω από τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους, τους έχουν δώσει οδηγίες να μην δέχονται ταυτοποίηση και δακτυλοσκόπηση διότι δήθεν κινδυνεύουν να επιστραφούν. Με τον κ. Asselborn τοσον  εδώ όσο και στη Λαμπεντούζα μιλήσαμε με τους ίδιους τους μετανάστες. Πρέπει να αντιληφθούν ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Για να μην βρίσκονται όμως παράτυπα στην Ευρώπη και για να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους, πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες και τις διαδικασίες. Το λέμε αυτό, γιατί ίσως είναι μία ακόμα υπηρεσία ενημέρωσης που πρέπει να προστεθεί στην ομάδα εμπειρογνώμων υποδοχής. Ενδεχομένως, από το UNHCR με το οποίο συνεργαζόμαστε.

Έχουμε αυτή τη στιγμή το πρώτο οργανωμένο hotspot στην Ελλάδα,  στη Λέσβο. Θα ακολουθήσουν και άλλα, στη Λέρο, στη Σάμο, στην Κω και στι Χίο.  Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλάμε για hotspot, δεν εννοούμε για  χώρους υποδοχής. Είναι ομάδες εμπειρογνωμόνων από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, δηλαδή την Frontex, την Europol, την Eurojust, και την EASO και κρατών μελών και φυσικά από τις ελληνικές αρχές. Αυτές οι ομάδες, εξασφαλίζουν να ολοκληρώνεται η διαδικασία με γρήγορους ρυθμούς, και με νόμιμο, πλέον, τρόπο οι αιτούντες άσυλο να εντάσσονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προς άλλα κράτη-μέλη.  Δεν πρέπει να φοβούνται τη διαδικασία αυτή.

Πρέπει όμως εμείς και οι εθνικές υπηρεσίες να δουλέψουμε ακόμα πιο γρήγορα. Η Ελλάδα έκανε βήματα μπροστά και τα έκανε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν παρά το γεγονός ότι στην αρχή σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Σήμερα, όλοι εμείς, η Ελλάδα με την Ευρώπη δίπλα της, από κοινού με  την Επιτροπή και το Συμβούλιο, είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσουμε αυτή την υπόθεση με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

 

Αυτή τη στιγμή που εμείς μιλάμε, αυξάνονται οι πιέσεις σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως στη Γερμανία και στην Αυστρία. Ξέρετε τι γίνετε αυτή τη στιγμή σε χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Κροατία: Κάποιες από αυτές αρχίζουν μονομερώς να λαμβάνουν πρωτοβουλίες. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε αμφισβήτηση τη μεγάλη κατάκτηση της Ευρώπης, τη ζώνη Schengen. Αυτό, πρέπει να σας πω, πως εμείς δεν πρόκειται ποτέ να το συζητήσουμε  γιατί ίσως είναι το μοναδικό παράδειγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με ελεύθερη διακίνηση ατόμων, ιδεών και αγαθών.

Επαναλαμβάνω ότι, είμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε, όμως, πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμα.  Η Ελλάδα δεν αισθάνεται και δεν πρέπει να αισθάνεται, μόνη της. Η χρηματοδότηση συνεχίζεται, οι υπηρεσίες δουλεύουν και από την ώρα που θα αυξηθούν οι δείκτες απόδοσης των υπηρεσιών αυτών, θα έχουμε πραγματικά κάνει θεαματικά βήματα προόδου, γιατί οι αριθμοί απόδοσης, είναι μεν, σημαντικοί, αλλά παραμένουν ακόμα χαμηλοί. Γι’ αυτό είμαστε εδώ.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα