Προφυλακίστηκε ο πρώτος κατηγορούμενος για την υπόθεση πυραμίδας

Προφυλακίστηκε ο πρώτος κατηγορούμενος για την υπόθεση πυραμίδας

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο επιχειρηματίας Ι.Λ. μετά την πολύωρη απολογία του. Τι υποστηρίζει

Το κατώφλι της φυλακής περνάει τελικά ο επιχειρηματίας Ι.Λ., κατηγορούμενος για την υπόθεση πυραμίδας, που στόχο -κατά την κατηγορία- είχε την εξαπάτηση των επενδυτών. Η 10η τακτική ανακρίτρια που χειρίζεται τη δικογραφία, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, αποφάσισε την προφυλάκισή του μετά τη μαραθώνια απολογία του.

Ο πρώτος από τους συνολικά πέντε συλληφθέντες της υπόθεσης, κατά την απολογία του αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση, δηλώνοντας θύμα του δεύτερου βασικού κατηγορούμενου, Γ. Δ. “Είμαι το μεγαλύτερο θύμα του συγκατηγορούμενού μου καθώς έχω χάσει πολλά χρήματα. Η ιστορία αυτή αποκαλύφθηκε χάρη στις ενέργειες μου από το Μάιο του 2015 ως σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του αποδεικτικού υλικού έχει προσκομιστεί στις αρχές από εμένα. Έχω κινηθεί ενώπιον δικαστικών και αστυνομικών αρχών σε πέντε διαφορετικές χώρες. Αγγλικά και Ουκρανικά δικαστήρια με έχουν δικαιώσει και έχουν μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και της εταιρίας του” ανέφερε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο και πρόσθεσε: “Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και αποδεικνύουν οχι μόνο την αθωότητα μου αλλά και το μέγεθος της μεθόδευσης εναντίον μου και εναντίον όλων των επενδυτών. Συνολικά εγώ και συγγενικά μου πρόσωπα έχουμε χάσει επτά εκατομμύρια δολάρια. Όλοι αυτοί είναι μια συμμορία. Μόνο στους μπράβους του έδινε 700.000 ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν στοιχεία οτι εκείνος και οι συνεργάτες του σχεδίαζαν ακόμα και τη δολοφονία μου”.

Σύμφωνα με το βαρύτατο κατηγορητήριο, ο Ι.Λ. “περί το 2009 εισήλθε ως μέλος και ανέλαβε τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης επιδιώκοντας τη διάπραξη της κακουργηματικής απάτης, ήτοι προβαίνoντας  με διακριτούς ρόλους έκαστος  σε σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων τα οποία υποτίθεται  ότι δραστηριοποιούντο επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος (αγορά FOREX εκτός χρηματιστηρίου σε παράγωγα CFDs). Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν, είτε απευθείας από  τους κατηγορουμένους , είτε μέσω εξωχώριων εταιρικών συμπλεγμάτων , πίσω από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι”.

Ο ρόλος του Ι.Λ. “ήταν να προσεγγίζει Ουκρανούς επιχειρηματίες (λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη συγκεκριμένη χώρα) αλλά και επιχειρηματίες γενικότερα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, λειτουργώντας ως «πελαταγωγός», δηλαδή ο ρόλος σου ήταν να τους πείσει να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην επενδυτική δομή σας”.

Οι απολογίες των υπόλοιπων τεσσάρων κατηγορούμενων που έχουν συλληφθεί για την ίδια υπόθεση, πρόκειται να απολογηθούν την Κυριακή. Κατά περίσταση κατηγορούνται για: ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, άμεση συνέργεια σε απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συνέργεια σε ξέπλυμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα