“Κύκλωμα χρυσού”: Κατάθεση προσφυγών για να αποφυλακιστούν οι κατηγορούμενοι

“Κύκλωμα χρυσού”: Κατάθεση προσφυγών για να αποφυλακιστούν οι κατηγορούμενοι
Ο γνωστός ενεχυροδανειστής κατά τη μεταφορά του στον ανακριτή Eurokinissi

Προσφεύγουν προς ανακρίτρια και δικαστικό συμβούλιο οι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι στο αποκαλούμενο "κύκλωμα χρυσού". "Παρανόμως κατασχέσατε την περιουσία μου" υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο γνωστός ενεχυροδανειστής.

Αιτήματα προς την ελληνικής Δικαιοσύνη για να αποφυλακιστούν κατέθεσαν οι κατηγορούμενοι του αποκαλούμενου «κυκλώματος χρυσού» που παρά τις εξελίξεις, εξακολουθούν να κρατούνται προσωρινά.

Πρώτος υπέβαλε αίτημα αντικατάστασης της προσωρινής του κράτησης ο γνωστός ενεχυροδανειστής, ο οποίος ήδη από το πρωί είχε ανακοινώσει τις προθέσεις του. Στην προσφυγή του προς την ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς που πήρε και την απόφαση προφυλάκισης, ζητά να αφεθεί ελεύθερος, κάνοντας μια αναδρομή στα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Καταλήγει δε στην προσπάθεια ανάκλησης των προφυλακίσεων: «η νέα τοποθέτηση της κας Ανακρίτριας είναι απολύτως ορθή νομικά και ουσιαστικά και θα έπρεπε να υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή προς αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης και προς ανακούφιση εμού και όσων άλλων αδίκως στερήθηκαν την ελευθερία τους χωρίς νόμιμο λόγο.

Δυστυχώς, η ενημέρωσή μου είναι ότι ο Εισαγγελέας υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών της 4/12/2018 δεν συμφώνησε στο αίτημα αυτό, χωρίς όμως να γνωρίζω για ποιους ειδικότερους λόγους, με αποτέλεσμα η προσωρινή μου κράτηση να συνεχίζεται».

Παράλληλα, αναλύει πως δεν υπάρχει θέμα λαθρεμπορίας. Αναφέρεται στην υπ’ αρ. 1/1995 απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ – Τουρκίας, στο άρθρο 4 της οποίας ορίζεται ότι «οι εισαγωγικοί ή οι εξαγωγικοί δασμοί καθώς και οι φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδυνάμου αποτελέσματος καταργούνται πλήρως μεταξύ της Κοινότητας και της Τουρκίας κατά την ημερομηνία ενάρξεως της παρούσας απόφασης» και προσθέτει ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ζημιωθεί. Μέσω της ΑΑΔΕ, όπως επισημαίνει, «επίσημα δήλωσε ότι δεν έχει απαίτηση δασμών και φόρων από την αποδιδόμενη στους κατηγορουμένους πράξη λαθρεμπορίας, διότι δεν πρόκειται περί λαθρεμπορίας αλλά περί απλής τελωνειακής παράβασης, άρα το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι παθόν και συνεπώς δεν υπάρχει ούτε ποινικό αδίκημα ούτε κάποιο δημόσιο συμφέρον που να δικαιολογεί τη συνέχιση της ταλαιπωρίας όσων άδικα προφυλακίστηκαν».

Παράνομες οι κατασχέσεις

Τέλος θέτει και ζήτημα για όλα τα κατασχεθέντα αντικείμενα της υπόθεσης που τον αφορούν λέγοντας πως ο κάτοχος χρυσού στη χώρα μας δεν υποχρεούται να αποδείξει ότι έχει εισαγάγει νόμιμα το χρυσό στην Ελλάδα. «Η παρατήρηση αυτή είναι σημαντική, διότι αποδεικνύει ότι εντελώς παράνομα κατασχέθηκαν οι πλάκες χρυσού και ασημιού που βρίσκονταν στο κεντρικό μου κατάστημα επί της οδού Πατησίων 32 εντός ειδικών κιβωτίων εξαγωγής, καθόσον δεν αποτελούν λαθρεμπόρευμα» υποστηρίζει και συνεχίζει: «Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που ο κάτοχος χρυσού δεν κατέχει τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία για τη νόμιμη κατοχή του προϊόντος, στοιχειοθετείται φορολογική παράβαση και όχι λαθρεμπορία (οράτε το προηγούμενο έγγραφο)».

Στο δικαστικό συμβούλιο

Άλλοι κατηγορούμενοι πάντως προσέφυγαν ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, ζητώντας ακριβώς το ίδιο πράγμα, δηλαδή την αποφυλάκισή τους και κάνοντας λόγο για άδικη στάση απέναντί τους. «Ως εκ τούτου συνιστά άκρα αδικία η εξακολούθηση της προσωρινής κρατήσεώς της κατηγορουμένης – εντολέως μου, μολονότι μητέρας δύο (2) ανήλικων τέκνων εν όψει μάλιστα και των εξελίξεων της 3.12.2018, οπότε, λόγω των ανωτέρω Δημοσίων εγγράφων, όλοι οι απολογηθέντες (συγ)κατηγορούμενοι αφέθησαν ελεύθεροι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης, Γ. Κώτσος.

Η διαφορά μεταξύ των δύο οδών είναι πως απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το δικαστικό συμβούλιο να εκδώσει την απόφασή του δια βουλεύματος, σε σχέση με την ανακριτική διάταξη που απαιτεί η προσφυγή που κατέθεσε ο γνωστός ενεχυροδανειστής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα