Πρόεδρος ΣτΕ: Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν χειραγωγούνται

Πρόεδρος ΣτΕ: Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν χειραγωγούνται

Ηχηρό μήνυμα από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου, μετά τη συνάντηση των ανώτατων δικαστικών λειτουργών με τον πρωθυπουργό. "Είμαστε τεταγμένοι στο υπηρεσιακό μας καθήκον", δήλωσε. Σκληρή κριτική για τη συνάντηση από την αντιπολίτευση και άγρια κόντρα κυβέρνησης-Νέας Δημοκρατίας (Vid)

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου δήλωσε ικανοποίηση για τη συνάντηση, αναφέροντας πως «θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών» και προσέθεσε ότι θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

Ερωτηθείσα αν υπήρξε συζήτηση σχετικά με το πρόσφατο «επεισόδιο» στο ΣτΕ και αν είπε κάτι ο πρωθυπουργός γι’ αυτό το θέμα και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η κ. Θάνου είπε ότι «καμία τέτοια αναφορά δεν έγινε».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου υπογράμμισε ότι «το δικαστήριο και οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ δεν χειραγωγούνται από τους διαδίκους, ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα ικανοποίησης πολιτικών επιδιώξεων». «Εμείς είμαστε τεταγμένοι στο υπηρεσιακό μας καθήκον, προσπαθούμε να το επιτελούμε κατά τρόπο άψογο σε ένα κλίμα ενότητας και ηρεμίας που είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά της ομαλής λειτουργίας ενός ανωτάτου δικαστηρίου», προσέθεσε, για να υπογραμμίσει ότι:

«Όσοι επιχειρούν να διαταράξουν αυτό το κλίμα ενότητας και ηρεμίας το οποίο επικρατεί στο δικαστήριο προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη δικαιοσύνη και τη βλάπτουν σε μια καίριας σημασίας χρονική περίοδο για την πατρίδα μας».

ο κ. Σακελλαρίου τόνισε τον κοινωνικό χαρακτήρα του Συμβουλίου της Επικρατείας και την υποχρέωση του “να αφουγκράζεται τους σφυγμούς της ελληνικής κοινωνίας”.

Σε ερώτημα σχετικά με τις «καταγγελίες των δυο δικαστικών» (σ.σ. η πρόσφατη εξέλιξη με τους δυο δικαστικούς που παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, διατυπώνοντας ορισμένες καταγγελίες), ο κ. Σακελλαρίου, είπε: «Σας απήντησα ότι αυτοί οι οποίοι πράττουν αυτά είναι οι ελάχιστοι, μια μειοψηφία η οποία προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στο κλίμα ενός ανώτατου δικαστηρίου».

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, απάντησε: «Λέτε να σας πει ο πρόεδρος του ΣτΕ; Να εξαγγείλει πότε θα κάνει διάσκεψη μιας υποθέσεως;». Και συνέχισε: «Εγώ έχω μια ευθύνη να μη χειραγωγούνται οι δικαστές μου προπαραμονή της διασκέψεως, να καθίσουν ήρεμοι σε ένα τραπέζι να πάρουν μια απόφαση. Εγώ αυτά τα τίμια πράγματα ξέρω. Και πηγαίνω σπίτι μου και κοιμάμαι ήσυχος, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου».

Πολιτική κόντρα για τη Δικαιοσύνη

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή.

Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται.

Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν  της εφαρμογής των νόμων και μόνον. Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».

Στη Νέα Δημοκρατία, απάντησε το Μαξίμου κάνοντας λόγο για προσβολή  της Δικαιοσύνης και το σύνολο του δικαστικού κόσμου.

“Καλά θα κάνει η Νέα Δημοκρατία να κατανοήσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων των Δικαστηρίων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με συνδικαλιστικούς φορείς. Αποτελεί θέμα πολιτειακής τάξης και λειτουργίας του Πολιτεύματος.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν προσβάλλει την Κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία. Προσβάλλει ευθέως την Δικαιοσύνη και το σύνολο του Δικαστικού κόσμου.

Υ.Γ. Θα όφειλαν τουλάχιστον να θυμούνται ότι ανάλογου περιεχομένου συνάντηση με την Ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης, έχει κάνει ως Πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς στις 6/12/2012″, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι “όταν έχει προηγηθεί συζήτηση, πολιτική καταγγελία, ότι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποπειράται να την υπονομεύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του, είναι τουλάχιστον αντιφατικό, αυτός ο οποίος έχει κατηγορηθεί για απειλή ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δηλαδή ο κ. Τσίπρας, να καλεί τους ανώτατους δικαστές για να εμφανιστεί ως εγγυητής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης», σχολίασε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων”.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι μία τέτοια συνάντηση είναι ασυνήθιστη και πως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να αναμιγνύονται σε θέματα θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα