“Παιδιά προσοχή στις γραμμές, στις σιδηροδρομικές διαβάσεις και όταν περνάει το τρένο…”

“Παιδιά προσοχή στις γραμμές, στις σιδηροδρομικές διαβάσεις και όταν περνάει το τρένο…”

Ξεκίνησαν προγράμματα ενημέρωσης σε μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Η πρόληψη των ατυχημάτων στον δρόμο πρέπει να αποτελέσει αυτοσκοπό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με συνεχείς συμβουλές και δράσεις.

Φέτος, το μάθημα της οδικής ασφάλειας και της κυκλοφοριακής αγωγής εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 100 σχολεία, με στόχο να αυξηθούν τα σχολεία το 2019, ενώ θα πρέπει να γίνει το μάθημα σε όλα τα σχολεία.

Τώρα, μια νέα ενέργεια έρχεται από τη διοίκηση της ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων), σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Αφορά την υλοποίηση ενός προγράμματος ενημέρωσης και πρόληψης σιδηροδρομικών ατυχημάτων, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές σχολείων, με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα θανατηφόρα περιστατικά που συμβαίνουν με θύματα ανηλίκους μαθητές σε σημεία του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση μαθητών Δημοτικού (Ε και ΣΤ τάξης), Γυμνασίου και Λυκείου και του αντίστοιχου εκπαιδευτικού προσωπικού, σε θέματα ασφαλούς συμβίωσης με τον Σιδηρόδρομο, με σκοπό την αποτροπή επανάληψης ατυχημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η διεξαγωγή του προγράμματος θα γίνεται σε χώρους σχολείων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που γειτονεύουν με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι προτεινόμενες περιοχές για την υλοποίηση του προγράμματος μεταξύ άλλων είναι:

– Αττική: Πειραιάς, Αγιος Ιωάννης Ρέντης, Ταύρος, Ρουφ, Κεραμικός, Μεταξουργείο, Σταθμός Αθηνών, Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως, Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Άγιος Στέφανος.

– Θεσσαλονίκη, στις περιοχές που διέρχεται ο σιδηρόδρομος.

– Λάρισα, η οποία θεωρείται περιοχή υψηλού κινδύνου.

– Σε άλλες πόλεις από τις οποίες διέρχεται σιδηρόδρομος, όπως Πάτρα (προαστιακός), Θήβα, Λειβαδιά, Λαμία, Βόλος κ.λπ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται από ομάδα στελεχών της ΡΑΣ και του ΟΣΕ με παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού μέσω φορητού υπολογιστή και βιντεο-προβολέα. Παράλληλα θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια στα οποία θα γίνεται αναλυτική αναφορά στους κινδύνους που εγκυμονούν στο σιδηροδρομικό, δίκτυο καθώς και τρόποι αποφυγής τους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το Ν. Λαρίσης (2o Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Φαρσάλων, 2ο Γυμνάσιο Λάρισας)και συγκεκριμένα στις πόλεις των Φαρσάλων και της Λάρισας. Αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων θα ακολουθήσουν ο Δήμος Αχαρνών, ο Δήμος Διονύσου – Αγ. Στεφάνου και ο Δήμος Αθηναίων, ενώ στον σχεδιασμό αναμένεται να ενταχθεί άμεσα το σύνολο των Δήμων που γειτνιάζουν με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα